Informació general

El PSC guanya amb comoditat enmig d’una gran participació electoral

Per Lluís Rovira i BarenysEl PSC va ser, amb notable diferència, la força més votada a Cambrils el passat 14 de març aconseguint un 33,57% dels vots emesos. La segona formació política pel que fa al nombre de vots va ser el PP seguida molt de prop per ERC, que va aconseguir una espectacular pujada respecte a les darreres eleccions. CiU, per la seva part, va aconseguir situar-se en una quarta posició, la qual cosa significa un retrocés electoral significatiu i, finalment, ICV va recuperar uns quants vots respecte als darrers comicis generals. La participació va ser força alta i es va assolir el valor del 72,5% dels votants.

4.230 vots pel PSC

Els 4.230 vots aconseguits pel PSC suposen el major nombre de vots assolits a Cambrils per aquesta formació en tota la seva història. El PSC també havia guanyat les eleccions a Cambrils ara fa quatre anys amb 2.811 vots, que en aquella ocasió suposaven un 30,23% dels vots emesos. Ara, quatre anys després, amb un augment important de la participació i, també, del cens electoral, els 4.230 vots suposen el 33,57% dels vots emesos. Per la seva part, el PP mostra un cert estancament respecte als darrers comicis aconseguint només 61 vots més que a les darreres eleccions generals.

Forta pujada d’ERC

La pujada d’ERC és un dels fets més destacats dels resultats electorals d’aquest 14 de març, tant a nivell de Catalunya com a nivell local. Els 2.498 vots aconseguits a Cambrils la situen com a tercera força per davant de CiU. En quatre anys la formació republicana ha passat dels 524 vots, un 5,63% dels vots emesos, als prop de 2.500, que suposen un 19,83%. CiU, per la seva part, queda relegada a una inusual quarta posició amb gairebé 300 vots menys que ara fa quatre anys. Finalment, ICV recupera vots respecte ara fa quatre anys i iguala, pràcticament, el resultat obtingut a les eleccions generals de l’any 1996.

§ Atemptats i resposta electoral§

L’afluència de votants va provocar imatges com aquestes en gairebé tots els col·legis electorals

Molt s’ha parlat de la incidència que han tingut els atemptats perpetrats a Madrid l’11 de març i la posterior actuació del govern amb els resultats que es van donar a les eleccions. Segons aquesta premissa, a nivell cambrilenc els resultats haurien significat un augment del PSC i un estancament del PP, que en certa manera és un retrocés ja que a les eleccions del 2000 va obtenir un 29,13% dels vots emesos mentre que ara ha assolit un 21,98%. ERC, per la seva banda, podríem dir que n’ha sortit reforçada de tot l’enrenou mediàtic i polític arran de la trobada de Josep-Lluís Carod-Rovira amb membres d’ETA. Tot i això, cal dir que a l’entrevista que Revista Cambrils va fer el mes de gener a Carod, aquest ja va pronosticar un augment espectacular d’ERC en aquestes eleccions, i això era abans d’esclatar la crisi al govern de la Generalitat.

Comenta aquest article