Informació general

Política

Habemus pacte anti Klein

L'assemblea d'En Comú Podem dona el vistiplau a entrar al pacte format per ERC, PSC i Junts per governar Cambrils durant el mandat 2023-2027

Per Cristina Sierra, Andreu Dalmau

Jordi Barberà (ECP), Oliver Klein (NMC), Alfredo Clúa (PSC) i Camí Mendoza (ERC) en un moment del debat electoral d'alcaldables, el passat 25 de maig
Jordi Barberà (ECP), Oliver Klein (NMC), Alfredo Clúa (PSC) i Camí Mendoza (ERC) en un moment del debat electoral d'alcaldables, el passat 25 de maig | Lluís Rovira i Barenys

Ahir a la nit l'assemblea d'En Comú Podem, després de tres hores de reunió, va donar el vistiplau a poder formar govern amb ERC, PSC i Junts per Cambrils. Un pacte que arriba tres dies després de les eleccions i del que se'n donarà informació oficial aquest dijous, després de diverses reunions per poder tancar un acord que es podia batejar com "anti Klein". Aquesta tarda, a les 16 h, a les escales reials del Port es farà la presentació del nou pacte entre les quatre formacions.

Segons ha pogut saber revistacambrils.cat, les primeres trucades es van fer el mateix diumenge a la nit un cop es van conèixer els resultats electorals. Aquella nit ja hi va haver una primera presa de contacte amb els responsables dels partits, amb la finalitat de deixar fora de l'acord al Nou Moviment Ciutadà, el partit més votat amb 2.701 vots.

La suma d'ERC (4 regidors), PSC (3 regidors), Junts (3 regidors) i En comú Podem (1 regidor) avala la majoria absoluta (11 regidors) per governar la ciutat durant el mandat 2023-2027. A hores d'ara no es coneixen detalls de les condicions de l'acord. Es parla que el socialista Alfredo Clúa seria el nou alcalde de Cambrils durant tres anys i que la republicana Camí Mendoza podria ser l'alcaldessa durant només un any. També hi ha fonts que asseguren que En Comú Podem es farà càrrec de les regidories desitjades, Cultura i Ensenyament, i que Junts podria tenir Urbanisme i Obra Pública, l'àrea que fins el passat febrer ocupava Enric Daza.

Pacte frustrat amb el PSC i PP

Per la seva banda, el guanyador de les eleccions, Oliver Klein, hauria intentat fins el darrer moment pactar amb dos o més partits per poder mantenir l'alcaldia. El primer contacte que va fer l'actual alcalde en funcions va ser amb el PSC i el PP, els socis actuals amb els que va tirar endavant la moció de censura, al setembre de 2021. Tant Klein com David Chatelain, regidor del PP, s'havien mostrat predisposats a repetir l'aliança si els resultats electorals ho permetien. No obstant, Clúa no era del tot partidari i, segons fonts properes, hauria demanat directament l'alcaldia en cas de repetir pacte. Klein va oferir la possibilitat al socialista de compartir alcaldia (dos anys pel NMC i dos anys pel PSC) però aquesta opció no va convèncer a Clúa, que va trencar el contacte dilluns al vespre.

Un altre moviment ha estat el de parlar amb Junts però tampoc ha tirat endavant per la tensió entre Klein i Daza. També el batlle en funcions ha tingut contacte amb ECP i VOX per intentar tenir recolzament i poder governar.

Comenta aquest article