Informació general

Mobilitat

Adéu al pàrquing de davant el Teatre-Auditori

El problema de falta d'aparcament al municipi s'agreuja amb el tancament d'aquest solar conegut com Xalet del Bau, que estava operatiu des de feia 15 anys

Per Cristina Sierra

El pàrquing va deixar d'estar operatiu aquest passat dimarts
El pàrquing va deixar d'estar operatiu aquest passat dimarts | Andreu Dalmau

Aquest passat dimarts dia 12 es va tancar definitivament el pàrquing del Xalet del Bau per construir-hi un nou bloc d'habitatges. Amb aquest tancament, s'agreuja el problema de falta d'aparcament que fa anys que pateix el municipi i que va començar ara fa cinc anys, quan el pàrquing d'Horta de Santa Maria, que tenia una capacitat per 300 vehicles, va començar a reduir considerablement la seva capacitat per donar pas a la construcció de pisos.

El solar del Xalet del Bau, davant l'edifici del Teatre-Auditori, va entrar en funcionament l'any 2008. Aleshores hi podien aparcar fins a 288 vehicles, però fa uns anys també es van anar perdent places d'aparcament per la construcció de més edificis d'habitatges. A hores d'ara hi cabien un centenar de vehicles i funcionava com a zona taronja en temporada turística, fins fa un parell d'anys. L'estiu de l'any passat i aquest darrer ha funcionat com a zona gratuïta d'aparcament.

El nou bloc que s'edificarà comptarà amb 62 pisos de 2, 3 i 4 habitacions a més d'una zona privada enjardinada. Com ha pogut saber revistacambrils.cat, també s'hi farà un nou carrer per a vianants i en una propera fase, just al costat, a tocar del passeig de La Salle, està previst fer un altre bloc d'habitatges que completaria tota aquesta zona urbanitzable.

Prop de 600 places desaparegudes en cinc anys

En només cinc anys Cambrils ha perdut unes 600 places d'aparcament aproximadament, a la zona del port. El problema es va iniciar amb l'eliminació de la meitat del solar d'Horta de Santa Maria. Quan van començar a edificar en aquesta zona es van perdre 130 de les 300 places que hi havia. Però en els següents dos anys es van acabar eliminant tots els aparcaments que estaven operatius com a zona taronja.

Al 2018 l'Ajuntament va arribar a un acord amb els propietaris dels solars del Xalet del Bau 2 i del Mestral per guanyar 118 i 55 places, respectivament. També es van reordenar els carrers de la zona per obtenir 72 places.

A més del solar d'Horta de Santa Maria, també es va reduir el del Xalet del Bau i al febrer de l'any passat es van eliminar tots els aparcaments de la Rambla de Jaume I, així com dels carrers transversals, Juan Sebastián Elcano i Roger de Flor. També van treure la meitat de les places al carrer de Cristòfor Colom i el de Pau Casals també va veure com s'eliminaven algunes places.

L'antic traçat ferroviari, una oportunitat

Dotar Cambrils de més aparcament és una de les prioritats del nou consistori. Hi ha diverses opcions sobre la taula. Una és la d'habilitar un pàrquing dissuasiu, amb 250 places, davant la rotonda del Rotary, a la N-340, al principi del barri de l'Eixample Vila i a tocar de l'avinguda de Mestral.

Una altra possibilitat és aprofitar l'antic espai del traçat ferroviari, un cop es treguin les pedres, una mesura que a més de connectar els barris, podria servir per guanyar places. També fa un mes, el govern informava que estava negociant amb els propietaris d'un terreny proper al Teatre-Auditori per obtindre nous aparcaments.

Aspecte del pàrquing buit, amb el cartell de la nova promoció d'habitatges. (Foto: Andreu Dalmau)

 

Comenta aquest article