Cultura

Festival Pròleg

El gran èxit del Festival Pròleg el converteix en imprescindible a Cambrils (Conté galeria fotogràfica)

La tercera edició de la jornada cultural, musical i artística aplega una gran alfuència de públic a la nova ubicació del Parc del Pescador

Per Maria Vidal

La canalla va ser la protagonista dels jocs i entreteniments de la tarda del Festival Pròleg
La canalla va ser la protagonista dels jocs i entreteniments de la tarda del Festival Pròleg | Maria Vidal

El Festival Pròleg va fer ahir honor al seu nom i va ser el millor dels preludis possibles de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, que tot just arrenca amb tres setmanes d'intensa activitat. La tercera edició en gran format del festival cultural, musical i artístic va tornar per demostrar que és possible que jornades autogestionades i organitzades per joves de Cambrils tirin endavant i tinguin una gran acollida. Els centenars de persones que van passar, passejar i gaudir ahir al Parc del Pescador ho certifiquen, i consoliden l'esdeveniment com una cita ineludible prèvia a la Festa Major. 

Una tarda amb espectacles i tallers i una gran afluència de famílies

La jornada va començar puntual a les 18 h amb una fira de deu artistes del territori, que van exposar productes i donar a conèixer els seus projectes al llarg del passeig del Parc del Pescador fins ben entrada la nit. Els primers participants van començar a treure el cap aleshores i van poder gaudir del Taller de Bótes ofert pel Circ de les Musaranyes, que convidava a la interacció de pares i infants. Aviat va començar l'espectacle del Professor Bromera a l'Escenari de Dia, que amb el seu enginy, la participació del públic i les grans  bombolles que creava va aconseguir que tot l'espai pels espectadors estigués ple. 

El públic, que a la tarda va ser principalment familiar, va seguir jugant als diversos jocs que proposaven els barrils de vi i passejant entre expositors mentre s'esperaven pel següent espectacle. Va ser el de Circ 4x4, que va deixar a tothom bocabadat amb les seves acrobàcies i malabars. 

La música jamaicana es va apoderar de la nit del Pròleg 

Sense que es notés un descens de públic, van començar les propostes de la nit, on la música i un públic més jove en van ser els protagonistes. Ja cap a les 21 h, l'artista barcelonina Alba Armengou, acompanyada dels seus músics, va pujar a l'Escenari Nit del Festival Pròleg per presentar el disc Susurros del Viento, publicat aquest any. Armengou, a la veu i la trompeta, va cantar cançons com Somnis, Luna Susurros del viento, que li dona nom a l'àlbum.

La van succeir el grup The Dance Crashers, qui van animar a tothom amb la seva proposta d'ska-jazz. Procedents del País Valencià, van oferir un concert guiat per les quatre fases de la lluna per mostrar al públic el seu treball Raw Town, de l'any 2022. L'últim en tocar a l'Escenari Nit del Pròleg, davant de ja molts assistents i sense abandonar la música jamaicana, va ser Rudymentari. El cantant menorquí va aconseguir captivar al públic amb les seves lletres reivindicatives i crítiques. Entre d'altres cançons, van sonar Deixa'm viure tranquil, Estem tan bé, Llibertat, Ai Muare, Som Entre poc i massa, a la vegada que Rudymentari clamava per la varietat de dialectes de la llengua catalana. 

El Sound System, des de l'Espai Sound, va ser l'encarregat de cloure l'edició d'enguany del Pròleg, cap a les 3 h, així com va fer sonar la música en el canvi de grups. La unió dels cambrilencs The Morning Sounds i els tivissencs Ilertical va fer que a la última part del festival no paressin de rodar vinils. 

Una proposta on tothom hi troba el seu espai 

La proposta del Festival Pròleg la van completar la zona de restauració amb dues food trucks i espai per asseure's, un photocall i un panell. En aquest s'explicaven els orígens del festival, les edicions que s'han fet i es convidava als assistents a expressar què és per ells aquesta jornada cultural o què voldrien veure-hi en properes edicions. 

En definitiva, el Pròleg segueix fidel a la seva essència, la d'escurçar distàncies entre creadors artístics i un públic divers i fomentar una cultura propera i accessible per tothom, fent que totes les seves activitats siguin gratuïtes. Però l'èxit ahir també va evidenciar que li escau molt bé la seva nova ubicació. Sens dubte, una proposta que omple un buit a Cambrils i que s'ha merescut un bon lloc en el calendari estiuenc cambrilenc previ a la Festa Major. 

Comenta aquest article

Galeries relacionades