Societat

Festes

El Mural del barri de l’Eixample ja està en procés

Es pintarà al llarg de dues setmanes, però ja es pot veure l’esbós. Recull els elements més identificatius del veïnat

Per Andreu Dalmau

L'obra d’art s’està pintant a les parets de l’edifici de l’Antic Escorxador
L'obra d’art s’està pintant a les parets de l’edifici de l’Antic Escorxador | Andreu Dalmau

El barri de l’Eixample ja comença a veure com el Mural del Barri agafa forma. Aquesta obra d’art, que s’està pintant a les parets de l’edifici de l’Antic Escorxador, va ser la guanyadora del I Concurs d’Art Mural del Barri de l’Estació i reflecteix molts dels elements identificatius del barri cambrilenc.

El seu disseny es va decidir a partir d’un taller participatiu en el qual van participar una quarantena de veïns. En aquesta reunió, les entitats van poder aportar les idees perquè els artistes Víctor Garcia i Cristian Blanxer les plasmin ara sobre les parets d’aquest edifici del carrer Barcelona. En aquest taller també van participar la regidora del barri, Íngrid Duch, el director de l’arxiu municipal, Pedro Otiña, i les tècniques del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (PICI).

Els artistes van saber absorbir totes les aportacions i plasmar-les a l’esbós que ha estat aprovat pel mateix jurat que els va premiar en el concurs. Alba Quinto, tècnica del PICI, va conduir aquest taller: “l’objectiu era que els veïns es sentissin el mural com a propi”. D’alguna manera, els veïns també han pintat perquè s’ha plasmat la seva idea del barri, així com les emocions i les vivències de les festes. “Els artistes han aportat la seva expertesa i els veïns els seus sentiments”, destaca Quinto.

Víctor Garcia i Cristian Blanxer són els artistes que pinten el mural (Foto: Andreu Dalmau)

 

Un parell de setmanes pintant

Des del passat dijous, Víctor Garcia i Cristian Blanxer ja treballen perquè el primer mural del barri estigui enllestit el més aviat possible. L’inici del treball s’ha endarrerit pels tràmits administratius —havia de presentar-se, ja pintat, aquest divendres—, però està previst que en dues setmanes ja llueixi com és degut. De moment, sobre les parets només es pot apreciar l’esbós, però ja s’identifiquen alguns elements com l’estació o les pubilles i els hereus. Els artistes també han fet servir imatges de l’Arxiu Municipal per agafar referències visuals de les tradicions de l’Eixample.

“Aquest mural mostrarà la part més alegre del barri”, celebra Nuri Nolla, presidenta de l’Associació de Veïns del Barri de l’Estació, “volem destacar les coses més positives que ens identifiquen”. Ara, tot aquell que arribi a Cambrils pel pont de l’Ermita coneixerà el barri de l’Eixample i les seves tradicions.

Algún veí ja ha aprofitat per immortalitzar el procés (Foto: Andreu Dalmau)

 

Comenta aquest article