Cultura

Cultural Fest

La Nouveau Fanzine i el Cultural Fest tornen amb l'objectiu d'ampliar i desestacionalitzar l'oferta cultural

El festival se celebrarà el 18 de novembre a la Torre del Llimó i inclourà la primera edició de la Fira del Llibre de Cambrils

Per Andreu Dalmau

La Torre del Llimó serà l'escenari del Cultural Fest 2023
La Torre del Llimó serà l'escenari del Cultural Fest 2023 | Andreu Dalmau

Torna a Cambrils Le Nouveau Fanzine i torna el Cultural Fest. Aquestes dues iniciatives agermanades havien fet un punt i a part en la seva trajectòria l'any 2018, quan Marta Orós i Laura Moreno, les seves dues organitzadores, van decidir fer una pausa en aquest projecte per motius professionals. Ara, cinc anys després, reprenen la publicació d'aquesta revista gratuïta i l'organització d'aquest festival cultural.

Le Noveau Fanzine va néixer l'any 2014 amb l'objectiu de ser “un suport per artistes multidisciplinaris”. S'hi publiquen il·lustracions, articles d'opinió, programacions i microrelats, entre d'altres, majoritàriament d'autors cambrilencs. Amb aquest mateix esperit i, ara, amb el suport del Departament de Cultura de l'Ajuntament, Orós i Moreno reprenen l'activitat. “És una iniciativa que neix de la implicació de la ciutadania”, comentava Jordi Barberà, regidor de Cultura, “estem oberts a propostes d'aquest estil que ens ajudin a fer créixer a programació cultural del municipi”.

La revista, de 24 pàgines a tot color, es repartirà gratuïtament i la seva primera entrega es farà el 18 de novembre en el marc del Cultural Fest, on serà presentada oficialment a les 13 hores. El fanzine s'imprimirà trimestralment i per aquesta primera edició s'han tirat 500 exemplars.

Desestacionalitzar la cultura

Un dels objectius d'aquest festival és el de desestacionalitzar l'oferta la literària amb la celebració de la primera Fira del Llibre de Cambrils. “Els Dies de Llibres ja funcionen molt bé al voltant de Sant Jordi, però creiem que podem anar més enllà”, explicava Moreno, “esperem que aquesta primera edició tingui projecció i més endavant es pugui celebrar durant més dies i també amb autors de fora de Cambrils”.

El Cultural Fest, que se celebrarà entre les 10h i les 15h a la Torre del Llimó, comptarà amb la presència dels autors locals Rosana Andreu, Jordi Ledesma, Tomás Muñoz, Susana Rubio i Lolita Bosch, que presentaran alguns dels seus llibres i en signaran pels lectors. La llibreria Torrevisca també hi serà present amb una paradeta per vendre llibres. La Fira del Llibre també  inclourà dues propostes infantils: el teatre de taula El Pere ha perdut la clau, que serà interpretat per les seves autores Marta Monserrat i Maria Garriga, i la lectura en veu alta del conte Anem de Festa Major de l’autora Vanessa Albiol.

Més enllà de la literatura, al Cultural Fest també es podrà veure un recull de portades històriques de Le Noveau Fanzine, totes elles il·lustrades per Nuri Mariné i protagonitzades per un personatge anomenat La Cambrilenca. També se celebraran tallers de ioga, cal·ligrafia amb ploma, bordat i decoració de tote bags. Des de les 13h fins les 15h, vermut electrònic amb música de Casiotones Brothers i, a partir de les 14h, servei de bar amb fideus rossos.

La programació del Cultural Fest es tancarà a la nit –entre les 22:30 i les 1:30– al bar La Boheme amb l'actuació de Family X, una banda de pop-rock de Castelló, i el tecno dels 80 de DJ Spot.

L’Apunt

Tercera edició del Cultural Fest
El Cultural Fest ja s'havia celebrat en dues ocasions el 2016 i el 2017. Va néixer com un “punt de trobada” entre els diversos artistes que donaven vida a Le Noveau Fanzine i es va celebrar durant l'estiu a la plaça Mossèn Batalla i al Parc del Pescador respectivament. Ara, en aquesta segona etapa, el festival es trasllada a la tardor i a un espai de la vila com la Torre del Llimó amb l'objectiu d'enriquir l'oferta cultural d'aquesta part del municipi.

Comenta aquest article