Cultura

Teatre

L’obra «Els secundaris» dona per tancat el cicle Escena en Gira

Interpretada per Bernat Cot i Laura Aubert, es tracta d’una enginyosa comèdia sobre el paper dels actors més anònims

Per Andreu Dalmau

Bernat Cot i Laura Aubert duant l'actuació
Bernat Cot i Laura Aubert duant l'actuació | Andreu Dalmau

El Teatre del Casal va acomiadar, ahir, el cicle d’Escena en Gira amb la seva darrera representació. “Els secundaris” és una obra escrita i protagonitzada per Bernat Cot i Laura Aubert que homenatja totes aquelles persones que formen part del teatre, però sense la quota de protagonisme dels grans cap de cartell.

Inspirada en els espectacles populars de principis del segle XX, aquesta representació és una comèdia esbojarrada que et transporta al Paral·lel. Dos actors secundaris es preparen per estrenar l’espectacle que ha de llançar les seves carreres —un té tres frases i l’altre cap—, però, a poc a poc, tot es va torçant i s’adonen de què potser no serà tan fàcil com semblava al principi.

El drama que suposa la duresa de l’ofici es deixa entreveure entre les escletxes d’un guió tant hilarant com enginyós i inspirat. El missatge feminista també està present entre uns diàlegs divertidíssims que van fer esclatar de riure el públic. Però, per sobre de tot, s’erigeix una oda a la música de cabaret, que està present durant tota l’obra, i, especialment, al teatre.

“Els secundaris” no deixa de ser una paradoxa. Cot i Aubert es reparteixen entre els dos tot un reguitzell de personatges, tant principals com secundaris que no paren de sortir d’un costat i l’altre de l’escenari. Els canvis de vestuari són tan trepidants que, moltes vegades, t’agafa per sorpresa l’entrada en escena d’un nou actor. En aquest aspecte, també cal destacar l’alt nivell en atrezzo i escenografia.

Al final, el que pretenen transmetre, és que tots són igualment importants pel resultat final i que, per molt que un actor només tingui un parell d’intervencions, aquestes han de ser mil·limetrades i poden, fins i tot, ser les més recordades de l’obra. Aconseguir enviar aquest missatge al públic és l’èxit més destacat dels dos actors que, ahir, van donar per acabat un nou cicle d’Escena en Gira (abans Escena Cambrils). Un any més, Cambrils demostra que té ganes de teatre.

Comenta aquest article