Cultura

Música

Ple total a la Cripta per acollir l'Orquestra Filharmònica de Cambra de Colònia

Es va oferir un programa amb obres de Vivaldi, Rossini, Popper, Mozart i Sarasate

Per Andreu Dalmau

Dimitry Gornowsky és el violoncel solista de l'orquestra
Dimitry Gornowsky és el violoncel solista de l'orquestra | Andreu Dalmau

Una Cripta de l'Ermita plena a vessar va acollir, ahir al vespre, el tradicional concert estiuenc de l'Orquestra Filharmònica de Cambra de Colònia. L'orquestra alemanya, habitual per aquestes dates estiuenques a Cambrils, va presentar un extens programa amb obres de Vivaldi, Rossini, Popper, Mozart i Sarasate. Els protagonistes van ser el violoncelista Dimitry Gornovsky i, sobre tot, el violinista Sergey Didorenko.

El concert va començar amb el popularíssim Estiu de Vivaldi, “una obra molt adequada per l'estació que ens trobem”, va explicar el violista i presentador del conjunt. Didorenko va fer gala, ja en aquesta peça, d'un excel·lent domini tècnic i de les dinàmiques, exhibint una interpretació mordaç de l'obra més coneguda del compositor italià.

També de Vivaldi era el Concert en Sol Major per a violoncel i orquestra que l'orquestra va interpretar a continuació amb Gornovsky com a solista. En aquesta obra, el contrabaix va fer el paper de baix continu —fonamental a la música barroca— que anteriorment havia fet el mateix violoncelista.

La primera part del concert es va tancar amb la Sonata en do major per a dos violins, violoncel i contrabaix de Gioachino Rossini, una obra que l'italià va compondre amb només onze anys.

Una segona part virtuosa

Després d'una pausa de 10 minuts, els músics van tornar a l'escenari i Gornowsky va tornar a erigir-se protagonista per interpretar la Tarantella de David Popper. A continuació, tota l'orquestra va tocar la Simfonia de Salzburg que Wolfgang Amadeus Mozart va escriure quan encara era adolescent.

Per tancar el programa, Didorenko es va tornar a posar al capdavant de l'orquestra per interpretar els Aires Gitanos de Pablo de Sarasate, “un dels millors compositors de la nostra geografia”, va recordar el violista. Aquí, el violinista ucraïnès va fer gala de tot el seu talent virtuosístic. Els passatges en pizzicato van despertar especialment l'admiració del pati de butaques.

El virtuosisme de Didorenko va aixecar el públic de les butaques (Foto: Andreu Dalmau)

 

Davant dels insistents aplaudiments, el solista va oferir com a bis les populars Czardas de Monti, una obra també molt popular i espectacular per al públic que es va posar dempeus per ovacionar Didorenko.

I quan semblava que el concert ja s'havia acabat, l'Orquestra Filharmònica de Cambra de Colònia va oferir una última sorpresa. El violista i presentador va deixar el seu instrument i va posar-se al centre de l'escenari per cantar una ària d'òpera amb una veu de baríton prodigiosa. Una darrera sorpresa per acontentar el nombrós públic que es va fer lloc a la Cripta per assistir al concert de l'orquestra germànica.

Comenta aquest article