Societat

Premis

Es lliuren els Premis de l'Acadèmia de Gastronomia de Tarragona, amb un clar protagonisme cambrilenc

L'enòloga Anna Rovira, la Confraria de Pescadors i el restaurant Rincón de Diego entre els 10 guardons que es van lliurar, ahir, en un acte al Castell de Vilafortuny

Per Lluís Rovira i Barenys

Anna Rovira, enòloga del celler de Capçanes, va rebre un dels guardons de l'Acadèmia de Gastronomia de Tarragona
Anna Rovira, enòloga del celler de Capçanes, va rebre un dels guardons de l'Acadèmia de Gastronomia de Tarragona | Lluís Rovira i Barenys

El Castell de Vilafortuny va acollir, ahir al vespre, el lliurament de la vuitena edició dels Premis Acadèmia de Gastronomia de Tarragona, uns premis que per segon any consecutiu es lliuren a Cambrils. A part de lliurar-se a casa, dels 10 guardons concedits ahir al vespre, tres van recaure amb persones o entitats cambrilenques. Els cambrilencs guardonats van ser Anna Rovira, enòloga del Celler de Capçanes i, com es va dir, "considerada com la tercera millor enòloga del món i la millor d'Espanya"; la Confraria de Pescadors de Cambrils, Premi al Millor Producte de la Mar, de la qual es van destacar les galeres i la promoció que ha suposat aquest crustaci per a la gastronomia cambrilenca. I, finalment, també es va fer un reconeixement al restaurant Rincón de Diego que enguany celebra el seu 40è aniversari.

De les patates de Prades a la tonyina Balfegó

La resta de guardonats en els premis d'ahir abarcaven un ampli espectre que anaven des del producte del territori i la seva promoció fins la gastronomia en tots els seus aspectes. Així doncs l'Ajuntament de Salou va recollir el Premi Especial Anton Pont i Amenós a la Millor Iniciativa Gastronòmica per la campanya "Sabor Salou"; les patates de Prades de la Cooperativa de Prades van ser distigides amb el Premi al Millor Producte de la Terra; el restaurant Hostal Colomí, va rebre el Premi al Millor Restaurant Visitat; el Celler Estones, Vins del Mas Sersal de la D.O. Montsant va ser guardonat amb el Premi a la Millor Bodega. També es va fer un reconeixement a la trajectòria professional a l'empresa tonyinaire Balfegó, de l'Ametlla de Mar i van rebre mencions especials els germans Busquets del celler Cingles Blaus Mas de les Moreres de Cornudella de Montsant així com la secció de gastronomia del CERAP de Riudoms. L'Acadèmia de la Gastronomia també va lliurar dues beques de perfeccionament i estada a dos alumnes de l'Escola d'Hoteleria de Cambrils.

L'acte es va iniciar amb unes paraules de la presidenta de l'Acadèmia de Gastronomia de Tarragona, Ana Vilallonga. Després del lliurament dels guardons es va fer un aperitiu al pati del castell de Vilafortuny i posteriorment es va celebrar un sopar a l'interior de l'edifici.

Entitat fundada l'any 2004

L'Acadèmia de Gastronomia de Tarragona es va fundar l'any 2004 com a associació cultural i gastronòmica amb la intenció de potenciar la gastronomia de les comarques de Tarragona. Aquesta entitat va néixer sota la tutela i la coordinació de la Real Academia Nacional de Gastronomía. Les finalitats de l'Acadèmia són "la recerca, el coneixement, la promoció i la difusió de la cultura gastronòmica, la cuina i la restauració a tot el territori tarragoní amb especial incidència en l'agricultura sostenible, els aliments de temporada, la pesca i la caça responsable, la criança d'animals en llibertat, els vins que expressen el territori d'on provenen així com la defensa i la recuperació dels productes autòctons, els aliments artesanals i el coneixement de la tradició."

Diego Campos, Montse Albiol i Ruben Campos, del restaurant El Rincón de Diego, amb el seu guardó (Foto: Lluís Rovira i Barenys)
La Confraria de Pescadors amb Siscu Gil com a president de l'entitat, va rebre el guardó de Millor Producte de la Mar (Foto: Lluís Rovira i Barenys)
Foto de grup dels premiats (Foto: cedida)

 

Comenta aquest article