Societat

Nit d'Artistes

La Nit d'Artistes prepara la seva 19a i darrera edició

En aquesta última edició, que se celebrarà el 26 d'agost, es vol comptar amb la participació d'artistes que van deixar empremta en edicions anteriors

Per Lluís Rovira i Barenys, Andreu Dalmau

Imatge de la Nit d'Artistes de l'any 2019, la darrera edició que s'ha celebrat
Imatge de la Nit d'Artistes de l'any 2019, la darrera edició que s'ha celebrat | Jordi Moreno

Aquest any se celebrarà la darrera edició de la Nit d'Artistes. L'esdeveniment ha estat un clàssic dels estius cambrilencs des del 2001 i, els membres de l'associació, han decidit penjar els micròfons després d'aquesta 19a edició. Se celebrarà el 26 d'agost al Parc del Pinaret i comptarà amb artistes històrics que van deixar empremta anys enrere.

La darrera Nit d'Artistes es va celebrar el 2019. “La nostra intenció en aquell moment era arribar a la 20a edició, fer una gran festa i marxar per la porta gran”, explica Pere Martí, membre de l'entitat, “però la pandèmia ho va truncar tot”. El 2020, per motius obvis, no es va poder celebrar, i el 2021 i el 2022 no ho van voler fer amb restriccions o en una versió deslluïda. Per això tancaran un cicle de gairebé vint anys aquest estiu i després l'associació es dissoldrà o buscarà un relleu.

Tot i que Martí reconeix que no han organitzat una edició molt especial, en aquesta 19a edició de la Nit d'Artistes apareixeran participants històrics. “Com sempre, també està convidada qualsevol persona que vulgui fer la seva actuació particular i les inscripcions encara estan obertes”, afirma Pere Martí.

Un recorregut que va començar el 2001

La Nit d'Artistes va començar el 2001 quan un grup d'amics es va decidir fer un espectacle artístic polifacètic amb diversos participants. “Vam començar a la Torre del Bou”, explica Martí, “el 2004 ja se'ns va quedar petita i ens vam traslladar a la plaça del Setge i, finalment, l'any 2007, ens vam moure al Parc del Pinaret, on ho hem fet fins ara”.

Des d'aleshores, només s'ha fallat els anys de la pandèmia i el 2017, l'any de l'atemptat jihadista a Barcelona i Cambrils. L'atemptat es va produir la nit del 17 al 18 d'agost i la Nit d'Artistes estava programada pel dissabte 19 d'agost. La commoció que va produir l'atemptat a Cambrils va fer que se suspengués aquella edició.

Nit d'Artistes, una entitat que arriba a un final d'etapa

La Nit d'Artistes arriba, enguany, a un final d'etapa vital com a entitat. A les darreres festes de Carnaval, l'entitat ja va anunciar que deixava d'organitzar l'arribada del Carnestoltes i l'enterrament de la sardina, que ho portava fent des de la recuperació del Carnaval, l'any 2009. La NAC ha estat l'entitat organitzadora des d'aquell any fins enguany.

Aquests darrers anys, la Nit d'Artistes també ha estat l'aixopluc de Vileros i Mariners, que ara ja formen una entitat a banda, i també va arribar a organitzar els Petits Luxes, una programació musical a diferents pubs cambrilencs. Ara l'entitat aturarà tota la seva activitat i després de la propera edició de la Nit d'Artistes es prendrà una decisió definitiva sobre el seu futur.

Comenta aquest article