Informació general

El vaixell "Tethis" s'atura a Cambrils en busca de nous jaciments arqueològics sota el mar

Per Judit Pinazo

El vaixell Tethis, de 12 metres d'eslora i capacitat per a 12 persones, ahir a la tarda al Port de Cambrils

Des del passat dimecres, 22 de juliol, hi ha instal·lat al port de Cambrils el vaixell de recerca arqueològica Tethis. Es tracta de l'embarcació de treball del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), una institució pública que pertany al Museu Arqueològic de Catalunya, amb seu a Girona i que durant els mesos d'estiu està realitzant una campanya d'investigació a la Costa Catalana de Ponent. L'embarcació estarà a Cambrils durant una setmana, i durant aquests dies investigarà el fons marí en el tram entre el Cap de Salou i la riera de Riudecanyes.

L'objectiu de la visita a Cambrils, tal i com explicava ahir a la tarda l'arqueòleg del CASC -Gustau Vivar- és la d'elaborar la carta arqueològica subaquàtica d'aquest tram de litoral "la carta ens serveix per anar recollint informació de tot allò que hi ha al fons del mar i ampliar i mantenir l'inventari que tenim sobre jaciments subaquàtics en el litoral català".

Ahir el grup de 12 arqueòlegs que viatgen en el Tethis, de 12 metres d'eslora, van realitzar les primeres immersions de la seva estada al municipi que s'allargarà fins el proper 30 d'agost. Una part molt important del projecte és tota aquella informació que es pugui recopilar abans d'arribar al port. Per això la visita es va preparar conjuntament amb el Museu d'Història de Cambrils, amb un seguit d'entrevistes prèvies amb persones que coneixen el fons del mar: submarinistes, professionals, pescadors...També ha estat important conèixer els materials que fins ara s'han descobert i la seva ubicació al fons del mar, reflectides en algunes fitxes d'inventari. Segons Vivar aquesta és una de les parts més importants de tot el procés "la col·laboració de la gent que coneix el fons marí del seu territori és molt important". Ahir, a la tarda, el cambrilenc Jordi Moretó, que ha col·laborat en diverses ocasions amb l'equip del Tethis, es va apropar al vaixell per facilitar informació als arqueòlegs.

Cal recordar que el Tethis ja havia estat a Cambrils realitzant una campanya de treball, l'any 1996, que es van localitzar una sèrie de jaciments arqueològics que es van afegir a la Carta Arqueològica Subaquàtica de Catalunya que elabora el CASC.

Jaciments subaquàtics

Realment la presència de jaciments subaquàtics al litoral català i en aigües dolces catalanes és molt nombrosa, en total 794 jaciments. Concretament al Tarragonès hi ha documentats un total de 94 jaciments i a la comarca del Baix Camp, 38. De moment l'equip d'arqueòlegs desconeix si en la seva estada a Cambrils trobarà algun jaciment, però la seva proximitat amb el port de Tàrraco, fa pensar que en el fons marins hi pugui haver nous jaciments. Segons Vivar tots els jaciments que es poden veure a simple vista ja els tenen documentats, però sovint els temporals, provoquen que apareguin noves restes fins el moment desconegudes. Un cop es reconeix un nou jaciment l'equip d'arqueòlegs en fa un estudi per determinar el grau de destrucció en el que es troba, ja ve sigui per causes naturals o per possible espoli.

Segons Vivar hi ha molta gent aficionada al món subaquàtic que no és conscient del valor històric que poden tenir els jaciments. Per aquest motiu explicava ahir que el Museu d'Arqueologia de Catalunya té a disposició del ciutadà un telèfon , el 972206631, on tot aquell que disposi d'informació d'utilitat sobre possibles jaciments aquàtics, s'hi pugui posar en contacte, i facilitar la preservació d'aquest bé comú.

Abans d'arribar a Cambrils l'embarcació ha passat també per altres ports, com per exemple Torredembarra, l'Ametlla de Mar o l'Ampolla. La majoria de jaciments trobats en aigües catalanes són vaixells enfonsats, un total de 382, però també s'hi troben material de pesca, àncores, fondejadors, ports o inclús 8 avions i 4 submarins.

Comenta aquest article