Cultura

Exposició

La particular visió del món mariner de la mà de Queralt Osorio, en una exposició a la Torre del Port

Ahir es va inaugurar l'exposició "La mar fa illetes en terra barquetes" que mostra els dibuixos i aquarel·les de l'artista cambrilenca i que serviran per a il·lustrar el llibre Paraules de la mar, de Carlos Rom

Per Lluís Rovira i Barenys

Queralt Osorio i Carlos Ventura Rom, amb el cartell de l'exposició i que serà la portada del llibre Paraules de la mar
Queralt Osorio i Carlos Ventura Rom, amb el cartell de l'exposició i que serà la portada del llibre Paraules de la mar | Lluís Rovira i Barenys

La Torre del Port va acollir, ahir al vespre, la inauguració de l'exposició anomenada La mar fa illetes en terra barquetes, de l'artista cambrilenca Queralt Osorio. L'exposició, que va ser presentada per l'alcalde en funcions Oliver Klein, recull els dibuixos i aquarel·les fets per la Queralt Osorio com encàrrec per a il·lustrar el llibre que prepara Carlos Rom sobre el món mariner local, un llibre que es presentarà el proper mes de setembre en el marc de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, tal com va anunciar el propi Carlos Rom ahir.

Rom va explicar com s'havia iniciat el contacte amb la pintora cambrilenca, a través de Cultura de l'Ajuntament, i que un cop es van conèixer li va proposar fer la portada del llibre, "la Queralt es va anar engrescant i ha anat fent tot aquest munt de quadres que ara estan exposats a la torre del Port, una mica més i empapera tota la Torre", va dir Rom. Bona part d'aquestes obres formaran part del llibre de Carlos Rom, un llibre que es troba en procés de confecció i que ja té títol, "Paraules de la mar". Rom també va explicar detalls del llibre. Es tracta d'un llibre que contindrà les històries que ha anat recollint al llarg dels anys i dels que n'ha anat fent fins a cinc discos fins ara. També recollirà expressions i paraules marineres i diferents apartats com el dedicat a pares i fills pescadors a més d'un apartat dedicat a la dona marinera i personificat en la Montserrat Pujals. Precisament l'acte d'ahir es va encetar i es va tancar amb la lectura de dos poemes de la Montserrat Pujals, a càrrec de Pilar Palomo. Carlos Rom, a més, va reivindicar la seva "radicalitat" quan es tracta del parlar de Cambrils i del món mariner.

Queralt Osorio: "Mai havia dibuixat peixos"

Queralt Osorio, per la seva banda, va explicar com havia anat tot plegat. Primer que tot va confessar que mai havia pintat peixos i temes de pesca, "el Carlos em va donar un dibuix per a la portada del llibre perquè fes alguna cosa similar. El dibuix estava ple de paraules de peixos que no havia sentit a dir mai i que tampoc trobava als diccionaris". Carlos Rom li va anar facilitant la feina de comprensió dels tipus de peixos que anomenava i a partir d'un moment, Queralt Osorio va anar treballant tota aquesta temàtica fins a completar aquesta trentena de quadres que ha acabat fent.

L'exposició es reparteix pels tres nivells de la Torre del Port, a la planta inferior hi ha quadres relacionats amb la mar i acompanyats d'una sàrcia a l'entrada de l'estança. Al pis del mig hi ha els quadres amb temàtica de pesca i el port cambrilenc i al pis superior hi ha els quadres amb les espècies animals. L'exposició romandrà oberta en aquest espai de la Torre del Port fins el proper 27 d'agost. A partir d'aquell moment es preveu que es traslladi a altres indrets de Catalunya, amb l'acompanyament de la presentació del llibre de Carlos Rom. Durant aquest mes de juny l'exposició, que ha comptat amb la col·laboració de l'Àrea de Cultura de l’Ajuntament, el Museu d’Història de Cambrils i el Campus Extens de la URV es podrà visitar a la Torre del Port de manera gratuïta. Els quadres es posaran a la venda un cop s'hagin acabat les exposicions.

Pilar Palomo va llegir un parell de poemes de la Montserrat Pujals, a l'inici i al final de la presentació (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Comenta aquest article