Informació general

Recursos humans

S'aprova l'expedient d'equiparació salarial de cinquanta-sis interins de l'Ajuntament

Sis treballadors s'han quedat fora de l'acord per «no tenir un model amb qui ser comparats» i els sindicats reclamen una previsió per regularitzar-los

Per Andreu Dalmau

L'expedient es va aprovar en el ple del passat 22 de desembre
L'expedient es va aprovar en el ple del passat 22 de desembre | Andreu Dalmau

El ple municipal va aprovar el passat 22 de desembre la equiparació del salari de cinquanta-sis treballadors interins de l'Ajuntament. Gemma Balanyà, regidora d'Organització, celebrava aquest acord que feia molt de temps que s'estava perseguint: “era voluntat d'aquest govern rematar el tema i reparar aquesta injustícia”. El fet d'aprovar-se abans de finals d'any, tal com reclamaven els treballadors, aplicarà efectes retroactius i els interins recuperaran entre 1.500 i 3.000 euros en les diferències salarials del darrer any.

Els sindicats majoritaris, CSIF i CCOO, han apuntat en un comunicat conjunt que les mobilitzacions –que, recordem, van començar el dijous 14 de desembre– han “sorgit efecte”. “Tanmateix, no ens sentim plenament satisfets, ja que, en aquesta equiparació, han quedat excloses sis persones que no tenen un model per ser comparades”, apuntaven els sindicats. Balanyà confirmava aquesta situació en seu plenària: “una equiparació només es pot realitzar quan hi ha dues persones dins d'una organització que fan la mateixa feina i, aquestes sis persones, s'han quedat fora de l'expedient perquè no hi ha una altra persona que faci les seves mateixes funcions”.

En el comunicat, els sindicats acusen a l'Ajuntament de no tenir “cap previsió de com solucionar aquesta problemàtica” i, per aquest motiu, exigeixen a la part política una solució “ajustada al dret, però ràpida i eficaç”. La regidora d'Organització afirmava tenir “la voluntat de buscar alternatives per regularitzar la situació d'aquests sis treballadors més endavant”.

Balanyà: «No podem treure pit d'aquesta situació»

L'oposició veia amb bons ulls la regularització de la situació d'aquests cinquanta-sis treballadors. Isabel Segarra, portaveu de VOX, va qualificar la mesura de “bona i necessària” i el seu grup municipal va abstenir-se. Oliver Klein, cap de l'oposició, va anunciar el vot favorable del Nou Moviment Ciutadà a l'acord, tot i que va recordar que aquest expedient ja estava treballat des del passat mandat, quan Alfredo Clúa era el regidor de Recursos Humans, i es preguntava perquè s'havia trigat tant en portar-ho a ple. Klein també va demanar que s'expliqués la situació dels sis treballadors no inclosos en l'acord en comissió informativa.

Per la seva banda, David Chatelain, portaveu del Partit Popular, també va anunciar l'abstenció del seu grup: “no podem donar suport a aquest acord perquè hi ha persones que s'han quedat fora”. Chatelain també va donar un “toc d'atenció” a l'equip de govern perquè eviti que creixi encara més el capítol 1, la partida pressupostària que fa referència al personal.

Gemma Balanyà va respondre a això dient que “quan parlem de sostenibilitat financera cal recordar que cada vegada que hi ha una demanda judicial, a l'Ajuntament li costa molts diners”. Segons la regidora, en els darrers cinc anys, l'Ajuntament ha perdut 28 demandes “fruit d'una política de recursos humans aleatòria de molts anys enrere”. A més, també n'hi han 33 que estan en tràmit, algunes d'elles fetes pels treballadors que ara aconsegueixen l'equiparació. “Tots els partits, fins i tot el meu, no podem treure pit d'aquesta situació”, va admetre la regidora d'Organització, “tots podríem haver fet alguna cosa abans, l'hem fet nosaltres ara, però no és qüestió de treure pit, sinó de buscar solucions a aquest problema que és prou greu”.

«Les mobilitzacions no s'han acabat»

Tot i haver arribat a aquest acord, CSIF i CCOO adverteixen que encara queden molts aspectes en matèria de recursos humans per resoldre. Una d'elles és la situació de vuit persones que treballen com a delineants i que no han estat inclosos en aquest acord d'equiparació professional. “L'excusa ha tornat a ser la falta de temps per confeccionar un expedient perquè passi pel ple”, denuncien els sindicats, “el més greu és que, en exhaurir-se l'any, ara s'haurà de refer la partida pressupostària, que ja estava feta, i s'haurà de tornar a la casella de sortida”.

Per aquesta situació “i moltes altres problemàtiques que no es poden enumerar”, els sindicats anuncien que “les mobilitzacions no han acabat” i que, després de festes, decidiran juntament amb els treballadors quines accions emprendran. “Estem tips dels incompliments de l'Ajuntament i les futures mobilitzacions no cessaran fins que se solucioni el gruix de problemàtiques sobre la taula”, sentència el comunicat.

Comenta aquest article