Cultura

Música

Apel·les Carod, violinista: «El que sempre m'ha inspirat a fer música és la natura»

El músic cambrilenc presenta 'Abismes i flors', el seu àlbum de debut on fa paral·lelismes entre la natura i els estats d'ànim amb una música lírica i impressionista

Per Andreu Dalmau

Carod ha engendrat aquest disc durant el darrer any i mig a Cambrils
Carod ha engendrat aquest disc durant el darrer any i mig a Cambrils | Pau Requesens

El violinista jazz cambrilenc Apel·les Carod Requesens (Cambrils, 1989) ha llançat el seu primer disc propi. Titulat Abismes i flor, l'àlbum dibuixa els paral·lelismes entre els estats d'ànim i la natura a través d'una música lírica, melòdica i amb colors impressionistes. Carod ha engendrat aquest disc durant el darrer any i mig i ho ha fet a casa seva, a Cambrils, on hi ha tornat buscant tranquil·litat després de molts anys residint a Barcelona.

Abismes i flors consta de vuit cançons en les quals, Carod i el seu violí estan acompanyats per Max Villavecchia (piano), Manel Fortià (contrabaix) i Josep Cordobés (bateria). “És un disc de jazz contemporani, però he deixat que moltes altres músiques m'influeixin”, explica el violinista a revistacambrils.cat, “la música clàssica o les músiques d'arrel, per exemple”.

Carod Requesens ha trobat la inspiració per aquest disc, igual que amb tota la seva música, a la natura. “He establert un paral·lelisme entre els elements de la natura i diversos estats d'ànim”, explica, “per exemple, a la primera cançó, Irati,la dedico a la meva neboda, però també parlo en ella d'un naixement i de la vida”.

El violí és el fil conductor d'Abismes i flors. Com el mateix Apel·les Carod reconeix, el violí no és “habitual” en el jazz, tot i que hi ha estat present des dels seus inicis. El cambrilenc, que va ser el primer músic a tot l'estat en graduar-se en violí jazz, compara el seu instrument amb la veu humana, un instrument solista també molt líric, melòdic i amb un timbre i producció de so molt similar. “He volgut fer sempre una música natural amb el meu instrument”, reflexiona Carod, “no he pretès mai que el violí soni com un saxo o una trompeta, sinó com el que és”.

Apel·les Carod i la seva banda presentaran el disc en els pròxims mesos en directe al territori. De moment, només poden confirmar un concert al cicle de Reus Jazz Cava, el 3 de desembre, però esperen actuar per tot el territori, també a Cambrils: “és un disc que guanya molt en directe i esprem presentar-lo a casa”. Abismes i flors ja es pot adquirir en format CD i escoltar a Spotify.

De Cambrils al món a través del jazz

Apel·les Carod es va graduar l'any 2015 a l'Escola Superior de Música de Catalunya. Després d'ampliar els seus estudis a la New School for Jazz and Contemporary Music de Nova York va tornar a Catalunya on és professor de violí jazz al Taller de Músics des de 2017 i a l'ESMUC des de 2018. El 2014 i el 2016 va ser guardonat amb el segon premi a la International Zbigniew Seifert Jazz Violin Competition.

En l’àmbit del jazz ha dirigit les seves pròpies formacions i ha treballat amb músics com Lluís Vidal, Joan Albert Amargós, David Xirgu, Dani Pérez, Manel Fortià, Pawel Kaczmarczyk, Stanislaw Slowinski, Taulant Mehmeti. En altres àmbits, ha acompanyat artistes de la cançó tradicional i pop com Marala Trio, David Mauricio, Clara Fiol o Selma Bruna, i ha col·laborat amb grups com Oques Grasses, Txarango o Els Pets.

També participa de projectes de gran format com la BAO (Barcelona Art Orchestra) i l’OMAC (Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya). Ha fet concerts arreu de Catalunya i a l’Estat espanyol, Europa i els Estats Units.

Comenta aquest article