Informació general

Sequera

Cambrils redueix un 7,5% el consum d’aigua durant el mes de juny

Es calcula que cada habitant ha gastat uns 172 litres diaris, en contrast amb els 186 del mateix mes de l'any 2022

Per Redacció

Adhesius col·locats a les dutxes i rentapeus de les platges cambrilenques amb el missatge "L'aigua és un bé escàs, no en feu un mal ús" en quatre idiomes
Adhesius col·locats a les dutxes i rentapeus de les platges cambrilenques amb el missatge "L'aigua és un bé escàs, no en feu un mal ús" en quatre idiomes | Lluís Rovira i Barenys

Cambrils ha tancat el mes de juny amb una baixada del consum d’aigua d’un 7,5% respecte el juny de l’any anterior. La dotació mitjana per habitant han estat 172 litres diaris, mentre que la de l’any anterior va ser de 186 litres. Cambrils, com totes les poblacions que s’abasteixen del CAT, va entrar en la fase d’alerta el passat 13 de juny i segona les mesures decretades no pot superar els 250 litres de mitjana, incloent les activitats econòmiques i comercials.

El regidor de Medi Ambient en funcions de l’Ajuntament de Cambrils, Josep Maria Vallès, ha agraït el civisme a la ciutadania i al turisme i ha recordat que cal seguir aplicant les mesures per reduir al màxim el consum d’aigua i fer front a la situació de sequera. Per la seva banda, la regidora de Turisme en funcions, Yolanda Burgos, ha destacat que el sector ja porta molt de temps treballant per implantar accions a favor de la sostenibilitat i el medi ambient i que els turistes cada cop estan més sensibilitzats i valoren més aquest tipus d’iniciatives.

Amb motiu de la declaració de l’estat d’alerta, aquest juny el Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament ha mantingut una reunió amb el sector turístic per engegar conjuntament una campanya dirigida a turisme, i una altra reunió amb les entitats urbanístiques que porten la gestió de l’aigua de manera privada per explicar-los les restriccions i demanar-los la seva col·laboració per reduir el consum d’aigua.

Seguint les mesures acordades en la reunió amb el sector turístic, el consistori ja ha editat un pòster en quatre idiomes amb material informatiu facilitat per l’Agència Catalana de l’Aigua, que aquesta setmana es penjarà a les recepcions i zones d’afluència de càmpings, hotels i aparcaments.

A més, també s’han intensificat les accions d’estalvi d’aigua i conscienciació de la ciutadania i del sector empresarial, que l’Ajuntament i Comaigua ja havien iniciat a finals de l’any passat per la situació de prealerta. Entre altres accions, s’han tancat les fonts ornamentals, es prioritza la neteja viària amb aigua de pou, s’han habilitat nous punts de càrrega d’aigua no potable, s’han engegat campanyes per promoure el consum responsable, s’han repartit airejadors per les aixetes i s’ha difós la informació i els consells d’estalvi en diferents suports. 

Algunes de les mesures decretades en la fase d’alerta són limitacions en l’ompliment de piscines (no es pot omplir ni reomplir cap piscina que no tingui un sistema de recirculació de l'aigua), el reg de jardins públics o privats (només es pot regar dos dies a la setmana i cal fer-ho en l’horari de menor insolació), o la neteja de carrers (es prohibeix als particulars la neteja de carrers, paviments, façanes i similars utilitzant mànigues d’aigua i els serveis municipals han de realitzar la neteja amb la mínima despesa d’aigua indispensable).  

L’Apunt

Les dutxes i els rentapeus segueixen operatius a les platges cambrilenques
El consistori cambrilenc manté obertes tant les dutxes com els rentapeus de les platges de la localitat durant l'estiu, tot i que el municipi vagi entrar en fase d'alerta per la sequera el passat mes de juny. Per fer-hi front, a finals del passat mes d'abril el Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament va presentar una nova campanya de sensibilització per promoure l'estalvi d'aigua. En el marc d'aquesta campanya, es van col·locar adhesius amb el missatge "A Cambrils estem compromesos amb l'estalvi d'aigua" als lavabos de les dependències municipals, així com d'altres que vetllen per un consum responsable d'aigua a les dutxes i rentapeus de les platges. Aquestes darreres inclouen el missatge "L'aigua és un bé escàs, no en feu un mal ús. Gràcies" en quatre idiomes.

La decisió de mantenir les dutxes de les platges operatives durant l'estiu contrasta amb la d'altres municipis costaners veïns. En el cas de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, l'Ajuntament ha substituït les dutxes per rentapeus a les platges de la localitat. És una mesura a través de la qual es calcula que s'estalviarà un 60% d'aigua. Pel que fa a Salou, s'ha decidit tancar la meitat de les dutxes i rentapeus de les platges. Aquesta mesura es va fer efectiva tan bon punt va entrar en vigor la situació d'alerta per sequera hidrològica decretada per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Quant a Miami Platja, l'Ajuntament de Mont-roig del Camp ha optat per tancar provisionalment totes les dutxes de les platges, una mesura que se suma a les altres restriccions establertes per l'ACA.

Comenta aquest article