Informació general

Política

L'Ajuntament aprova definitivament les ordenances fiscals entre crítiques de l'oposició i queixes dels veïns

El regidor d'Hisenda insisteix en la necessitat d'apujar l'IBI i l'Impost de Vehicles de Tracció Mecànica per a mantenir “l'excel·lència de serveis” que es mereix la ciutadania

Per Cristina Sierra

La darrera sessió plenària de l'any de l'Ajuntament de Cambrils va ser extraordinària
La darrera sessió plenària de l'any de l'Ajuntament de Cambrils va ser extraordinària | Andreu Dalmau

El darrer ple de l'any de l'Ajuntament de Cambrils, celebrat ahir al matí, va aprovar definitivament les ordenances fiscals per al 2024. Una sessió extraordinària que va estar marcada pels retrets de l'oposició al govern i per la presència d'una trentena de veïns, que van protestar per la pujada del 9,5% de l'IBI i de l'1% de l'Impost de Vehicles de Tracció Mecànica.

Com va exposar el regidor d'Hisenda, Aleix Rom, el govern havia desestimat totes les al·legacions presentades excepte la del mateix govern, que feia referència a mantenir el pagament de l'IBI en dos terminis i no en quatre. Les al·legacions que es van rebutjar van ser les de l'Associació de Veïns del Molí de la Torre -en representació d'algunes associacions veïnals-, la de l'Associació Hotelera de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre i la dels tres partits de l'oposició, Vox, PP i Nou Moviment Ciutadà.

L'oposició acusa el govern de no escoltar-los ni a ells ni als veïns

A continuació, la portaveu de Vox, Isabel Segarra, va iniciar la ronda d'intervenció dels partits de l'oposició, que van carregar contra el govern per no rebaixar l'IBI com ha fet Torredembarra. "És extremadament greu la situació que viuen les famílies amb el preu de la compra, no és el moment d'incrementar la càrrega fiscal de les famílies, és el moment d'estrènyer el cinturó (...) Un cop més, s'han posat a espatlles dels ciutadans. No han estat capaços de reunir-se amb l'oposició per trobar una solució", va lamentar la regidora.

En aquesta línia, el portaveu del PP, David Chatelain, va preguntar al govern perquè no havia deixat la sala de plens als veïns per a la reunió que van convocar el passat 30 de novembre, i perquè cap membre va assistir a la trobada que es va haver de fer a la sala d'actes del Casal Municipal de la Gent Gran. "Escoltar als veïns també és atendre els seus requisits. No només és escoltar el que els hi convé", va dir el popular, que va retreure al govern no haver escoltat a les associacions veïnals ni a l'oposició. "No escolten a ningú, només a qui els interessa. Almenys podrien haver tingut la delicadesa d'explicar els motius d'aquesta pujada. Això no són maneres de fer política", va afirmar.

Chatelain va exposar que en les seves al·legacions proposaven apujar l'IBI en un percentatge assumible per a la ciutadania i va manifestar que, entre el 2010 i el 2024, aquest impost s'haurà incrementat un 33,46%. "Aquestes ordenances són un trist recordatori de la seva incapacitat de gestionar. Per nosaltres és un no rotund a aquest augment desmesurat de la pressió fiscal que no queda justificat", va apuntar.

Per la seva part, el portaveu del Nou Moviment Ciutadà, Oliver Klein, suggeria en les al·legacions que el govern apliqués una pujada de l'IBI del 3,2% i fer una pujada progressiva que no afectés tan directament les butxaques dels ciutadans. El regidor es va sumar a les crítiques de Vox i del PP de què el govern hauria d'haver parlat amb els veïns i explicar-los-hi els motius d'aquestes pujades. "No és el moment d'apujar els impostos", va exclamar. Cal dir que les tres intervencions van ser aplaudides pels veïns i veïnes.

Aleix Rom: "Prego als veïns que valorin la tasca de govern per l'actuació que farem a partir del 2024, que és quan podrem aplicar realment les nostres polítiques"

En el torn de rèplica, el regidor Aleix Rom va respondre aquests retrets de l'oposició. Sobre les paraules de Vox, el regidor d'ERC va remarcar que el govern estava fent "un exercici de transparència", posant sobre la taula els números i amb l'objectiu de garantir els serveis a la ciutadania. "Tenint en compte la pressió fiscal de l'Ajuntament, saben que aquestes mesures són necessàries per mantenir l'excel·lència de serveis que ens mereixem", va apuntar.

Respecte al discurs del PP, Rom va recordar a Chatelain que, quan ell era regidor d'Hisenda, va proposar en el seu pla pressupostari a mitjà termini una sèrie de pujades d'impostos que haguessin suposat una recaptació d,1,2 milions d'euros davant els 1,6 milions que s'obtindran l'any vinent arran la pujada d'impostos aprovada pel govern i que permetran millorar serveis i carrers. "La pujada de l'IBI que estem aprovant avui suposa un increment que el ciutadà notarà a les seves liquidacions. Estic completament d'acord que és un esforç que estem demanant al ciutadà", va afirmar Rom, que retreia a l'antic govern la seva política econòmica perquè, quan ells van entrar al mes de juliol, es van trobar uns pressupostos "deserts" i amb accions previstes que no es van executar.

"Prego als veïns que valorin la tasca de govern per l'actuació que farem a partir del 2024, que és quan podrem aplicar realment les nostres polítiques", demanava el regidor. Abans d'aprovar definitivament les ordenances, l'alcalde, Alfredo Clúa, va tenir unes paraules d'agraïment cap a Rom, que s'ha fet "un fart de treballar en el seu primer any com a regidor".

Un cop es va aprovar el punt, la trentena de veïns van marxar enfadats, entre algun crit d'"abaixeu-vos el sou", xiulets i llençant al terra del vestíbul de l'Ajuntament uns cartells de protesta.

Comenta aquest article