Cultura

Festival Internacional de Música

La carismàtica Luz Casal enlluerna Cambrils en el darrer concert del Festival Internacional de Música (conté galeria fotogràfica)

La cantant gallega captiva el públic amb el seu pop en la primera vegada que actuava a l'escenari del FIMC

Per Maria Vidal

Luz Casal, durant el seu concert a l'escenari del Parc del Pinaret
Luz Casal, durant el seu concert a l'escenari del Parc del Pinaret | Kërzops

Luz Casal va ser l'encarregada de cloure el Festival Internacional de Música de Cambrils, que enguany arribava a la seva 48a edició. La cantant va presentar el seu nou àlbum Las ventanas de mi alma, publicat el passat mes de març, juntament amb altres temes destacats de la seva trajectòria musical. Un públic entregat hi va respondre acompanyant a l'artista en moltes de les cançons i agraint-li que es deixés l'ànima sobre l'escenari en la seva primera vegada a Cambrils.

Luz Casal va actuar en una nit fresca i, de nou, força ventosa, que fins i tot va truncar una part de l'escenografia de la cantant i va fer tombar la caixa que envoltava el bateria enmig d'una cançó. La gallega es va refugiar darrere del peu de micro durant les dues hores de concert, i rarament es va moure del mig de l'escenari. Després d'inaugurar l'actuació amb dos cançons de Las ventanas de mi alma, va entonar No me importa nada, un tema "dedicat exclusivament a les dones". Al darrere es mostraven imatges de dones importants, "que amb el seu exemple van anar ensenyant-me coses a la nena i la preadolescent que vaig ser".

Las ventanas de mi alma, un disc gravat al Vendrell

Casal va explicar que aquest darrer disc el va gravar en un estudi a Tarragona, al Vendrell, durant unes setmanes de les quals guarda molt bon record. Un dels moments àlgids de la nit va arribar amb Es por ti, una versió de la catalana Boig per tu que Casal va cantar també en català i va dedicar "a la memòria de Carles Sabater". Llavors la cantant va encadencar el trio Besaré el suelo, Entre mis recuerdos i Un nuevo día brillará, que va ser rebut amb molts aplaudiments i amb els assistents com a coristes, especialment en la darrera. Entremig del tema Hola qué tal Luz Casal va trucar en directe a un fan que havia assistir en un altre concert de la gira i que el públic cambrilenc va saludar amb una gran aclamació.

L'artista va encarar després l'últim tram de l'actuació presentant la banda, col·locada als extrems de l'escenari. "Uns músics molt versàtils i importants en la meva vida musical i en la de molts artistes destacats d'aquest enorme país", segons va afirmar. Hi havia Tony Carmona a la guitarra, Peter Oteo al baix, Jorge Fernández a les altres guitarres, "Baldo" als teclats i el piano i Tino di Geraldo a la bateria. Després va ser el torn de Plantado en mi cabeza, Rufino i Loca, que van aconseguir posar pràcticament tot el públic dempeus.

Amb Un pedazo de cielo Luz Casal es va acomiadar de Cambrils entre molts aplaudiments. Però el públic es va quedar amb ganes de més i corejava "otra, otra". La cantant gallega va tornar a l'escenari per oferir els últims temes i retornar part de l'acollida càlida que havia rebut. Així, es va acomiadar definitivament l'edició d'enguany del Festival Internacional de Música de Cambrils, que ha ofert nou dies consecutius de concerts.