Societat

Festa Major de la Mare de Déu del Camí

30a edició de la Nit del Foc, tot a punt per tornar a «cremar» els carrers del Barri Antic

La colla gegantera Tota l'Endenga, entitat organitzadora d'aquesta festa, ofereix aquest divendres el pregó que iniciarà la Festa Major de la Mare de Déu del Camí

Per Maria Vidal

Un moment de la 29a edició de la Nit del Foc, l'any 2022
Un moment de la 29a edició de la Nit del Foc, l'any 2022 | Lluís Rovira i Barenys

Foc, espurnes i alguna cosa de màgia. La Nit del Foc és possiblement l'acte més destacat del calendari festiu cambrilenc i un referent en el territori. Cada any aconsegueix aplegar centenars de cambrilencs, visitants i curiosos que volen presenciar una festa emblemàtica amb un gran correfoc, diables i bèsties de foc com a protagonistes. Organitzada per la colla gegantera Tota l'Endenga, arriba enguany a la seva 30a edició, ja plenament consolidada i multitudinària. Aquest dissabte 2 de setembre els llums s'apagaran per deixar que les colles de foc, emparades per la foscor de la nit, tornin a encendre els carrers del Barri Antic en una edició que es preveu històrica.

La primera Nit del Foc va tenir lloc l'11 de setembre de 1992. Va néixer com a complement per dinamitzar la Primera Trobada de Gegants, organitzada per la mateixa entitat. La crònica de la festa de la Revista Cambrils ja avançava que aquesta primera edició es tractava "d'una festa sense precedents", en la qual hi van participar quatre colles.

La resposta va ser tan positiva "que es va instaurar com un acte per si mateix", explica Ivet Gutiérrez, responsable de comunicació de Tota l'Endenga. Així, es va arribar a la segona edició, celebrada el 21 d'agost de 1993; a la tercera, realitzada de nou després de la II Trobada de Gegants; i així fins a trenta. Tot i que la pluja ha fet perillar la Nit del Foc en diverses ocasions i gairebé sempre fa patir als organitzadors, només la pandèmia va impedir que la Nit del Foc es dugués a terme l'any 2020. Fins i tot es va celebrar una "No Nit del Foc" el 2021, on només hi van participar les dues colles de foc locals i no hi va haver recorregut.

El ball de diables els Cagarrieres a la "No Nit del Foc" de l'any 2021 (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

Un pregó d'inici de festes per part de Tota l'Endenga que ha comptat amb "l'ajuda de tota la colla"

Amb motiu d'aquesta 30a edició de la Nit del Foc, la colla gegantera Tota l'Endenga pronunciarà enguany el pregó que marca l'inici de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí el proper divendres 1 de setembre. El protagonisme que adquiriran amb el pregó suposa una "bona notícia", afirmen des de la colla. Tenint en compte que l'entitat es nodreix de la incansable tasca dels voluntaris, fonamental en totes les festes de Cambrils, rebre aquest encàrrec és una mena d'homenatge a "tota la gent del poble que té ganes de seguir la tradició", comenta Ivet Gutiérrez.

L'elaboració del pregó ha sigut col·laborativa i hi han participat tots els membres de la colla, "no només la junta". Per confeccionar-lo s'ha creat una comissió dins de l'entitat i també "ha servit per recuperar la història", afegeix Gutiérrez. El pregó serà una crida a la participació a la festa i una invitació a tots els cambrilencs a formar part de la Festa Major, que enguany compta amb un extens programa festiu que s'allarga pràcticament tres setmanes. Tota l'Endenga també destaca que "tots els elements festius hi seran presents".

Un moment del correfoc infantil a la 29a edició de la Nit del Foc, l'any 2022 (Foto: Kërzops)

Una edició especial de la Nit del Foc amb sorpreses finals

L'endemà, dissabte 2 de setembre, arribarà la nit més esperada per Cambrils, la Nit del Foc. Aquest 30è aniversari comptarà amb diverses característiques especials per commemorar-lo. En primer lloc, s'ha recuperat la tradicional tornada del "Tirinà Petxina", que donarà el tret de sortida a la celebració ja que sonarà al començament del correfoc infantil, on hi participaran sis colles. Aquesta cantarella és una crida a la festa que té el seu origen a principis del segle XX amb els geps.

La 30a edició seguirà amb la baixada de torxes amb el Marquès de los Vélez i el Cabo Quiñones acompanyats dels Timbalers de la Farnaca. Aquest moment tan especial comptarà amb "nous elements amb maquillatge i tematització", segons avancen des de Tota l'Endenga. Després, hi haurà l'encesa a la plaça de la Vila i tot seguit el correfoc, on diables i bèsties de foc convertiran els carrers del Barri Antic en el millor dels escenaris per l'espectacle de foc. Aquest gran correfoc comptarà amb la participació de nou colles en total, vuit més l'organitzadora.

Al final del recorregut hi haurà l'encesa final i l'espectacle pirotècnic a la plaça del Setge. Pel 30è aniversari "s'ha reforçat la pirotècnia i també hi haurà una sorpresa final a l'espectacle", indiquen des de l'organització. El gran castell de focs donarà pas al concert que tindrà lloc al parc de Pinaret, on hi tocaran Ebri Knight, Sixtus i DJ Ceba per acabar la festa.

 

L'espectacle pirotènic de la plaça del Setge, l'any passat (Foto: Kërzops)

Altres celebracions pel 30è aniversari

Aquests 30 anys des de la seva fundació també han comportat una campanya de difusió per part de Tota l'Endenga. Per tal de plasmar la seva història de manera 360, des del passat 1 d'agost s'han anat publicant càpsules informatives en forma de reels al perfil d'Instagram @tota_lendenga. Per la imatge d'aquesta festa, estampada als cartells i a les samarretes, s'ha recuperat la il·lustració de la primera Nit del Foc, que representa la lluna cremant pel foc que surt del carrers del Barri Antic.

D'altra banda, al llarg d'aquesta setmana es distribuiran uns grans plafons informatius per tot el municipi. En aquests es repassen els 30 anys de recorregut de Tota l'Endenga i es donen detalls de tots els elements festius. Per últim, el proper 30 de setembre es farà una altra celebració, unes "jornades de la colla" que comptaran amb diverses activitats, a més d'un sopar i concert. La informació sobre aquest acte s'ampliarà més endavant.

De moment, els carrers de Cambrils ja comencen a fer olor de pólvora i estan a punt per ensordir amb el soroll dels timbals i enlluernar-se amb el correfoc. Segur que els cambrilencs també tenen ganes de viure, un any més, aquesta nit enigmàtica.

Comenta aquest article