Societat

Efemèrides

El grup d'habitatges Sant Pau compleix 60 anys

El 21 de juliol de 1963 es va fer la inauguració oficial del Grup Sant Pau en un acte, presidit per autoritats civils i eclesiàstiques, i en el que es va fer el lliurament del títol de propietat a 98 persones

Per Lluís Rovira i Barenys

Una gernació es va aplegar a l'acte d'inauguració del Grup d'habitatges Sant Pau
Una gernació es va aplegar a l'acte d'inauguració del Grup d'habitatges Sant Pau | Arxiu Ramon Ortiga

Aquest passat 21 de juliol es van complir 60 anys de la inauguració oficial del Grup Sant Pau, també conegut com les "cases barates", al barri del Port. El 21 de juliol de 1963 era un diumenge; l'acte va congregar una gentada i va estar presidit per les autoritats civils i eclesiàstiques del moment. Segons explica Ignasi Martí en el reportatge que va publicar la Revista Cambrils l'any 2010, "Els altres cambrilencs, els immigrants de Don Benito", "setmanes abans corria el rumor que l'acte comptaria amb la presència del mateix Francisco Franco, que el dia 17 va visitar Tarragona". Finalment Franco no hi va ser present però sí que hi van assistir el governador civil Rafael Fernández Martínez, el cardenal Benjamín de Arriba y Castro i el director general de l'Instituto Social de la Marina Vicente Rodríguez Casado.

Tal com explica la crònica de la Revista Cambrils de juliol de 1963, la jornada es va iniciar amb la rebuda de les autoritats. Primer que tot es va fer la benedicció dels habitatges i tot seguit es va fer l'entrega dels títols de propietat a les 98 persones, totes elles relacionades amb el sector pesquer. Un cop finalitzat el lliurament, el Patró Major de la Confraria, Josep Pardo Morell va agrair públicament la presència de les autoritats a l'acte i després es va adreçar al representant de l'Instituto Social de la Marina i li va dir que esperava que aquestes cases no fossin les últimes. Va dir, textualment, "no estarem tranquils fins que tots els pescadors puguin tenir el seu habitatge". Cal dir que aquest segon grup d'habitatges no es va arribar a fer.

A continuació va ser el governador civil que va dir que Espanya, entesa com a "un estado católico y social" havia de fer obres eminentment socials. El Director General de l'Instituto Social de la Marina va continuar els parlaments i a part d'agrair la presència del Cardenal a l'acte va aprofitar per dir que "en pocs dies sortirà el reglament de pesca de l'encerclament, que suposa la millora dels punts pels pescadors".

L'última intervenció la va fer el Cardenal Benjamín de Arriba y Castro que va exortar a tots els presents "a viure en la gràcia de Déu" i va fer referències a Sant Pau, d'on el grup d'habitatges havia pres el nom. Va tancar el seu parlament amb un "Viva San Pablo" que segons la crònica d'aquell acte, "va ser corejat pels assistents". A continuació es va fer la visita a un dels habitatges i, després, el seguici d'autoritats es va dirigir a l'església parroquial de Sant Pere on el Cardenal va presidir una pregària "mentre sonaven els acords del nou orgue". Després de tot això es va fer un petit refrigeri i les autoritats van marxar de Cambrils. Una banda de música va acompanyar els actes amb la interpretació, a la part final d'unes "escollides sardanes".

El cardenal Benjamín de Arriba i Castro a la seva arribada a Cambrils per inaugurar els habitatges del grup Sant Pau (Foto: Arxiu Revista Cambrils)

Obres iniciades l'any 1950 i aturades uns quants anys

Les obres del grup d'habitatges Sant Pau s'havien iniciat l'any 1950 i va topar amb diferents entrebancs que van fer que no tiressin endavant. En el ple municipal del 14 de setembre de 1952 , l'aleshores alcalde Josep Queral Canaldas instava l'Obra Sindical del Hogar que es donés pressa a construir aquesta promoció d'habitatge social perquè portava anys començada i encara no s'havia acabat. L'any següent es marca la data de la Festa Major del 8 de setembre de 1953 com a data d'inauguració, però els problemes sobre com s'havia de fer el subministrament d'aigua als habitatges van tornar a aturar l'obra. No va ser fins anys més tard, el 1962, amb l'arribada d'una empresa del sud de la península i que va portar treballadors procedents de Don Benito (Badajoz), que les obres van agafar un bon ritme fins que es van enllestir a meitats de l'any 1963.

L'aleshores alcalde, Joan Recasens, amb les autoritats que van ser presents a la inauguració oficial del Grup Sant Pau (foto: Arxiu Revista Cambrils)

 

 

Comenta aquest article