Cultura

Art

Múltiples artistes s'uneixen en l'espectacle pictòric de David Callau pel 70è aniversari de Revista Cambrils

Música, poesia i dansa en directe van acompanyar Callau a l'escenari interconnectades pel pintor i el seu amor per Cambrils

Per Maria Vidal

David Callau rebent el reconeixement de tots els col·laboradors artístics
David Callau rebent el reconeixement de tots els col·laboradors artístics | Andreu Dalmau

L’espectacle visual i sonor en el qual David Callau va pintar en directe la portada del 70è aniversari de la Revista Cambrils va estar harmonitzat per una vintena d’artistes. Tots ells es van anar enllaçant perfectament a l’escenari interpretant cançons importants per la trajectòria vital i artística de Callau, per una banda, i d’altres que d’alguna manera o altra han marcat el poble de Cambrils, per l’altra. 

Poc abans de l’inici de l’acte, l’artista protagonista ja expressava l’honor que suposava per ell aquest projecte. “Que el 1953 hi hagués la primera portada i que aquest setembre David Callau faci la portada és un privilegi. Vaig dir que sí perquè estic a casa, estic a Cambrils, i que t’ho vinguin a demanar… no hi ha paraules”, va dir. També va fer menció a com d’important era per ell “poder juntar diferents disciplines, perquè al meu estudi la música i la dansa sempre existeixen”. “Jo sempre dic que ballo quan treballo perquè quan pinto és com que m’introdueixo dins del llenç, i la música és necessària”, assegurava. I el valor que les altres disciplines artístiques tenen per David Callau es va poder palpar des del primer moment, i al llarg de l’hora i mitja que va durar l’espectacle.

El valor que les altres disciplines artístiques tenen per David Callau es va poder palpar des del primer moment (Foto: Andreu Dalmau)

 

El rapsode Jordi Benaiges va aportar el toc de literatura amb la lectura dels poemes Cambrils, fa molts anys, El meu somni i Solstici d’estiu, tots ells escrits per l’autora cambrilenca Montse Gibert. “És una poesia molt intimista però que a la vegada és molt pròpia i, alhora, parla del nostre poble”, va explicar Benaiges a revistacambrils.cat. Per ell, tenir l’oportunitat de formar part d’aquest acte va signifcar “tornar-me a sentir partícip del que passa al poble”. “Em ve molt de gust i em fa molta il·lusió”, va afegir. 

L’artista vallenca Maria Jacobs va destacar a revistacambrils.cat que es tractava “d’un acte que el David prepara des de fa molts mesos” i que coincidir amb tantes disciplines diferents “és molt enriquidor”. Jacobs va sortir tres vegades a l’escenari per cantar Vestida de nit de Sílvia Pérez Cruz, I Have Nothing de Whitney Houston i Dreams de The Cranberries. “Les tres són molt especials pel David Callau, i diu que l’ajudaran a l’hora de compondre la pintura”, va afirmar.

Jordi Benaiges llegint un dels poemes de Montse Gibert (Foto: Andreu Dalmau)

 

Maria Jacobs va cantar Vestida de nit, I Have Nothing i Dreams (Foto: Andreu Dalmau)

 

La varietat artística de l’esdeveniment també va passar per la participació de la Coral Arsis de l’Hospitalet de l’Infant, amb 17 cantaires. Segons va indicar Carme Bassa, membre de la coral, a aquest mitjà, al pintor també “li feia molta il·lusió que hi hagués cant coral, i per nosaltres és un luxe”. 

En l’acte d’ahir, la cultura cambrilenca es va veure representada amb Pilar Palomo i la meitat dels Oncle’s Band, amb David Fité a la guitarra, Carlos “Ventura” Rom a la bateria i Jordi Benaiges al baix. La banda va entonar, a petició expressa de Callau, Vespre d’Els Pets i Núvol blanc de Lluís Llach, dos clàssics de la música catalana. Palomo va indicar a revistacambrils.cat que “al David l’admiro i l’estimo molt, em fa molta il·lusió estar aquí al seu costat”.

El cant coral també va estar present a l'acte amb la Coral Arsis (Foto: Andreu Dalmau)

 

Els Oncle's Band van ser els representants de la cultura cambrilenca (Foto: Andreu Dalmau)

 

D’altra banda, la dansa la va posar la ballarina Amaya Dorronsoro, qui també havia col·laborat amb l'artista cambrilenc anteriorment. Dorronsoro va ballar una música de Lucio Dalla, “una música romàntica que té molta intensitat, igual que la pintura del David Callau”, va declarar a aquest mitjà abans de l’actuació.  

La barcelonina Alba Robles va tancar l’esdeveniment interpretant a piano i veu Caruso, un altre tema del mateix cantautor italià. De fet, Callau relaciona aquestes melodies italianes amb l’entrada del turisme a Cambrils, també representada en l’obra que va pintar en directe. Abans havia cantat 7th of june, una velada molt emotiva composada per ella mateixa, amb la qual “tots dos connectem molt”, segons va assegurar Robles. 

Amaya Dorronsoro va ballar una música romàntica amb molta intensitat (Foto: Andreu Dalmau)

 

Alba Robles va tancar el conjunt d'actuacions musicals (Foto: Andreu Dalmau)

 

Totes les interpretacions que van desfilar per l’escenari del Parc del Pescador van tenir com a denominador comú el vincle personal amb David Callau. Moltes d’elles també estaven unides per la connexió amb Cambrils i, inevitablement, amb la Revista Cambrils. “Ells també entreguen l’ànima; ho fas per casa, ho fas per Cambrils”, va afirmar l’artista a aquest mitjà abans de començar. El cambrilenc afegia que era “un espectacle una mica complicat perquè hi ha vàries històries, però aquestes històries a mi em deixaran tempo per respirar”. I al final, totes les històries es van conjugar igual que David Callau ho va fer pintant una portada de la Revista Cambrils que passarà a la posteritat.

Comenta aquest article