Informació general

Art

S’inaugura «La Posidònia» de David Callau, el nou símbol de la Rambla de Jaume I

L’artista vallenca Maria Jacobs i les ballarines de l’Estudi Giselle participen en l’acte de descoberta de l’escultura, de tres metres, que acosta el mar a la terra

Per Cristina Sierra

David Callau posant al costat de «La Posidònia», la nova obra de l'artista cambrilenc
David Callau posant al costat de «La Posidònia», la nova obra de l'artista cambrilenc | Lluís Rovira i Barenys

La Rambla de Jaume I compta amb un nou símbol a càrrec de l’artista local David Callau. Ahir a la nit es va dur a terme la inauguració de La Posidònia, una escultura de tres metres que acosta el mar a la terra i que està situada a la plaça d’Aragó, amb l’objectiu de convertir-se en un nou pol d’atracció tant per cambrilencs com per turistes. 

Minuts abans de la descoberta de l’obra ja hi havia força expectació al bell mig de la Rambla de Jaume I. La periodista cambrilenca Ariadna Escoda va conduir aquest acte que inicialment s’havia d’haver fet dimarts però es va posposar per la pluja. Com va dir la comunicadora, l’escultura, inspirada en la posidònia, està elaborada amb acer inoxidable, platina i ceràmica vitrificada, i té un pes de més de 500 kg.

David Callau i Oliver Klein desembalant l'escultura (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

L’alcalde en funcions, Oliver Klein, va prendre la paraula per transmetre la "il·lusió" que li feia poder tenir aquesta obra. "Encara estem celebrant la Rambla. Vam fer unes obres que van durar un any, vam intentar complir amb les dates per poder tenir aquest nou espai que ara per fi té un símbol. Aquest símbol té més esperit si és d’un artista com el David, de casa, un artista universal. Necessitàvem un símbol de l’alçada del David (…) Que gaudiu de la Rambla molts anys", va dir.

David Callau: "Gràcies per deixar-me tenir un trosset del meu somni en aquesta meravellosa ciutat que és Cambrils i que sempre porto al cor"

Acte seguit va ser el torn de David Callau, que va desvetllar el nom escollit per aquesta escultura que va començar a treballar al febrer: La Posidònia. "He complert un somni", va apuntar amb un gran somriure. Com va explicar, quan va acceptar la comanda feta per l’Ajuntament es trobava de viatge a Colòmbia i Nova York i va ser allí on va buscar la inspiració en les escultures de la ciutat per poder traçar aquesta obra que, com expressava, "ens acosta el mar a la terra en forma de cabell pentinat per bancades de peixos bombolles i elements de mar".

«La Posidònia» està elaborada amb acer inoxidable, platina i ceràmica vitrificada (Fotos: Lluís Rovira i Barenys)

 

Callau va agrair a totes aquelles persones que han participat en el procés creatiu: Serralleria Merca, l’Ajuntament de Cambrils, els departaments de Cultura i Turisme, a Enric Daza per pensar en ell i proposar-li fer l’escultura, a les professionals de Vallirana que s’han encarregat d’enfornar els peixos i cavallets de mar que decoren l’obra, a la gent de Cambrils i a la seva família. "Gràcies per deixar-me tenir un trosset del meu somni en aquesta meravellosa ciutat que és Cambrils i que sempre porto al cor", va afirmar visiblement emocionat. 

Abans de descobrir l’obra, l’artista vallenca Maria Jacobs va interpretar amb la seva guitarra una versió de Vestida de nit, de la Sílvia Pérez Cruz. Acte seguit, es van retirar les teles que cobrien l’escultura, un moment de màxima expectació que molta gent va immortalitzar amb el telèfon mòbil.

Maria Jacobs va posar música a l'acte inaugural (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

La característica més destacada de La Posidònia és que té quatre cares amb la finalitat de ser fotografiada des de tots els prismes. Una escultura inspirada en el fons marí i il·luminada per quatre focus que busca convertir-se en un dels punts més fotografiats del municipi, com passa amb En el Pla de les Serenes, l’obra també de David Callau que està siutada al Port i que es va inaugurar l’any 2011.

L’acte va acabar amb l’actuació de dues ballarines de l’Estudi Giselle al ritme de Mediterráneo, de Joan Manuel Serrat, i de les íntimes cançons de Maria Jacobs. L’associació Societas Coqvinaria va servir rom cremat als asistents, que van fotografiar-se amb David Callau en una de les seves nits més especials. 

L'actuació de les ballarines de l'Estudi Giselle va tancar l'acte (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Comenta aquest article