Article publicat a Revista Cambrils el mes de novembre de 1985
60è aniversari de Ràdio Reus. La ràdio a Cambrils
Novembre 1985 / La secció «Estampes Cambrilenques» elaborada per Josep Salceda es va publicar a Revista Cambrils des del setembre de 1953 fins el maig de 2005
Estampes cambrilenques / Novembre 1985
Cada vegada tenen més importància els mitjans de comunicació social, siguin escrits o audiovisuals. És evident que cada un d'aquests mitjans té un àmbit i un abast diferents, i fins i tot, potser, cada un té els seus 'fans', però podem deixar clar que tots són necessaris per a qualsevol persona que vulgui vanar-se d'estar ben informada.
La història dels mitjans d'informació ve per etapes. Primer va ser la premsa escrita, que en el curs de més d'un segle va tenir l'exclusiva de la informació; després va venir la ràdio, i darrerament ha estat la televisió que s'ha incorporat de ple a la resta dels seus germans.
No és pas la nostra intenció fer història dels mitjans de comunicació en general, i sí només comentar els avenços d'aquests a Cambrils a través dels anys. I més concretament encara, els de la ràdio a Cambrils. Avenços que, certament, uns quants anys enrere haurien resultat impensables, però que la noble ambició de posar-se al dia dels cambrilencs els ha fet possibles: avui tenim a la vila dues revistes periòdiques i dues emissores de ràdio.
La tardor de l'any 1965 vaig rebre a casa la visita d'un dels principals realitzadors de Ràdio Reus en aquell moment, Javier Tagle, que em va proposar de fer una col·laboració setmanal per a la Ràdio. Vaig acceptar i el programa, durant força temps, es va fer setmanalment a casa meva
El setembre de 1953 va sortir per primera vegada la revista "Cambrils", però no pas massa temps després, el desembre de 1954, una emissora local, amb una funció esporàdica i centrada cap a un objectiu determinat, difonia, creiem que per primera vegada a la nostra vila, el so i la veu d'uns cambrilencs a través de l'espai. L'ocasió va ser la Festa Major extraordinària que va viure Cambrils amb motiu de la celebració del I centenari de la declaració dogmàtica de la Immaculada Concepció de Maria, que va durar una colla de dies. L'emissora, muntada a La Salle, tenia la missió d'ambientar el clima festiu i difondre les moltes celebracions de tot tipus organitzades amb tan assenyalat motiu. Va ser muntada per Marc Fargas, un cambrilenc resident a Barcelona que tenia una indústria-comerç d'aquest tipus de material, i que es va desfer per realitzar profitosament la comanda que va fer-li la Comissió de Festes. Les emissions van durar quasi quinze dies i les ones transmetien els missatges i les vivències dels actes a tot Cambrils i fins i tot als pobles de més a prop. Creiem que va ser el primer pas cambrilenc en el món de la radiofonia entesa de cara al gran públic.
El segon pas va ser, potser, portar la veu de Cambrils a Ràdio Reus; i en aquest punt he de demanar perdó per endavant perquè hauré de parlar de mi mateix, i no és pas cosa que m'agradi massa, però és inevitable atesa la meva participació personal en els primers instants i en la continuïtat de la col·laboració fins avui.
Era la tardor de l'any 1965 i un bon dia vaig rebre a casa la visita d'un dels principals realitzadors de Ràdio Reus en aquell moment, Javier Tagle, que em va proposar de fer una col·laboració setmanal per a la Ràdio. Vaig acceptar i el programa, durant força temps, es va fer setmanalment a casa meva, al despatx. Era dividit en dues meitats: en la primera hi havia una crònica dels fets més destacables de la setmana i per a la segona jo mateix tenia cura de convidar alguna persona o grup als quals s'entrevistava. Javier Tagle baixava cada setmana i es feia l'enregistrament. Això va durar una temporada llarga. Més tard Javier Tagle va marxar cap a Barcelona i es van produir canvis. Vaig començar a anar jo a Reus i així ha continuat durant molts anys.
Ara Ràdio Reus ha commemorat els seus seixanta anys de vida i jo els meus vint anys de col·laboració amb aquesta, per mi, molt estimada emissora. Amb aquest motiu Ràdio Reus ha editat un llibre, Ràdio Reus, 60 anys d'història, que no reflecteix en absolut aquesta presència de Cambrils a la Ràdio, ni tan sols en parla quan fa esment de la "xarxa de col·laboradors comarcals" citant els de Tortosa, el Vendrell, Valls, Ascó, Montblanc, Riudoms i Tarragona i deixant-se Cambrils, quan la veritat és que poques poblacions ens han passat al davant en anys i assiduïtat en la col·laboració. Alabat sigui Déu; tampoc s'afina el món per això.
El fet és que he conegut i tractat quatre dels cinc directors que ha tingut Ràdio Reus: els senyors Salvador Sedó que es va jubilar l'any 1969; Enric Corretger, que va morir el 1971; Jordi Costa, que l'any 1982 va marxar a Barcelona, nomenat director general del projecte d'emissores de ràdio de la Generalitat i que va morir el passat mes d'abril, i Josep M. Martí, l'actual director, amb tots els quals he treballat molt agradosament i de tots els quals en tinc molt bon record.
Ràdio Reus ha anat prenent empenta els darrers anys, tant per FM com per OM, i avui les seves emissions són les que tenen més audiència de tota la província de Tarragona. A més dels quatre estudis que té a Reus, l'any 1982 va inaugurar l'estudi núm. 6 a la nostra vila amb emissió diària en OM i FM, encara que la posada en marxa d'aquest estudi a Cambrils ja tenia un precedent: la instal·lació d'un estudi mòbil al 'mollet' els tres mesos dels estius de 1983 i 1984, en què s'emetia diàriament, matí i tarda en OM i FM. Avui a l'estudi 6, a la nostra vila, hi ha connexions diàries i s'emeten cada dia les notícies i esdeveniments que es produeixen, així com cròniques i entrevistes, concursos i programes variats.
La ràdio, avui, s'ha imposat a Cambrils, on funciona també Ràdio Cambrils, emissora municipal, amb programació continuada des del migdia fins a primeres hores de la matinada. L'espai radiofònic a Cambrils queda amplament cobert, tant en l'aspecte de la informació com en el del divertiment i la cultura, i això ens alegra i esperona per la projecció que del món i de l'actualitat de Cambrils això representa, i també perquè és un signe evident de la puixança, de la vitalitat i de l'empenta que en tots els ordres experimenta avui Cambrils.
Tant de bo ho sapiguem aprofitar per treballar des d'aquests mitjans pel bon nom, per la cultura i pel prestigi de Cambrils. També amb ràdio es pot fer poble!