Informació general

Eleccions 28M

28-M Cambrils: Victòria del NMC, gran baixada de participació i l'entrada de l'extrema dreta

Ningú s'esperava una victòria tan aclaparadora del partit liderat per Klein. D'altra banda, la participació s'ha reduït un 12% respecte a fa quatre anys i VOX obté representació a l'Ajuntament amb dos regidors

Per Andreu Dalmau

Oliver Klein a la seu de l'NMC, ahir al vespre, adreçant-se a la militància
Oliver Klein a la seu de l'NMC, ahir al vespre, adreçant-se a la militància | Lluís Rovira i Barenys

Jornada electoral sorprenent la que es va viure ahir a Cambrils. Ni en els pronòstics més optimistes, els membres del Nou Moviment Ciutadà es devien pensar que arrasarien d'aquesta manera en uns comicis en els quals han obtingut 2.701 vots —el 23,7% del cens— i un total de sis regidors, el doble que els que obtingueren el 2019. Un creixement que es va començar a olorar des dels primers recomptes, a totes les meses, de tots els col·legis electorals.

“És una sorpresa treballada des de la il·lusió”, exclamava Oliver Klein des de la seu del NMC un cop coneguts els resultats. Ja ho podia ben dir l'actual alcalde en funcions, perquè als col·legis electorals ni els seus propis apoderats es creien el que estaven veient els seus ulls. Des de les primeres paperetes, que van començar a ser obertes poc després de les 20 hores, les que duien el nom de Klein al capdavant eren les majoritàries. A l'Escola Cambrils, una de les apoderades del NMC era Mar España —tercera a la llista dels municipalistes i, ara ja, escollida regidora— i el seu somriure va anar creixent exponencialment durant el recompte, davant l'evidència aclaparadora d'una victòria sense pal·liatius.

Una sensació contrària era la que se sentia cada vegada que s'afegia una papereta a la pila de VOX. La ultradreta encara no s'havia tret la màscara a Catalunya i ho va fer ahir a la majoria dels municipis, usurpant els votants a Ciutadans que, per cert, ja està desterrat de la rellevància política. A Cambrils, el partit d'extrema dreta ha aconseguit 867 vots, un 7,6% dels electors, i 2 regidors, quedant-se just per darrere del PP. Ara tothom sembla sorprès de la seva aparició quan era evident que la seva presència a les institucions del nostre municipi i al país en general, era qüestió de temps.

La baixa participació pot haver beneficiat al partit d'ultradreta. Només el 48% dels censats va acudir a les urnes, un 12,4% menys que el 2019 quan va arribar al 60%. Una demostració de que la ciutadania està desenganyada amb la política des de la pèrdua de presència del Procés a l'opinió pública. Això es demostra també en la gran quantitat de vots nuls (296) i en blanc (235) que, sumats, podrien haver valgut una regidoria.

Entre els vots nuls, alguns anaven destinats a la NAC (Nit d'Artistes de Cambrils), unes butlletes que ja havien fet la seva primera aparició en motiu de la presa de possessió del Cagarrieres, a les passades festes del Carnaval.

El president de la mesa mostrat una papereta de la NAC, contada com a nul (Foto: Marc Gibert)

 

Decepció al PSC, Junts i ERC

Els més perjudicats per l'èxit d'Oliver Klein i el seu partit han estat els socialistes. El PSC arribava molt confiat a aquestes eleccions, amb l'objectiu de guanyar-les i recuperar l'alcaldia després de dotze anys. El paper del NMC ha estat evidentment clau perquè el partit liderat per Alfredo Clúa no només no hagi millorat el resultat del 2019, sinó que l'hagi empitjorat. Si ens fixem en els municipis veïns, els socialistes han triomfat a ciutats tan importants com Reus o Tarragona. Tanmateix, aquí a Cambrils, el Nou Moviment Ciutadà els hi ha robat la cartera gràcies al factor Klein i el seu paper a l'alcaldia en els darrers dos anys.

D'aquesta manera, el PSC empata a regidors amb Junts, que també n'aconsegueix tres. A la seu d'aquest partit, pesava més la decepció per no haver millorat els resultats de fa quatre anys que l'alegria d'haver mantingut els 3 regidors. El fitxatge d'Enric Daza i els membres del seu equip ha estat un revulsiu que ha frenat una possible davallada, però no ha estat suficient per poder optar a l'alcaldia.

Esquerra Republicana va perdre més de 1.200 vots, però va poder mantenir-se com a segona força. Camí Mendoza, en declaracions a la revistacambrils.cat, no s'explicava el resultat del NMC que els hi ha arrabassat el cartell de partit més votat. A última hora, però, van aconseguir rescatar un quart regidor a costa d'Activem Cambrils, el partit encapçalat per Josep M. Riba.

Josep M. Riba: «Teníem el caramel a la boca»

També hauria estat una de les sorpreses de la jornada l'entrada de Josep Maria Riba al consistori cambrilenc. Activem Cambrils va estar fregant durant tota la jornada el 5% dels vots necessaris per obtenir representació. Finalment, semblava que havia aconseguit el seu objectiu, però la revisió del recompte va fer caure Riba del seu desitjat lloc a l'Ajuntament per un 0,1%, atorgant-li aquest regidor a Esquerra Republicana. “Teníem el caramel a la boca”, lamentava el candidat d'Activem Cambrils en declaracions a revistacambrils.cat, “és un moment dur, la gent ja m'estava felicitant”.

L'altra cara de la moneda és En Comú Podem que entra al consistori amb un regidor que utilitzaran per "fer bona feina a l'Ajuntament" i que podria ser clau en algun pacte. Quatre anys després de que Assamblea de Cambrils es quedés fora del consistori per un 0,6% dels vots, el partit que hereda la seva ideologia aprofita un escenari menys fragmentat en l'espectre d'esquerres per convertir Jordi Barberà en regidor.

Possibles pactes

El que és una evidència és que, tot i el bon resultat del Nou Moviment Ciutadà, els pactes seràn necessaris per formar un govern amb majoria. Ahir a la nit ja van començar a sonar telèfons a les seus de diversos partits per iniciar les negociacions i ja es van produir les primeres reunions. Reeditarà Klein el pacte de govern dels darrers dos anys? S'entendran la resta de forces? Hi han diverses maneres de resoldre el puzzle, però potser no es trigarà massa a encaixar les peces.

Comenta aquest article