Societat

Festes

Quaranta-cinc anys de festes al barri de l'Eixample exposats als aparadors dels comerços

Més de vuitanta fotografies decoren els comerços i l'avinguda Vidal i Barraquer

Per Andreu Dalmau

Una de les fotografies exposades a l'aparador de la Fusteria i Cuines Nolla Benavent
Una de les fotografies exposades a l'aparador de la Fusteria i Cuines Nolla Benavent | Andreu Dalmau

Aquesta setmana han començat els primers actes de celebració de les 45es festes del barri de l'Eixample o de l'Estació. Una de les iniciatives més destacables és l'exposició fotogràfica que omple els aparadors del barri d'història, amb imatges extretes del Fons Oleastrum de l'Arxiu Municipal. En total, s'exposen 84 imatges i algunes de les millors estan penjades als fanals del passeig de l'Estació, en un format més gran.

“Totes les fotografies són úniques”, explica Nuri Nolla, presidenta de l'Associació de Veïns del barri de l'Estació, “volíem divulgar la història de les festes d'una manera destacada”. Durant la pluja d'idees va sorgir la possibilitat de fer servir aquesta col·lecció de negatius que l'Arxiu Municipal tenia dins del Fons Oleastrum. Es va fer una primera selecció d'imatges i es va plantejar la possibilitat de fer una exposició que, finalment, es desenvolupa en aquest format.

Al passeig de l'Estació s'han penjat 24 fotos en un format més gran (Foto: Andreu Dalmau)

 

En total, als aparadors dels comerços s'exposen 60 fotografies de 40x50 centímetres. Al passeig de l'Estació també se n'han penjat 24 en un format més gran (70x100 centímetres). En total, participen en l'exposició trenta-tres establiments de tot tipus. Farmàcies, òptiques, perruqueries, forns de pa...

Cada cartell va acompanyat amb un text explicatiu de la fotografia, així com l'any en que va ser presa. La presidenta de l'associació veïnal explica que les imatges han estat impreses amb “alta resolució”, gràcies a una gran feina d'edició que permetrà a la gent aturar-se a buscar-se en les fotografies. “Les fotografies són una eina perquè es parli del barri i s'ofereixi una visió de la seva història”, explica Nolla, “cada comerç té una fotografia relacionada amb el seu negoci, el forn de pa té una fotografia dels tortells, la botiga de bicicletes té una fotografia d'una bicicletada...”.

A l'aparador del Forn San Salvador s'exposa una fotografia dels tradicionals tortells de les festes (Foto: Andreu Dalmau)

 

Els comerciants també estan encantats amb la iniciativa: “la gent s'atura a mirar i a llegir les explicacions de les fotografies”. Gràcies a aquesta proposta es divulga la història del barri de l'Eixample i les seves festes i s'aconsegueix dinamitzar l'activitat comunitària. Aquesta exposició també preten ser, segons l'AV del barri de l'Estació, “un reconeixement a tots els veïns i veïnes que al llarg dels 45 anys d'història de les festes les han fet possible”.

Comenta aquest article