Informació general

Vi

De quan la Cooperativa Agrícola va deixar de fer vi, ara fa 30 anys

L'any 1993 es va fer la darrera entrada de raïm al celler de la Cooperativa Agrícola de Cambrils

Per Lluís Rovira i Barenys

Tractor a punt de descarregar la verema, al pati de la Cooperativa Agrícola, l'any 1993
Tractor a punt de descarregar la verema, al pati de la Cooperativa Agrícola, l'any 1993 | Arxiu Revista Cambrils

Enguany es compleixen 30 anys de la darrera verema que es va entrar a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola. El setembre de 1993 es va enregistrar l'última entrada de raïm, corresponent a la collita de l'any 1993, amb un total de 228.378 quilos, dels quals 195.984 quilos van ser de verema blanca i 32.394 de verema negra. Es tancava així, un període de 78 anys ininterromputs (des del 1915 al 1993) d'elaboració de vi a la Cooperativa Agrícola de Cambrils.

S'estrena el celler, l'any 1922

En els estatuts de la Cooperativa Agrícola, que daten de l'any 1915, es palesa una necessitat de fer vi de manera conjunta per part dels associats. En els anys anteriors, a partir de 1902, i fins a la consolidació de la Cooperativa, l'any 1921, ja havia quedat clar en diferents comunicacions que l'objectiu gairebé únic que va moure els propietaris i agricultors a crear el Sindicat (anterior nom de la Cooperativa) va ser l'elaboració conjunta de vi, segons s'explica en el llibre “Del Sindicat d'ahir a la Cooperativa d'avui”, de Josep M Siuró. Amb la voluntat d'elaborar vi en unes instal·lacions pròpies, l'any 1921 es va iniciar la construcció del celler agrícola i el maig de 1922 es van finalitzar les obres.

Entre els anys 1950 i el 1965 es van donar les màximes produccions de raïm a la Cooperativa. Poc abans, l'any 1948, fins i tot es va arribar a embotellar-ne per fer-ne la corresponent comercialització. Aquest projecte, però, no va durar massa. Pel que fa a la producció total, es va arribar a un pic de 4.096.255 quilos de raïm, l'any 1963. En aquests anys es van emprendre reformes tecnològiques i es va canviar la maquinària de les instal·lacions.

D'altra banda, la descàrrega de la verema era tot un esdeveniment, abans del procés de mecanització. En dies punta es feien cues de fins a 100 carros carregats de verema per descarregar a la Cooperativa, tal com queda enregistrat a finals dels anys 40. Però a partir de l'any 1965 va arribar el declivi de la producció a causa de la inestabilitat dels preus. A partir de l'any 1971 la producció se situa per sota dels 2 milions de quilos i ja a finals de la dècada dels 70 se situa prop de la ratlla del milió de quilos. En el decurs de la dècada dels 80 la baixada de producció ja és força dràstica.

Prop de 500.000 pessetes per hectàrea de vinya arrencada

L'entrada de l'estat espanyol a la Comunitat Europea, l'any 1986, va suposar, inicialment, una esperança de millora pel sector vitivinícola, però que en cas de Cambrils, a l'hora de la veritat, va suposar tot el contrari. Segons explica Siuró en el llibre sobre la Cooperativa, “els vins de baixa qualitat no tenen altra sortida que destinar-los a alcohol i cada vegada se'n dedica un percentatge més alt a la destil·lació”. L'abandó definitiu de la vinya va començar l'any 1990, quan la Comunitat Europea va posar en marxa una nova campanya per reduir la superfície de vinya plantada. A partir d'aquell any molts pagesos i productors es van acollir a aquestes ajudes concedides per l'arrencament de les vinyes i això va suposar l'abandó definitiu d'aquest cultiu. Les quantitats que s'abonaven als pagesos que decidien acollir-se a les ajudes oscil·laven entre les 400.000 i les 500.000 pessetes per hectàrea.

A tot això també s'hi va sumar el fet que molts terrenys agrícoles es van vendre per urbanitzar-los i entre una cosa i l'altra la superfície de cultiu de la vinya va quedar força reduïda. L'any 1993 es va prendre la decisió de tancar el celler a partir de la finalització de la verema d'aquell any i a partir de llavors i durant unes quantes collites, els pocs productors que van quedar en actiu van portar el raïm al celler de Montbrió.

Es tancava així un període de 73 anys de funcionament del celler de la Cooperativa Agrícola de Cambrils havent-se registrat durant tots aquests anys un volum total de verema de 125 milions de quilos.

Zona de descàrrega de la verema, l'any 1993 (Foto: Arxiu Revista Cambrils)

 

Comenta aquest article