Informació general

Concentració

Prop d'un centenar de persones es manifesten a la plaça de l'Ajuntament en el sisè aniversari de l'1 d'Octubre

La concentració es va fer davant l'Institut cambrils, una de les seus electorals de l'1-O, i en el manifest es va reclamar un canvi de nom a la plaça per tal que passés a noemanr-se Plaça de l'1 d'Octubre

Per Lluís Rovira i Barenys

detall de la concentració d'ahir, a les portes de l'Institut Cambrils
detall de la concentració d'ahir, a les portes de l'Institut Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

Prop d'un centenar de persones es va concentrar, ahir a la tarda, davant l'Institut Cambrils, a la plaça de l'Ajuntament, un dels col·legis electorals de l'1 d'Octubre de 2017, per tal de commemorar el sisè aniversari del referèndum. L'escenografia de l'acte, organitzat per l'ANC Cambrils, el Consell per la República i les Àvies i Avis per la Independència, va consistir en col·locar una urna electoral d'aquell dia com a motiu central dins la qual s'hi havien dipositat unes llànties amb llumetes de leds i per fora estava acompanyada per dues banderes estelades.

Abans de la lectura del manifest, el portaveu de l'ANC local va recordar el paper de la llavors alcaldessa, Camí Mendoza, en el desenvolupament normal tant de la diada de l'1 d'octubre de 2017 com dels dies previs. En el decurs del parlament, a més, es va demanar que la plaça de l'Ajuntament es passi a dir, algun dia, "plaça de l'1 d'Octubre", una petició que va rebre els aplaudiments de la gent.

La concentració va ser convocada per l'Assemblea local, el Consell per la República i les Àvies i Avis per la Independència (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

"Vam derrotar un estat poderós i embogit"

En el parlament es va recordar que "avui fa sis anys vam votar i vam guanyar, vam derrotar un estat poderós i embogit; aquesta derrota no ens la perdonaran mai, els cou molt, sobretot perquè contra els seus esbirros desbocats i armats fins les dents amb porres, pistoles i escopetes, naltros només teníem els cossos, les urnes i les paperetes, a més de tota la il·lusió del món per veure el nostre país lliure i independent, i els vam derrotar i van haver de sortir de molts llocs cames ajudeu-me."

També es va recordar que "aquesta plaça on som, com totes les del davant de tots els centres de votació del país, va estar plena de gent de tota condició i edat des de la nit i matinada anteriors fins que el col·legi va tancar; la gent venia, votava, i no se n’anava... per si calia. A Cambrils vam tenir la sort de no tenir “visita” però, si n’haguéssim tingut, la resposta hauria estat la mateixa que van rebre a tots els llocs del país que si que van “visitar”."

Finalment, es va apel·lar a la unitat que per aquelles dates es va mostrar al món, "la data del primer d’Octubre del 17 ens ha d’omplir d’orgull i romandre sempre en els cors de tots com el dia que vam fer la gesta que nomenava abans, i la vam fer amb unitat, confiant tots els uns en els altres, sense preguntar al del costat qui era, d’on venia o què votava; hi vam ser moguts només per l’ànsia de la llibertat de Catalunya, i la clau va ser: unitat. I amb aquesta unitat per bandera, hem de rellançar la travessa que aquell dia ens va semblar que culminàvem però que, no per culpa de la gent, encara hem de continuar fins a arribar a la Ítaca que ens espera: la independència! ".

El cant dels Segadors va posar el punt i final a l'acte

La concentració es va fer a les portes de l'Institut Cambrils (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Comenta aquest article