Cultura

Patrimoni

Cambrils, capital catalana de la navegació tradicional

L’11a Trobada de Vela Llatina porta al municipi embarcacions històriques com el quetx Ciutat Badalona

Per Andreu Dalmau

Sortida de les barques de vela llatina en la navegada conjunta d'ahir al matí
Sortida de les barques de vela llatina en la navegada conjunta d'ahir al matí | Francesc Vidal-Barraquer

Cambrils és, aquest cap de setmana, la capital catalana de la navegació tradicional. L’11a Trobada de Vela Llatina de Cambrils ha portat emblemàtiques embarcacions d’arreu del país a atracar al nostre port, per exemple, el sardinal de l’Escala Sa Rata o el veler de fusta Ciutat Badalona. L’Arjau Vela Llatina i tots els seus convidats van poder gaudir, ahir, d’una assolellada jornada.

Totes les embarcacions convidades van trobar-se al moll a primera hora del matí. Després es va fer una recepció institucional a tots els patrons participants de la trobada a la Torre del Port. Al migdia, tots els vaixells van iniciar la navegada per davant de les platges de Cambrils i van acabar tornant a port al voltant de les dues de la tarda.

L’històric Ciutat Badalona al Port de Cambrils

Una de les embarcacions que participaven en la trobada era el quetx —veler de fusta amb dos pals— Ciutat Badalona, construït l’any 1929 a Dinamarca. Actualment, és gestionat pels Amics del Quetx Ciutat Badalona, un grup de voluntaris que divulguen la història d’aquesta embarcació que va ser vaixell de càrrega fins que es va quedar obsolet.

“Després de la II Guerra Mundial el van fer servir de vaixell turístic al Carib”, explicava un dels voluntaris, “però no estava ben cuidat i, un dia que es va fer malbé, el van acabar abandonant en una platja”. Un navegant anglès el va trobar, el va reparar i se’l va fer seu fins que, quan ja era gran, no el va poder mantenir. Aleshores el va donar a la societat Marina de Badalona que el va convertir, per desig exprés del seu antic propietari, en un vaixell escola amb un ús didàctic i cultural.

Ahir, el vaixell no va poder sortir a navegar com estava previst per una avaria al motor, tot i que sí va poder ser visitat al matí i a la tarda mentre era atracat al moll.

El quetx Ciutat Badalona va estar atracat ahir al port (Foto: Andreu Dalmau)
 
Els Amics del Quetx Ciutat Badalona naveguen i dormen dins del mateix vaixell (Foto: Andreu Dalmau)
Arribada d'una embarcació de vela llatina al port, ahir al migdia, després de fer la navegada conjunta (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Comenta aquest article