Cultura

Biblioteca

El Club de Lectura Adult tanca l'any llegint 'Corazón tan blanco', de Javier Marías

Ramón García Mateos va ser l'encarregat de conduir la sessió sobre aquest clàssic de la literatura espanyola

Per Redacció

Aquesta era la desena sessió del Club de Lectura Adult 2023
Aquesta era la desena sessió del Club de Lectura Adult 2023 | Cedida

El dimarts 19 de desembre va tenir lloc la darrera sessió del club de lectura adult del 2023 a la Biblioteca Josep Salceda i Castells. L’escriptor i poeta Ramón García Mateos va ser l’encarregat de conduir la sessió sobre l’obra Corazón tan blanco de Javier Marías. Escrita el 1992, va ser la primera novel·la de Marías amb reconeixement internacional i va esdevenir un fenomen literari a França i Alemanya. De formació anglòfona, Marías va ser proposat pel premi Nobel.

A Corazón tan blanco aparentment no hi passa res. El protagonista, recentment casat, fabula i reflexiona entorn el matrimoni, la pèrdua de llibertat, la solitud, el vincle, la confiança; però també sobre el secret, l’assassinat, la instigació, la sospita i sobre el parlar i callar basant-se en les seves experiències personals i en les passades del seu entorn. “No he querido saber però he sabido” és la primera frase del llibre que, segons García Mateos, ho resumeix tot.

L'impactant primer capítol és l’inici d’una estructura circular d’històries que s’embasten unes amb les altres a través d’una idea o d’un fet, arribant al capítol final on som partícips d’allò que el protagonista no volia saber: “cors tan blancs que a poc a poc es van tenyint de vermell i acaben sabent allò que no volien saber”.

Enguany el club ha realitzat deu sessions, moltes de les quals amb presència dels autors i autores, i també ha organitzat un taller poètic amb Helena Martínez-Ferreruela per a commemorar el Dia Mundial de la Poesia i una visita guiada a la Biblioteca Gabriel García Márquez, que ostenta el Premi de la Millor Biblioteca Pública del Món aquest 2023.

Les responsables del club, Eva Ferré i Rosana Andreu, ja tenen preparat el calendari de les sessions del 2024, que començarà el 30 de gener amb la presència de l’autora reusenca M. Lluïsa Amorós. Amorós parlarà del seu últim llibre, Confidències vora el Tàmesi, en una activitat possible gràcies al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Institució de les Lletres Catalanes.

Altres sessions del calendari tenen el patrocini del Campus Extens de la URV i de l’Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament de Cambrils.

Comenta aquest article