Cultura

Cinema

ACTE programa un cicle de tres pel·lícules del director Ken Loach

Els films programats són: Route Irish (2010), The wind that shakes the barley (2006) i Tierra y Libertad (1995) i totes tres tracten de conflictes bèl·lics

Per Redacció

Imatge del cartell de la pel·lícula Route Irish, de Ken Loach
Imatge del cartell de la pel·lícula Route Irish, de Ken Loach | Cedida
ACTE ha programat un cicle d'homenatge al realitzador britànic Ken Loach centrat en les pel·lícules que tracten d'algun conflicte bèl·lic, les seves causes i els interessos que les provoquen. Els films programats són: Route Irish (2010), The wind that shakes the barley (2006) i Tierra y Libertad (1995)

Són històries diferents en el temps i en els llocs, però que tenen molts punts en comú. El més important, segons apunten els programadors de les pel·lícules, és que no cauen en la contradicció de moltes pel·lícules antibèl·liques que es recreen en una suposada espectacularitat de les escenes violentes que acaben per banalitzar la violència.

El primer dels films programats, Route Irish, és una pel·lícula d'acció ben diferent de totes les altres del director britànic, tracta del funcionament de les empreses de mercenaris en les guerres actuals. A Tierra y Libertad i a The Wind That Shakes the Barley s'hi troba un dels temes més volguts del director: “la revolució traïda”. A la pel·lícula sobre la Guerra Civil, Tierra y Libertad, se centra en el conflicte entre els milicians que lluitaven per la revolució i els partidaris de guanyar abans la guerra (tot esperant l'ajuda de les democràcies occidentals). La "guerra dintre de la guerra" que va esclatar el maig del 37 i que és difícil d'entendre des d'una mirada actual. A The wind that shakes the barley, després dels tres anys de la guerra d'independència una part de l'IRA accepta les condicions establertes pels britànics i un altre sector ho veu com una rendició i vol anar més lluny.

La primera projecció del cicle serà la pel·lícula Route Irish, el dijous 9 de novembre, a les 20,30 h, al cinema Rambla de l'Art

 

Comenta aquest article