Societat

Festa Major

Sense foc però amb moltes ganes de festa (conté galeria fotogràfica)

El concert de la Nit del Foc, celebrat al Palau Municipal d'Esports, va ser tot un èxit i el públic va omplir de gom a gom tota la capacitat del recinte

Per Lluís Rovira i Barenys

El cantant i el trompetista de Sixtus, enfilats a la barra del bar
El cantant i el trompetista de Sixtus, enfilats a la barra del bar | Lluís Rovira i Barenys

No hi va haver foc però sí una gran festa al Palau d’Esports. Una festa absoluta, amb el pavelló ple de gom a gom, al límit de l’aforament permès, i amb unes ganes de passar-ho bé i de celebrar la Nit del Foc, almenys amb la part que es va poder.

Nit del Foc suspesa la nit abans

La decisió de suspendre els correfocs de la Nit del Foc es va acabar de prendre la nit del divendres, quan totes les prediccions meteorològiques apuntaven que hi hauria pluja, i potser abundant, amb molta probabilitat. La decisió de salvar el concert posterior celebrant-lo sota cobert ja s’havia pres amb una mica més d’antelació. Va ser una decisió dura per la colla, que portava molt de temps amb els preparatius de la 30a Nit del Foc, una celebració especial a la que s'hi havien introduït novetats en motiu d'aquesta efemèride. A més, tot i que en algunes edicions al llarg dels més de 30 anys de celebració la pluja havia aparegut en algun moment o altre de la jornada, mai s'havien hagut de suspendre els correfocs.

Les nuvolades van ser presents durant tot el matí i a la tarda i vespre ja va aparèixer la pluja, primer de manera suau i després amb una mica més d’intensitat però sense arribar a fer cap gran xàfec. Però va ser una pluja que hauria destorbat la celebració dels correfocs i, d’aquesta manera, es va poder constatar que la decisió d’anul·lar.los havia estat encertada.

L’activitat de la colla gegantera Tota l’Endenga, però, no es va aturar, amb el muntatge de la barra de bar al pavelló. El concert es va programar per a les 23,30 h. Poc abans tot eren incerteses de com podria ser la resposta de la gent. El dubte es va esvair ràpidament. La gent va anar omplint el pavelló i es va arribar a l’aforament permès de 1.200 persones. Molta gent va haver de fer cua per entrar i esperar que sortís algú abans de poder accedir al recinte.

Molta gresca i un gran ambient

Abans del concert, els gegantons de Tota l’Endenga van fer una passada pel pavelló al so del Tirinà Petxina i de la marxa del Marquès de los Vélez. A continuació, els dos grups i el DJ van saber mantenir el públic animat en tot moment. Van començar, puntuals, els Ebri Knight, un grup que tal com ells mateixos expliquen, porten 15 anys “recorrent pobles, ciutats, festes i festivals fent esclatar les arrels, la rebel·lia i la festa, tot de cop, dalt de l’escenari”. Les seves cançons, farcides de missatges reivindicatius, van ser molt participades pel públic que els va acompanyar en tot moment.

El segon grup a actuar va ser Sixtus, un grup de versions i que també té algunes cançons pròpies. Curiosament Ebri Knight i Sixtus ja van compartir concert a Cambrils en el concert de la Fira, el juny de 2018. A més, Sixtus ja havia d’actuar al concert de la Nit del Foc de l’any passat, juntament amb Pony Pisador, però el concert es va suspendre per la pluja caiguda durant la tarda i en lloc dels dos conjunts es va buscar un DJ. Aquest fet va ser recordat pel cantant de Sixtus a l’inici de la seva actuació. El grup es va posar el públic a la butxaca amb la seva versatilitat musical i va tenir un moment culminant quan el cantant i el trompetista es van enfilar a la barra del bar i van interpretar un parell de cançons a més del crit de festa endenguero (Tota l’Endenga, lololololo...). El concert de Sixtus va acabar una un pavelló entregat. El DJ Ceba va recollir el testimoni i va engrescar la gent fins a quarts de cinc de la matinada, hora en la que es va acabar el concert,