Esports

Xerrada

La psicòloga Ester Rovira ofereix una conferència sobre l'abús infantil en l'àmbit de l'esport

La xerrada estava pensada perquè els entrenadors del CB Cambrils rebessin informació relativa a la protecció del menor

Per Andreu Dalmau

Ester Rovira durant la conferència al Centre Cultural
Ester Rovira durant la conferència al Centre Cultural | Andreu Dalmau

El Centre Cultural va acollir ahir una xerrada a càrrec de la psicòloga Ester Rovira dirigida als entrenadors del Club Bàsquet Cambrils. Desenes de tècnics del club, alguns menors d'edat, van assistir-hi amb l'objectiu de rebre informació sobre la protecció del menor en l'àmbit de l'esport, ja que, tal com va apuntar la ponent, “no hi ha cap mena de protocol per tractar casos d'abusos al menor en aquest context”.

Tot i que no és especialista en abús infantil, Rovira ha buscat informació i l'ha sorprès ni la Generalitat ni els ajuntaments hagin establert unes bases d'actuació en aquest tipus de casos. El millor treball que la psicòloga ha trobat és una guia elaborada per la Universitat de Vic. “Està tan ben escrita que fa mal llegir certes coses”, lamenta Rovira.

La psicòloga creu que “és important que no es repeteixin patrons d'abús verbal, psicològic o sexual que alguns entrenadors aprenen d'anteriors etapes sent jugadors” i que aquest tipus de comportaments es troben per tot arreu, ja que “cap comunitat n'està exempta”. El cas de l'abús patit per Jennifer Hermoso a la celebració del Mundial de futbol femení va ser posat d'exemple per Ester Rovira: “aquest cas ens ha fet més conscients de moltes pràctiques s'han imposat i no ha de ser així”. Quan hi ha menors pel mig, s'ha de tenir encara més cura.

Després de casos com aquest en els quals s'ha mobilitzat la societat, Rovira pensa que la pilota és ara a la teulada de les institucions i els mateixos clubs. “S'haurien d'establir protocols, persones de referència dins del club i que no es tracti el tema com un tabú”, apuntava, “tothom ha de conèixer quines situacions es poden permetre i quines no, també els mateixos nens”.

Comenta aquest article