Cultura

Art

David Callau pinta la portada del 70è aniversari de Revista Cambrils en un emocionant i multitudinari acte (Conté galeria fotogràfica)

El Parc del Pescador va ser l’escenari d’un espectacle artístic polifacètic que va atraure centenars de persones

Per Andreu Dalmau

David Callau pintant la que serà la portada del 70è aniversari de Revista Cambrils
David Callau pintant la que serà la portada del 70è aniversari de Revista Cambrils | Andreu Dalmau

Emocionant acte el que es va viure ahir a la nit al Parc del Pescador. David Callau va ser el protagonista d’un espectacle pictòric on també va haver-hi música a càrrec de diversos intèrprets, a part de dansa i poesia. Una actuació que va fer olor a Cambrils de principi a final i en el qual l’artista va dibuixar la que serà la portada de la revista del setantè aniversari de Revista Cambrils, que sortirà publicada a principis del proper mes de setembre.

David Callau va fer, ahir, una recreació en directe en un llenç d’uns cinc metres de llarg per dos d’alt, la portada especial contindrà bona part dels elements que el pintor cambrilenc va pintar davant unes 500 persones que no es van voler perdre aquest espectacle. “David Callau es va il·lusionar amb el projecte i s’hi va abocar des del primer moment”, explicava Lluís Rovira, director de Revista Cambrils, en el discurs inicial de l’acte, “volem agrair la seva enorme generositat i la seva col·laboració”.

El director del rotatiu va celebrar “l’acceptació” que ha tingut sempre la Revista i que això l’hagi impulsat i mantingut durant aquests 70 anys. “Som un mitjà de comunicació obert, on tothom pot expressar la seva opinió”, exposava, “el nostre desig és que cada llar cambrilenca la tingui a casa i que els ciutadans se la facin seva”.

Música, dansa i poesia per inspirar Callau

“La música m’introdueix dins del llenç”, explicava un David Callau visiblement emocionat minuts abans d’iniciar la performance que s’obriria amb Fly me to the moon. Just després dels primers traços de l’artista, enmig del silenci expectant de centenars d’ànimes, va incorporar-se a l’escenari el rapsode Jordi Benaiges que va llegir un poema de Montse Gibert: Cambrils, fa molts anys.

Precisament, el quadre recull aquest pas del temps. Aquests 70 anys en els quals Revista Cambrils ha estat a peu de carrer, vivint tots i cadascun dels moments memorables de la nostra població, així com donant veu a persones i entitats. D’aquesta manera, sobre el blanc del llenç, ràpidament es van poder començar a identificar edificis emblemàtics com la Torre del Port, l’antic edifici del Pòsit, la Vela, l’Ermita, el far vermell i també siluetes de persones vinculades al poble. Callau duia diversos esbossos individuals i els va anar fusionant en un conjunt que no es podrà veure en tota la seva esplendor fins que no l’acabi de retocar al seu estudi.

Les actuacions musicals van començar amb Maria Jacobs. La seva veu càlida entonant les notes de Vestida de nit va posar la pell de gallina a un públic cada vegada més nombrós. Més tard va ser el torn de la Coral Arsis de l’Hospitalet de l’Infant, que va interpretar Boig per tu i La vella Lola just abans que Jordi Benaiges tornés a l’escenari per recitar, novament, un altre poema de Montse Gibert, en aquesta ocasió El meu somni.

Després va ser el torn de la dansa, amb l’actuació de la tarragonina Amaya Dorronsoro que va expressar-se per tot l’escenari mentre Callau ja agafava la paleta per començar a donar color al quadre. També van participar en l’espectacle els Oncle’s Band, amb Pilar Palomo al capdavant, que va interpretar el Vespre dels Pets i l'emotiu Un núvol blanc, de Lluís Llach. Finalment, una colpidora Alba Robles va posar la cirereta al pastís amb les interpretacions de 7th of june i de Carusso. Jordi Benaiges va llegir el tercer poema de la Montse Gibert, Solstici d'estiu, després que la vallenca Maria Jacobs interpretés una cançó de Withney Houston.

L’actuació es va tancar, després de gairebé hora i mitja d’interpretacions dels diversos músics, amb les notes d’Imagine cantades per tots i amb la participació del públic.

“El que he pintat ho veig reflectit aquí en tots vosaltres”

En acabar, i amb llàgrimes als ulls, David Callau va agafar el micròfon per agrair a la Revista Cambrils l’oportunitat de poder pintar la seva portada del 70è aniversari i a tots els presents per assistir a l’esdeveniment. “Aquest quadre que he pintat el veig reflectit aquí al davant, en tots vosaltres, tota la gent de casa”, va expressar l’artista, “aquesta obra és una versió de la que serà la portada de la Revista que vaig pintar, fa uns dies, a l’estudi de casa dels meus pares i el meu avi”.

Un cop tancat l’acte, Callau no va parar de rebre felicitacions i elogis cap a ell i cap a tots els músics. Encara recuperant-se de l’emoció i amb les mans tacades de pintura, l’artista va reiterar els seus agraïments genuïnament tot explicant alguns detalls de l’obra als interessats.

Art i poble es van abraçar de nou al Parc del Pescador, ahir a la nit, gràcies al pintor cambrilenc i als seus col·laboradors. Un esdeveniment històric que es veurà culminat amb la publicació de la Revista Cambrils commemorativa del 70è aniversari, el pròxim mes de setembre.