Cultura

Llibre

Carlos Ventura: «Doneu un tomb pel moll i veureu les barques de pesca que queden»

El llibre 'Paraules de la Mar', de Carlos Ventura, es va presentar ahir al matí a la Confraria de Pescadors i es va convertir en un acte per donar testimoni del sector pesquer en aquests moments de forta devallada a Cambrils

Per Redacció

Carlos Rom mostrant el seu llibre, 'Paraules de la Mar'
Carlos Rom mostrant el seu llibre, 'Paraules de la Mar' | Andreu Dalmau

La seu de la Confraria de Pescadors va acollir, ahir al matí, la presentació del llibre "Paraules de la mar", de Carlos Ventura Rom. El llibre és un recull de tot el material que Carlos Rom ha anat arreplegant al llarg dels anys i que fins ara havia mostrat en format musical. El primer disc va veure la llum el desembre de 2010, ara fa 13 anys i al llarg de tot aquest temps ha publicat cinc discos i ha composat i interpretat un musical, "Naltros som així". Aquesta ha estat, doncs, la seva primera aventura editorial. Un llibre que es va començar a gestar ara fa prop de tres anys i que finalment ha vist la llum.

Carlos Rom: "Quina serà la imatge que donarem del port de Cambrils d'aquí uns anys?

L'escenari de la presentació del llibre, la Confraria de Pescadors, d'entrada, ja tenia una força càrrega emotiva pel Carlos Rom. Un cop dalt de l'escenari, Rom va tenir un record per Carme Olivé, durant molts anys remendadora del port cambrilenc, que ahir va traspassar. Rom va explicar que fer aquest llibre l'havia omplert de tristesa ja que havia recollit el testimoni de la gent gran i que d'aquí en endavant, donada la gran baixada que ha experimentat el sector pesquer a la nostra població, ja no hi haurà més històries a explicar. Va mostrar unes pàgines en blanc del seu llibre, les darreres del volum, i va dir que això és el que es podrà escriure en un futur sobre la pesca a Cambrils, és a dir, res.

Tot seguit va ser clar i directe, després de fer esment de la pèrdua de l'edifici del Pòsit i de la fàbrica de gel va dir "doneu un tomb pel moll i veureu les barques de pesca que queden. Quina serà la imatge que donarem del port de Cambrils d'aquí uns anys?". Carlos va agrair la feina feta per tota la gent que havia col·laborat en l'elaboració del llibre i va assegurar que de llibre ja no en faria cap més però que ara es troba en plena preparació d'un nou disc que possiblement veurà la llum a finals de l'any vinent o principis de l'altre.

El missatge contundent de Carlos Rom va colpir el públic que omplia el recinte de la Confraria. L'alcalde, Alfredo Clúa, que va fer el darrer parlament, tot just acabada la intervenció de Rom, va mostrar el seu suport personal al Carlos i a tota le feina que porta realitzant i també es va posar a disposició d'ajudar en el que convingués al sector pesquer. Abans de la intervenció de Carlos Rom, havien fet els seus parlaments Josep Capella, periodista de TV3 a Madrid i president de l'Associació Cultural Revista Cambrils, i Jordi Barberà, regidor de Cultura.

Josep Capella i Jordi Barberà, durant les seves intervencions (Fotos: Andreu Dalmau)

Lectura de textos i cançons

L'acte va ser presentat per Lluís Rovira, director de Revista Cambrils i coordinador del llibre, i va tenir un apartat complementari que van protagonitzar Jordi Benaiges, per una banda, amb la lectura d'una de les històries que recull el llibre, "El balde assassí", i la lectura d'un escrit de la Montserrat Pujals, "El Cambrils d'ahir", que va ser la cloenda de l'acte. També va intervenir una part dels Oncle's Band, amb Pilar Palomo, David Fité, Jordi Benaiges i el mateix Carlos Rom a la bateria, que van interpretar "Núvol blanc" i  "Vespre".

Lluís Rovira va presentar l'acte (Foto: Andreu Dalmau)
Jordi Benaiges va llegir un text de Montserrat Pujals (Foto: Andreu Dalmau)

 

Part dels Oncle's Band van posar la música a l'acte (Foto: Andreu Dalmau)

Un cop acabat l'acte la gent va poder adquirir el llibre i fer-lo signar a l'autor. Aquesta primera edició ja s'ha esgotat i ja se'n prepara una nova remesa que ben aviat es podrà trobar en alguns punts de venda que ja es donaran a conèixer properament.

L’Apunt

Històries marineres, frases fetes, receptes, cançons i homenatge a la dona marinera
El llibre conté diferents apartats. Comença per les Històries verídiques de mariners cambrilencs, un recull d’històries reals que han viscut i protagonitzat pescadors i gent de mar cambrilencs i segueix amb els Diaris de Bitàcora. Un apartat on s’expliquen una barreja d’històries, fets i successos narrats i escrits tal com han estat explicats pel Siscu Mulet. Un altre apartat és el de les Paraules, expressions i frases fetes. En aquest apartat es recull una barreja de paraules, dites i expressions que s’utilitzen espontàniament en les converses quotidianes de la gent marinera i que en el llibre queden com a testimoni abans no es perdin. Continua el llibre amb el Cançoner, que són les cançons que el Carlos Rom ha composat aquests darrers anys; una secció amb el títol de La mar il·lustrada per la Queralt Osorio, pintora cambrilenca que ha incorporat un seguit de pintures seves dins el llibre i que a més és l'autora de la portada; Cunyers apassionats, una secció que ha elaborat el cambrilenc Gabriel Bartra, director de continguts d'ElBullifundation i que recull unes quantes receptes marineres; Pares i fills de la mar, on es recullen fotografies, fetes per Oriol Gené, on es veuen generacions marineres actuals. El llibre acaba amb un apartat titolat Dona cambrilenca que està dedicat a la Montserrat Pujals, i amb les notes biogràfiques del Carlos Rom on es recull la seva història i la seva manera de ser. En en llibre s'hi intercalen tot un seguit de fotografies inèdites del port de Cambrils, fetes per Joan Puig Serra l'any 1957 i cedides per Cecília Ortoneda.

Comenta aquest article