Informació general

Transport

Mateu Turró, catedràtic de Transport; «El sistema de transport espanyol està desfassat»

El Centre les Basses va acollir, aquest passat dijous al vespre, la xerrada sota el títol Quines infraestructures de transport per a la República Catalana, a càrrec de Mateu Turró Calvet

Per Redacció

Mateu Turró en un moment de la seva xerrada, aquest passat dijous, al centre Les Basses
Mateu Turró en un moment de la seva xerrada, aquest passat dijous, al centre Les Basses | Cedida

El Centre les Basses va acollir, aquest passat dijous al vespre, la xerrada sota el títol Quines infraestructures de transport per a la República Catalana, a càrrec de Mateu Turró Calvet, catedràtic de Transport de l'Escola d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de la UPC. L'acte, organitzat pel Consell per la República, Assemblea Cambrils i Àvies i Avis per la Independència, va aplegar unes 25 persones.

L'acte va ser presentat per Salvador Martí, excoordinador local de l'ANC, que va fer esment de l'article que va fer el mitjà Crónica Global sobre Mateu Turró i el rebombori que va causar en el Banc Europeu d'Inversions. Tot seguit va ser Mateu Turró qui va fer una explicació tècnica del tema del transport i va posar èmfasi en la manca de lògica que suposa el fet de no sincronitzar tots els tipus de transport amb les infraestructures que es necessiten. En el cas del Camp de Tarragona, va dir que no tenia sentit allunyar l'aeroport de Reus de les estacions d'autobusos i de ferrocarrils, tant pels passatgers com per les mercaderies.

Mateu Turró també va mostrar el gran desfasament del sistema de transport espanyol respecte al de la resta d'Europa, "sense oblidar que França hi posa molt de la seva part ja que impedeix que els enllaços afavoreixin les comunicacions amb i a través de Catalunya". També va posar en evidència el contrasentit de les inversions de l'estat espanyol pel que fa al transport ja que es perjudica clarament a Catalunya, i concretament a Barcelona, i s'afavoreixen ports com els de València i Algesires. També va parlar dels aeroports deficitaris i de les noves línies de ferrocarril, "que prioritzen els corredors centrals en detriment del corredor Mediterrani, amb el gran despropòsit de qualificar-los amb aquest nom".

Turró també va qüestionar les prioritats d'invertir en alguns dels sistemes i infraestructures actuals de transport, tenint en compte l'evolució permanent que s'està produint i va remarcar el gran greuge en les inversions fetes, que clarament han vingut - i seguiran fent-t'ho - perjudicant seriosament Catalunya i els Països Catalans.

Comenta aquest article