Societat

Xerrada

Reis o Savis d'Orient: van ser tres, quatre o...dotze?

L'AAA la Salle va organitzar, ahir, la conferència L'Epifania.Una tradició arrelada a la nostra cultura, amb la participació de mossèn Joan Magí i de la doctora Lenke Kovács

Per Lluís Rovira i Barenys

Alfred Sarrà, president de l'AAA la Salle; Lenke Kovács, mossèn Joan Magí i Lluís Rovira, presentador de l'acte, ahir, al Centre Cultural
Alfred Sarrà, president de l'AAA la Salle; Lenke Kovács, mossèn Joan Magí i Lluís Rovira, presentador de l'acte, ahir, al Centre Cultural | Cristina Sierra

L’Associació d’Antics Alumnes la Salle va organitzar, ahir, la doble xerrada al voltant de la festivitat dels Reis, sota el títol de L’Epifania. Una celebració arrelada a la nostra cultura, el segon dels actes commemoratius del 70è aniversari de l’entitat. La sala d’actes del Centre Cultural es va omplir en uns dos terços de la seva capacitat en una data pre-nadalenca tan especial com la d’ahir.

Taula de ponents amb el president de l'AAA la Salle, Alfred Sarrà, i el presentador de l'acte, Lluís Rovira, als dos extrems de la taula (Foto: Josep M. Panicello)

Fonaments bíblics i la representació dels reis-savis al llarg de la història

La primera ponència va anar a càrrec de mossèn Joan Magí Ferré, nascut a Tarragona però de mare cambrilenca i que va viure la seva infantesa a Cambrils. Mossèn Joan Magí, president de l’Associació Bíblica de Catalunya, va repassar els fonaments bíblics de l’epifania que es remunten a l’escrit de l’evangeli de Sant Mateu, que parla d’uns Savis d’Orient i de la seva anada a Jerusalem seguint una estrella i preguntant pel rei dels jueus. Mossèn Joan Magí va mostrar les procedències d’aquests Savis i va explicar la seva trobada amb Herodes que els va redirigir cap a Betlem i els va dir que li donessin informació posterior de la seva trobada amb el nen Jesús. Evidentment, els Savis van anar a Betlem però després se’n van entornar cap els seus llocs d’origen sense passar la informació que requeria Herodes.

La segona ponència va anar a càrrec de Lenke Kovács, doctorada en filologia catalana per la URV i professora de la Universitat de les Illes Balears i de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, que es va centrar en els aspectes descriptius de les figures dels Savis o Reis, a través dels escrits i representacions en pintures i capitells que s’han fet d’aquests personatges al llarg dels segles. Lenke Kovács va intentar donar resposta a cinc qüestions, quants eren, de quina condició eren, com es deien, quines edats representen i quin aspecte tenien.

Pel que fa al número de Reis o Savis, s’ha arribat a figurar aquesta presència amb 12 personatges tot i que també s’han representat amb 2 i amb 4. La representació de 3, amb un alt valor simbòlic, ha estat la predominant. Lenke també va documentar escrits antics on se’ls anomena Reis i, també, Savis així com els noms i l’aspecte amb els que s’han representat. En moltes il·lustracions s’han mostrat els tres reis representant tres edats vitals diferents, des de més jove a més gran. Pel que fa al color de la pell, un dels reis amb el color negre apareix en un cert moment, a partir del segle VIII.

Dos jocs de Reis dalt de les seves cavalcadures, de la col·lecció particular de Josep M. Vidiella, van decorar la taula de conferenciants durant la xerrada. El punt i final a l’acte va ser ben original. Mossèn Joan Magí havia repartit uns fulls entre el públic amb la lletra d’una cançó seva, I li oferiren presents; or, encens i mirra, que va cantar amb l’acompanyament coral del públic.

La sala del Centre Cultural va enregistrar una molt bona presència de públic (Foto: Cristina Sierra)

 

Comenta aquest article