Cultura

Exposició

La Torre del Port, escenari immillorable per a l’exposició «Cambrils en el temps de la vela»

L'espai de la Torre acull des d’ahir aquesta mostra fotogràfica que recorre la història de la navegació tradicional al municipi

Per Andreu Dalmau

La gran majoria de les fotografies exposades són inèdites
La gran majoria de les fotografies exposades són inèdites | Andreu Dalmau

La Torre del Port és un dels escenaris més preciosos de la nostra façana marítima. Un tresor patrimonial del qual n’estem ben orgullosos. Igual que de les nostres arrels marineres. Totes dues senyes d’identitat es troben, des d’ahir, a l’exposició “Cambrils en el temps de la vela”, un recull de fotografies històriques vinculades a la mar.

“Excepte en una, a la seixantena de fotos que conformen la mostra hi trobarem una vela llatina”, explicava Gerard Martí, director del Museu d’història de Cambrils i també membre de l’Arjau Vela Llatina. Institució i entitat han sumat forces per oferir al públic cambrilenc fotografies inèdites, mai abans vistes, que esperaven el seu moment per veure la llum en diversos fons de l’Arxiu Municipal –Campanyà, Ortoneda Vernet, Vidal i Barraquer, entre d'altres.

Martí explicava durant la inauguració que les fotos que hi ha exposades a la Torre del Port són “les més emblemàtiques” de totes les que s’han trobat. Col·locades per ordre cronològic per les tres plantes de l’edifici, aquestes imatges recorren la història de la navegació a Cambrils, des d’abans de l’existència del port, fins a l’aparició de les primeres barques motoritzades o els primers que navegaven “per plaer”: “uns quants anys després, nosaltres, l’Arjau, fem el mateix que els protagonistes d’aquesta fotografia”.

Les fotografies estan col·locades per ordre cronològic per les tres plantes de la Torre del Port (Foto: Andreu Dalmau)

 

Jordi Piqué, president de l’Arjau Vela Llatina, va recordar que aquest és un dels darrers actes que organitza l’entitat per celebrar el seu 25è aniversari.  “Tenim l’objectiu d’enllaçar pescadors, mariners, institucions, entitats... Aquests 25 anys et donen perspectiva i ens satisfà el moment en que ens trobem”, celebrava Piqué.

La regidora de Festes, Teresa Recasens, també va voler elogiar la tasca de l’entitat: “gràcies a vosaltres guardem l’essència del nostre ser i conservem la saviesa dels nostres avis”. Recasens, que va rebre un obsequi de l’Arjau, també va recordar que d’aquí poc es coneixerà si la navegació a vela llatina és reconeguda com a patrimoni immaterial de la UNESCO i va desitjar que s’assolís aquest èxit i que l’entitat cambrilenca pugui continuar exercint la seva tasca molts anys més.

Teresa Recasens va rebre un obsequi per part de l'Arjau (Foto: Andreu Dalmau)

 

L’exposició “Cambrils en temps de la vela” continuarà oberta fins al pròxim 3 de desembre. L’horari d’obertura de la Torre del port és dissabtees d’11h a 14 i de 17h a 20h i diumenges d'11h a 14h.

Comenta aquest article