Societat

Festa Major

Esclat festiu en una nova multitudinària Pujada de la Galera (conté galeria fotogràfica)

Centenars de persones van participar en una nova edició d'aquest acte que ja s'ha guanyat el segell d'imprescindible dins la programació festiva de la Festa Major

Per Lluís Rovira i Barenys

La Galera de Foc, la gran protagonista de la nit festiva d'ahir, en la ballada de la plaça de la Vila
La Galera de Foc, la gran protagonista de la nit festiva d'ahir, en la ballada de la plaça de la Vila | Lluís Rovira i Barenys

La Pujada de la Galera, ahir a la nit, va ser tot un esclat de festa popular que va comptar amb una participació multitudinària, un any més. Centenars de persones, es fa difícil dir un número aproximat, van participar en la rua festiva i van demostrar tenir més ganes de gresca que mai. La Galera de Foc, obria pas a un seguici, que va comptar amb la música i l’animació de les xarangues Bandsonats i Tocabemolls així com la participació dels gegantons de Tota l’Endenga; el Marquès de los Vélez i el Cabo Quiñones. El Caminet, la beguda de la festa de la que enguany se n’han preparat 180 litres, va ser el “combustible” de la nit.

Deslligada i estrena de “Xalera”, el pasdoble de la Galera

La d’ahir ha estat la vuitena Pujada de la Galera. Aquest acte, organitzat per primera vegada a la Festa Major de l’any 2014, va prendre una gran embranzida en les edicions de l’any passat i, encara més, ho ha fet a la d’enguany, és a dir, en les edicions postpandèmiques i després de dos anys de no celebrar-se, el 2020 i el 2021. La gent, sobretot els joves, se l’han fet seva i és, sens dubte, un dels actes de caire popular que s’ha convertit en imprescindible dins la Festa Major de la Mare de Déu del Camí.

La Pujada d’enguany, a més, comptava amb unes novetats destacades. L’inici de la festa el va marcar l’enlairada d’elements pirotècnics al passeig de les Palmeres. A continuació es va fer la “Deslligada” de la Galera, l’aviament simbòlic de la bèstia de foc, que en aquesta ocasió va tenir l’honor de protagonitzar Dolors Sans, la creadora de la Galera. Tot seguit la xaranga Bandsonats va interpretar el pasdoble “Xalera” que han compost expressament per aquest esdeveniment per encàrrec dels Cagarrieres. La cançó es va anar interpretant en diferents moments del recorregut.

El seguici festiu de la Pujada de la Galera es va posar en marxa des del passeig de les Palmeres i va anar enfilant cap a la Vila. En el decurs del recorregut va anar fent aturades i va anar fent el repartiment de Caminet. El seguici va arribar a l’Eixample on va seguir cap el barri de la Pallissa i el Barri Antic fins arribar a la plaça de la Vila, el punt final del recorregut. En aquest punt es van fer les ballades finals dels elements festius participants a la Pujada i, tot seguit, Dolors Sans va llegir uns versots.

La part final de la festa va anar a càrrec del calero Miquel del Roig, que amb el seu ampli i variat repertori de cançons de tot tipus, va mantenir la gresca fins que l’acte es va donar per acabat, cap a quarts de dues de la nit. En el concert de Miquel del Roig no hi van faltar els garrotins amb un intercanvi de missatges a càrrec de vileros i mariners, força respectuosos tot s’ha de dir. Finalment, la Galera es va portar fins els magatzems municipals de la plaça del Setge on es va desar i a va quedar a punt per participar al seguici festiu d’avui.