Informació general

Seguretat

L'Ordenança de Convivència Ciutadana posa les primeres multes

El regidor de Seguretat confirma al ple que ja s'ha sancionat amb 300 euros a una persona que orinava al carrer

Per Cristina Sierra

Brossa fora dels contenidors del carrer de Pau Casals
Brossa fora dels contenidors del carrer de Pau Casals | Cedida

La nova Ordenança de Convivència Ciutadana ja està operativa. Així ho va confirmar el regidor de Seguretat, Enrique Arce, en el ple ordinari de l'Ajuntament de Cambrils que es va celebrar el passat divendres. El regidor va explicar que ell mateix havia signat la primera multa per valor de 300 euros a una persona que estava orinant al carrer.

La normativa va sorgir en el torn de precs i preguntes. El portaveu del PP, David Chatelain, va demanar el govern que es fes una campanya informativa amb els imports de les diferents sancions i els canvis introduïts en aquesta ordenança, que es va aprovar inicialment el passat mes de març quan ell era el responsable de Seguretat Ciutadana. Arce li va respondre que l'ordenança es va publicar al BOP (Butlletí Oficial de la Província de Tarragona) el 9 d'agost i que sí estava pensat fer una acció informativa perquè la ciutadania conegués de primera mà les novetats.

La nova Ordenança de Convivència Ciutadana substitueix el text aprovat ara fa quinze anys. Es va començar a treballar a principis del mandat 2019-2023, primer a càrrec de l'aleshores regidor Lluís Abella i, després de la moció de censura, amb David Chatelain, i tots els grups polítics del moment van participar-hi per acordar el text. "Amb aquesta ordenança volem fer de Cambrils una ciutat acollidora i tolerant, garantir els drets de la ciutadania, el respecte individual i col·lectiu i defensar el nostre patrimoni públic", va afirmar Chatelain al ple.

Multes de 200 a 3.000 euros

La normativa compta amb un quadre de sancions actualitzats, tot i que les multes es poden substituir per treballs en benefici de la comunitat en certs supòsits. Les multes es divideixen en tres categories: lleus, amb una sanció de 200 euros; greus, d’entre 500 a 1.500 euros, i molt greus, d’entre 1.500 a 3.000 euros. Aquests imports es poden reduir en un 50% si la persona ho paga al comptat. La reiteració es considera un element agreujant com a mesura dissuasiva.

En aquesta ordenança s’han incorporat conductes inapropiades com l’assetjament sexual, l’exhibicionisme o caminar pel carrer sense samarreta -excepte en aquells llocs on sigui habitual el seu ús, com l’accés a les platges-. També es regula la prohibició de la mendicitat, l’incivisme al voltant de la gestió de residus urbans amb la finalitat que la ciutadania faci un bon ús dels contenidors i l’obligació que els propietaris de gossos recullin les defecacions i netegin amb aigua les miccions, entre altres.

 

Comenta aquest article