Cultura

Art

«Petjades de mar», una exposició que agermana Cambrils i la República Dominicana

Els artistes Willy Pérez, Dolors Castells i Alberto Insa representen el mar amb el seu estil propi en aquest mostra a la Sala Àmbits

Per Andreu Dalmau

Autoritats i artistes amb un quadre de Willy Pérez
Autoritats i artistes amb un quadre de Willy Pérez | Andreu Dalmau

Tres artistes, dos països i una sola temàtica: el mar. Aquesta és la premissa de l’exposició “Petjades de mar” que es va inaugurar ahir a la Sala Àmbits, al Centre Cultural, i amb la qual s’estrenyen els llaços entre Cambrils i la República Dominicana. L’artista originari d’aquest país Willy Pérez ha sumat esforços amb els cambrilencs Dolors Castells i Alberto Insa per crear una sèrie de quadres molt atractiva.

La gènesi d’aquest projecte la trobem en una exposició que es va dur a terme al Club Nàutic de Cambrils l’any 2019. Aleshores, Willy Pérez va descobrir el municipi i se'n va enamorar completament. Des de llavors hi ha tornat sempre que ha pogut i, ara, amb aquesta exposició, hi consuma la seva unió definitiva, no només exposant-hi les seves obres, sinó també donant-les a l’Ajuntament per “seguir fomentant l’intercanvi cultural”, segons explicava ell mateix. Pérez no va poder assistir presencialment a la inauguració, però va declarar el seu amor cap a Cambrils en un vídeo.

Els estils dels tres pintors són completament diferents (Fotos: Andreu Dalmau)

L’acompanyen en aquest viatge Dolors Castells i Alberto Insa. Tal com els artistes cambrilencs explicaven en la inauguració de l’exposició, els estils dels tres pintors són completament diferents, però a tots els uneix la passió pel mar. L’estil més abstracte del dominicà equilibra el realisme extrem d’Insa i, tot plegat, ho remata Castells amb la seva pintura més reflexiva. Una confluència d’inspiració entre el Mediterrani i el Carib que ha donat per resultat una exposició magnífica, plena de llum, frescor i detalls.

Agermanament dominicà-cambrilenc

Gràcies a “Petjades de mar”, les relacions entre la República Dominicana i Catalunya no solament es troben en l’apartat artístic, sinó també en l’institucional. L’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, i el regidor de Cultura, Jordi Barberà, van donar la benvinguda al nostre poble al vicecònsol i responsable de la secció cultural del Consolat General de la República Dominicana a Barcelona, Alexander De Jesús Caba Chávez, i el representant de l’Instituto de Dominicanos y Dominicanas en el Exterior (INDEX), Jordi Martínez Selman. Tots quatre van destacar l’impacte positiu d’aquesta exposició en la relació entre totes dues nacions i l’oportunitat que suposa per establir un precedent de cara al futur.

Comenta aquest article