Informació general

Pesca

Les barques d’arrossegament tornen a la mar (Conté galeria fotogràfica)

Els pescadors fan una valoració positiva de la primera jornada, tot i que esperen tenir millor perspectiva en dues setmanes

Per Andreu Dalmau

Barques d'arrossegament sortint a la mar ahir pel matí
Barques d'arrossegament sortint a la mar ahir pel matí | Francesc Vidal-Barraquer

Les barques d’arrossegament cambrilenques van tornar ahir a la mar després d’un període de veda de dos mesos i mig. La pluja de mitja tarda els va rebre a la Confraria on es van començar a descarregar les primeres caixes de peix al voltant de les 17 hores. Els pescadors fan una valoració positiva d’aquesta primera jornada, tot i que esperen tenir una millor visió de com anirà la temporada d’aquí a una o dues setmanes.

“Per ser el primer dia ha anat força bé”, explicava Jaume Domènech, patró del Pessic, “hi ha hagut més peix d’una classe que d’una altra, però en general força bé”. En total, a la seva barca han capturat 226 quilos de peix entre ells “molt de moll, pagell, uns quants raps, poc lluç...”. Domènech espera que la temporada sigui bona tot i que “amb la mar no se sap mai”.

Jaume Domènech i la tripulació del Pessic descarregant el peix capturat (Foto: Andreu Dalmau)

 

Claudia Masdeu, secretaria de la Confraria de Pescadors de Cambrils, explicava que les expectatives per aquesta temporada, a partir de les captures d’aquesta primera jornada, “semblen bones”. “Tot i això, el primer dia els pescadors comencen a agafar embranzida per tornar al costum”, concreta Masdeu, “a mesura que es va removent el fons es va veient com seran els propers dies de pesca”. S'espera que en els pròxims dies millorin les quantitats i, “especialment”, els preus.

Ahir, entre totes les barques, es va capturar gairebé 3.000 quilos de peix que han significat uns 15.000 euros a la Confraria.

Situació “complicada” pel sector

Enguany, el període de regeneració biològica s’ha ampliat en deu dies. “Aquesta ampliació no fa molta diferència, però sempre va bé perquè la mar descansi”, explicava Domènech. El sector pesquer accepta amb resignació unes mesures mediambientals que entenen, però que no ajuden a millorar la situació d’un gremi en crisi. “Els pescadors que queden estan cada cop més conscienciats amb el medi ambient i amb la protecció del fons marí”, explica Claudia Masdeu, “al cap i a la fi, el mar Mediterrani és el que els hi dona el pa”.

Jaume Domènech esperant a que el seu peix entri a subhasta (Foto: Andreu Dalmau)

 

Jaume Domènech veu al sector malament: “les barques van plegant, no hi ha gent, manca relleu generacional...”. El patró del Pessic veu “complicat” que la gent jove vagi a la mar, ja que “és un ofici pesat, amb moltes hores on t’has d’enfrontar al temps” i que tot això, ho fa molt complicat. La secretaria de la Confraria remarca que els pescadors “senten angoixa” perquè no saben cap on va el sector.

Reducció progressiva de la flota d’arrossegament

Cada any es van reduint més les flotes arreu de Catalunya i a Cambrils, particularment, ja només en queden deu, tot i que ahir només en van sortir vuit. A principis de segle, el sector vivia un moment d’eufòria i, a Cambrils, hi havia 28 barques. Vint anys després, només surt a la mar una tercera part d’aquesta flota.

A més, fins al 2025, les jornades de pesca s’aniran reduint un 7%, per aquest període de veda que es va començar a aplicar el 2020 per normativa europea.

A Cambrils només queden deu barques d'arrossegament (Foto: Andreu Dalmau)