Cultura

Conferència

«S’hauria de començar a treballar en el dol des de les etapes escolars i no es fa»

Annabel Pellicer, Mònica Asensio i Maite Palacios van conduir la xerrada «El dol a través de la cultura» ahir al Molí de les Tres Eres

Per Andreu Dalmau

La doctora Mònica Asensio durant la seva intervenció a la conferència
La doctora Mònica Asensio durant la seva intervenció a la conferència | Andreu Dalmau

Negació, ira, negociació, depressió i acceptació. Aquestes són les cinc fases del procés de dol establertes per Elisabeth Kübler-Ross i acceptades popularment per la gent. Tothom ha hagut de passar alguna vegada per la pèrdua d’un ésser estimat i per aquestes fases... Tot i que, potser, no exactament en aquest ordre. En la xerrada “El dol a través de la cultura” que va tenir lloc ahir al vespre al Molí de les Tres Eres, Annabel Pellicer, Mònica Asensio i Maite Palacios van desmuntar alguns dels tabús al voltant de la mort.

Les tres protagonistes de la conferència han passat per un procés de dol. Elles, tot i ser professionals del món de la salut, no són psicòlogues. El que fan és “acostar la seva experiència personal” a través de recursos culturals com textos literaris —Rosa Montero, Piedat Bonnett o Juan Luís Peixoto, eren alguns dels autors— o fragments de pel·lícules com “La Cabaña” o “Un monstruo viene a verme”.

“El dol és un tabú”, deia Pellicer, “però és el més normal del món estar trist quan has perdut un ésser estimat”. Les circumstàncies de la pèrdua poden ser diferents per cada cas, i la manera d’afrontar-ho de les diverses persones també, però les tres conferenciants van deixar clar que “hi ha frases que no ajuden”. “Quan estàs al pou, no vols que et diguin que has de mirar el costat positiu de les coses”, reflexionava Asensio.

Maite Palacios creu que la societat ha de fer un gran recorregut encara a nivell emocional per continuar millorant en aquest aspecte, tal i com s’ha fet en altres àmbits com el de la tecnologia: “s’hauria de començar a treballar en el dol des de les etapes escolars, i no es fa”. Mentrestant, un dels consells que van donar totes tres conferenciants és que s’entengui que el procés de dol no és lineal, sinó que pot saltar d’una fase a l’altre i, fins i tot, tornar a començar.

La darrera experiència que Pellicer, Asensio i Palacios van voler transmetre és que si no has pogut dir a aquella persona que ha marxat que l’estimes, ho has de fer pòstumament: “ell o ella no et podrà escoltar, però tu sí que ho podràs fer”.

Aquesta xerrada complementa l'exposició fotogràfica “El dol en imatges” que s'exposa al Molí de les Tres Eres i que es pot visitar fins al pròxim 3 de setembre.

Annabel Pellicer, Maite Palacios i Mònica Asensio durant la inauguració de l'exposició fotogràfica "El dol en imatges" (Foto: Andreu Dalmau)

 

Comenta aquest article