Cultura

Ciència

La biòloga Laia Gutiérrez parla sobre els avenços en la investigació de l’Alzheimer al Centre Cultural

La investigadora, que forma part del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, explica els estudis que està duent a terme per trobar biomarcadors que indiquin si una persona pot tenir o no la malaltia

Per Cristina Sierra

Laia Gutiérrez durant la seva conferència al Centre Cultural, ahir a la tarda
Laia Gutiérrez durant la seva conferència al Centre Cultural, ahir a la tarda | Cristina Sierra

El Centre Cultural va acollir, ahir a la tarda, la conferència Una visita al passat: buscant els orígens de la malaltia de l’Alzheimer, a càrrec de  Laia Gutiérrez Tordera, investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV. En aquesta activitat, inclosa en la Setmana de la Ciència i organitzada perl Museu d’Història de Cambrils i el Campus Extens de la URV, els assistents van poder conèixer els diferents estudis que s’estan duent a terme per trobar els indicis d’aquesta malaltia.

L’Alzheimer és un trastorn neurodegeneratiu que provoca el deteriorament de la memòria, el pensament i la conducta, i la pèrdua d’autonomia en les activitats habituals de la vida diària. És una malaltia irreversible i es desenvolupa lentament. Com explicava Gutiérrez, "els símptomes són quan estàs desorientat, persones que comencen a tenir canvis d’humor, persones que noten que s’obliden de les coses molt fàcilment o que se senten més deprimides que normalment, que es deixen…Quan ja tenim Alzheimer és quan ja depenem d’algú i no podem viure sense aquesta ajuda dependent. Tot el que hi hagi abans és on hem d’actuar".

La conferenciant, que va explicar part del doctorat que està realitzant, va parlar sobre els estudis clínics que l’equip d’investigació de la URV i de IISPV (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili) està fent sobre l’Alzheimer. "Som un equip de deu persones multidisciplinar amb nutricionistes, biòlegs, biotecnòlegs i farmacèutics", va dir.

Estudis per trobar els biomarcadors de l’Alzheimer

L’equip està buscant voluntaris per poder estudiar els biomarcadors de l’Alzheimer. "Són uns indicis que ens diuen si una persona és probable que pugui tenir la malaltia, per exemple, en la diabetis un biomarcador és la glucosa. Volem fer amb l’Alzheimer una cosa semblant, volem trobar molècules, gens o altres indicis que ens diguin si la persona té números de tenir o no Alzheimer perquè la majoria de casos no són genètics, sinó que són ambientals, persones per algun motiu que encara no coneixem arriben a desenvolupar l’Alzheimer", apuntava.

Gutiérrez destacava que és molt important investigar aquests biomarcadors perquè "si detectem a un pacient més d’hora també podrem saber en quin assaig clínic és millor que vagi o no i quins tractaments li podrien anar millor que d’altres". 

Per aquest estudi, l’equip d’investigació busca persones que comencin a tenir pèrdues subjectives de memòria, que no tinguin un diagnòstic d’Alzheimer sinó que notin que comencen a oblidar coses. "L’estudi durarà uns anys i es citarà cada dos anys als voluntaris per veure la seva evolució. No se’ls farà cap intervenció, només volem conèixer com és el seu estil de vida, què mengen, quin esport fan i com dormen. També analitzarem mostres de sang, femta, orina i saliva per poder conèixer més biomarcadors i veure quines coses fan que, quan encara no tens l’Alzheimer, puguis arribar a desenvolupar-lo o al contrari, a protegir-te", manifestava.

Les persones que estiguin interessades en participar-hi poden enviar un correu electrònic a numeh@urv.cat o trucar al telèfon 977 759 388.

Comenta aquest article