Informació general

Eleccions Municipals

Un debat electoral a 10 bandes i amb la pluja com a teló de fons

La sala d’actes del Casal de la Gent Gran va acollir, ahir al vespre, el debat electoral dels candidats cambrilencs a les eleccions municipals, organitzat per Revista Cambrils i Ràdio Cambrils

Per Ignasi Martí, Lluís Rovira i Barenys, Èlia Bellmunt, Anna Fargas, Andreu Dalmau, Fina Mestres

Moment del debat electoral d'ahir a la sala d'actes del Casal Municipal de la Gent Gran
Moment del debat electoral d'ahir a la sala d'actes del Casal Municipal de la Gent Gran | Andreu Dalmau

La sala d’actes del Casal de la Gent Gran va acollir, ahir al vespre, el debat electoral dels candidats cambrilencs a les eleccions municipals d’aquest proper diumenge. El debat, organitzat per Revista Cambrils i Ràdio Cambrils i que va comptar amb la col·laboració de les empreses WhatPlan i ICC Telecom en l’apartat tècnic, va aplegar 10 dels 11 alcaldables que concorren en aquests comicis ja que la candidata de Vox va declinar la seva participació. La periodista Judit Estrada, membre de la Revista Cambrils i que forma part del consell consultiu de Ràdio Cambrils, va ser l’encarregada de moderar el debat.

La pluja que va caure durant tota la tarda, a estones força intensa, va fer que no es registrés un ple total i que la sala s’ocupés en prop de les tres quartes parts de la seva capacitat. El debat es va alargar durant dues hores i es va poder veure en streaming a través de revistacambrils.cat o bé escoltar a través de Ràdio Cambrils. Aquest és l’11è debat electoral que ha organitzat Revista Cambrils en motiu de les eleccions municipals. El primer va ser per les eleccions de l’any 1983, ara fa 40 anys, i es va celebrar a l’antiga sala de cinema de la Cadira.

Sí gairebé generalitzat a la construcció del Hard Rock i aposta per fer de Cambrils una gran ciutat

En el debat d’ahir es van repassar els grans temes d’aquesta campanya electoral. El debat es va dividir en cinc blocs amb un primer bloc en el que els candidats explicaven per què es presentaven a les eleccions. Tot seguit es van obrir els altres blocs; el segon dedicat a temes socials i un tercer que tocava els aspectos econòmics. En aquests dos blocs es va obrir un torn de debat en cadascun d’ells. El quart bloc es va centrar en la governabilitat i els candidats van haver de parlar de pactes posibles o bé de les seves expectatives electorals. Finalment, en el cinquè i darrer bloc els candidats van exposar les sevs tres principals virtuts i van aprofitar per demanar el vot.

Entremig dels cinc blocs es van intercalar dues preguntes sorpresa amb el prec que es respongués amb un sí o un no. Tots els candidats menys Jordi Barberà (En Comú Podem) van estar d’acord en que tiri endavant la construcción del Hard Rock als terrenys de les veïnes poblacions de Salou i de Vila-seca tot i que Camí Mendoza (ERC), va voler precisar un “sí amb matisos”. L’altra pregunta sorpresa feia referència a l’actual POUM, vigent des de l’any 2006, que contempla un Cambrils de 60.000 habitants. La pregunta als candidats era perquè expressessin si aquestes previsions les veien viables. Els candidats van estar tots d’acord en aquest creixement per a Cambrils.

D'altra banda, els candidats van anar desgranant els principals arguments que han anat esgrimint al llarg de la campanya electoral, van aprofitar per destacar els equips que els acompanyen i es van mostrar molt cauts a l'hora de pronunciar-se sobre els possibles pactes. En l'apartat final, les virtuts més destacades que es van destacar els propis alcaldables van ser la lleialtat, la honestedat i la valentia, en general.

Fotografia de tots els candidats abans de començar el debat (Foto: Andreu Dalmau)

 

Frases més destacades

Camí Mendoza (ERC)

-Volem oferir habitatge protegit als joves que volen marxar de casa i a les persones grans.

-Volem fer realitat el Local d’Entitats, desencallar l’Auditori i tirar endavant una nova proposta com és la creació de l’Espai de Talent Cambrilenc.

-No es veritat que aquí no s'empadroni a tothom. Es fa una inspecció i es comprova que la persona viu en el domicili. Pot aportar una factura de la llum, no cal que tingui un contracte de lloguer.

-Sr. Daza, només ha parlat de projectes concrets i carrers concrets, vostè ha estat regidor d’urbanisme, però l'urbanisme no ho és tot.

-Hem de tenir una mirada a llarg termini, pensar en la transformació verda de la ciutat i incorporar pulmons vers perquè els veïns i les veïnes els gaudeixin. Els turistes també gaudiran del turisme sostenible.

-El més important és la ideología, que tingui una ideología clara, un programa similar i, sobretot amb persones lleials amb les persones i amb Cambrils.

Camí Mendoza, candidata d'ERC, en un moment de la seva intervenció (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

Juan Carlos Romera (C's)

-Proposem un regidoria especialitzada en la gestió i en la cura de les persones més grans del nostre municipi.

-Hem demostrat que hem sigut els únics regidors capaços de portar Fons Europeus al nostre municipi.

-La renovació el Mercat de la Vila ha de ser la punta de llança del Barri Antic.

-S’ha de desenvolupar els polígon per donar cobertura a aquesta gran empresa que farà una inversió a Mont-roig de més de 600 milions d’euros. Cambrils ha d’estar preparada per afrontar tot això.

-En aquests darrers dos anys s’ha donat un salt qualitatiu pel que fa al comerç. S’han fet campanyes al llarg de l’any, campanya de Nadal, en aquesta sala hi ha presència de comerciants històrics... A la nostra llista portem de número 4 a un comerciant històric de Cambrils. És una evidència que s’ha fet un salt molt important a nivell de la Fira, de la Fira del Vi... Tot això és comerç, són visites a Cambrils.

-Aquestes eleccions no van d’ideologia. Qui faci aquest símil s’equivoca absolutament. Això va de gestió, de bona o mala gestió. I això és el que el dia 28 els ciutadans han de decidir.

Alfredo Clúa (PSC)

-La papereta del PSC ha significat sempre el canvi. Vull solucionar els problemes del dia a dia dels ciutadans. Sóc un alcalde pel present i pel futur.

-Demanarem pisos a l'Agència Catalana de l'Habitatge per destinar-los a lloguer social. També volem destinar sól públic perquè, amb iniciativa privada, es puguin construir pisos de lloguer social.

-El turisme és el motor econòmic de Cambrils. Nosaltres impulsarem un pla estratègic per conèixer els fluxos turístics en els propers 10 o 15 anys i així aprofitar-los.

-El polígon Belianes es pot desencallar amb 1 milió d'euros d'inversió i dos anys de feina. També s'ha d'ampliar, té bona connectivitat.

-El Teatre-Auditori i Palau de Congressos és ideal, però costa 9,6 milions d'euros. L'Ajuntament sol no el pot fer, necessita el suport d'administracions superiors com la generalitat. El mateix passa amb el sector primari.

-La nit del 28M significarà un bany de realitat i tots sabrem on som. Pactem amb qui pactem, hem de tenir la certesa de que formarem un govern sòlid perquè en quatre anys passen moltes coses i s'han de prendre desicions difícils.

Enric Daza (Junts)

-Volem tirar endavant 100 habitatges pels nostres joves i evitar que marxin. Es faria per concessió. També podria fer la construcció l'Ajuntament i el retorn seria immediat.

-Ampliarem el servei de teleassistència pels nostres grans i el farem gratuït pels majors de 80 anys.

-Volem calendaritzar showcookings, ens ho han demanat des del sector de la restauració. També organitzarem més esdeveniments dinamitzadors com la Fira del Vi, tant al Parc del Pescador com al Parc del Pinaret.

-Crearem una regidoria de platges per garantir que aquest punt d'atracció estigui net i sigui un reclam.

-Volem recuperar els Bons Cambrils i evitar que alguns comerços tanquin al novembre.

-Portem Cambrils al cor i el nostre objectiu serà posar les persones al centre, ho farem amb l’equip humà que tenim. Pactarem amb qui respecti l'ideari programàtic i el pugui encabir al Pla d'Acció Municipal i la lleialtat per respectar-lo.No pactarem amb VOX.

Enric Daza, candidat de Junts, intervenint durant el debat (Foto: Andreu Dalmau)

 

Oliver Klein (NMC)

-Conec els cambrilencs i les cambrilenques. He estat alcalde i hi ha una carta de presentació. Ens havíem compromès en fer l'Avinguda de l'Esport, la Rambla Jaume I i l'entorn de l'estació, i ho hem fet.

-Hem preparat plans parcials i els hem reservat per fer habitatge dotacional per a gent gran al costat de la riera d'Alforja i al Parc del Pinaret.

-El barri antic es prepara per rebre una subvenció de la Generalitat per dinamitzar-lo comercialment.

-L'aparcament, és una dels temes prioritaris. Ja tenim un avantprojecte amb empreses interessades per fer un aparcament de tres plantes al Parc del Pescador. En superfície té 100 places i amb dos plantes subterrànees en tindria 350. Aquest és un avanç important. També s'han de fer aparcaments dissuassoris a les afores, especialment a la Fontcoberta.

-Al Teatre-Auditori s'ha de fer un concurs per que pugui accedir una empresa important que acabi l'obra, gestioni l'edifici i, a canvi, s'ofereixin unes places hoteleres on està l'estació d'autobusos actualment. Això està treballat i ha de sortir en el pròxim any.

-Aquestes són les eleccions del NMC, no se si tindrem majoria absoluta, però hem de treure un molt bon resultat per governar la ciutat. A nosaltres només ens interessa Cambrils i la gent ha entès que el nostre partit pot aglutinar aquest vot.

Oliver Klein, candidat del NMC, intervenint durant el debat (Foto: Andreu Dalmau)

 

David Chatelain (PP)

-Volem portar Cambrils a ser una gran ciutat. Una ciutat de 50.000 habitants. Això ens permetrà un salt estratègic quantitatiu a l’hora de finançar-nos per assolir els objectius que tenim.

-Construirem la nova comissaria de policia i reforçarem la plantilla de l’actual policia local. Tindrem tolerància zero davant conductes incíviques i sobre les okupacions.

-Qualsevol regulació que es faci en el mercat de lloguer, automàticament, provoca l’expulsió dels habitatges de lloguer del sistema i això provoca que cada cop hi hagi menys habitatges de lloguer.

-Estic absolutament en contra dels empadronaments obligatoris, perquè, per exemple, els okupes no s’haurien de poder empadronar als municipis i perquè això no passi, necessitarem una modificació de la normativa.

-Hi ha dues maneres de gestionar el Polígon Belianes: per impuls privat o per impuls públic. L’Ajuntament no pot dur a terme l’impuls públic, per tant depenem de la iniciativa privada. Les empreses que volen venir a invertir necessiten un calendari tan ampli de temps que fa que sigui inviable.

-Amb qui pactarem? Com que treurem majoria absoluta, no ens ho plantegem.

Jordi Barberà (En Comú Podem)

-Hem viscut 12 anys de grisor i abandonament de Cambrils i volem construir el Cambrils dels propers 15 anys, una ciutat pròspera i sostenible.

-Som l'única força d'esquerres, o almenys a l'esquerra de PSC i ERC

-Sra. Mendoza, si som municipi d'acollida, s'ha de demostrar. S'ha d'empadronar a tothom, tingui o no contracte de lloguer, perquè sinó no s'accedeix al padró i no es tenen els serveis bàsics.

-Quan sento als altres partits parlar de Belianes, sembla que ningú hagi governat en els darrers 10 anys. S'ha de desencallar i ha de ser l'Ajuntament el que dirigeixi les obres. S'han d'instal·lar empreses transformadores i relacionades amb la transició energètica.

-Si seguim amb el model actual, d'aquí 10 o 15 anys no hi haurà pisos de lloguer, hi haurà fons d'inversió i hi haurà un descontrol de pisos turístics. Veurem el que ha passat a les Balears o a la Toscana. És evident que ara mateix no estem en aquesta situació i que tenim marge de creixement, però no cal esperar a que ens hi trobem. Hem d'evitar a qualsevol preu que ens passi el mateix. Si seguim posant tots els ous al mateix cistell perilla la qüestió.

-Som la garantia de les transformacions que s'estan fent en altres municipis on En Comú Podem governem o som decisius.

Els 10 candidats que van participar al debat i la moderadora, la periodista Judit Estrada (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

Tomás García (ADN Cambrils)

-Agafem el testimoni de fa 4 anys, quan ens vam presentar per primera vegada. S’han posat en marxa projectes que nosaltres ja portàvem a la candidatura i que van agradar. Volem aportar el nostre granet de sorra, però aquesta vegada des de dins.

-Nosaltres no pujarem impostos. Sabem el que està passant a les cases. M’agrada tot el que han proposat els candidats, però que es dugi a terme amb la condició de no pujar els impostos.

-Proposem crear una Cooperativa de Vivenda, que consisteix en establir relacions entre socis i promotors, mentre que l’Ajuntament actuaria com a fil conductor.

-No pots fer primer el projecte i després el Pla de Mobilitat, com ha passat amb la Rambla, perquè després tot són "parches". Sr. Chatelain, no m'expliqui històries sobre el pla de mobilitat. El vam demanar durant 14 mesos i no ha existit. O ens van enganyar, o estan dient mentides.

-Nosaltres parlem de parlar, no de pactar. Els programes es treballen i durant 4 anys ens hi hem deixat la pell, per això volem parlar sobretot amb qui tingui programes similars al nostre.

-Hem perfeccionat el programa, som més forts i ADN no serà un vot perdut.

Josep Maria Riba (Activem)

-Sr. Chatelain, perquè hem hagut de renunciar a la policia de platges i a la policia criminològica que era una de les millors de Catalunya i Espanya?

-Sr. Daza, d'on treurà els diners per fer els 100 habitatges de lloguer social que promet?

-Hem d'aconseguir que vinguin multinacionals a Belinaes com han fet a Mont-roig, on han aconseguit 42 milions d'euros en subvencions. Trobo lamentable que se'ns hagi escapat aquesta inversió a un poble com Mont-roig. Si venen multinacionals també recaptarem l'Impost d'Activitat Econòmica.

-Hem de desestacionalitzar el turisme. Les guinguetes han d'estar obertes 365 dies a l'any.

-El comerciant és molt important pel turisme, però ningú se l'ha escoltat.

-No pactarem amb VOX. Al sr. Chatelain li exigiríem molt, si som decisius. El sr. Clúa és el que té el programa més similar al nostre. A la sra. Mendoza, si som decisius, exigirem portar les regnes del govern. Al sr. Klein, que ha fet una campanya molt folklòrica, li farem cantar l'Ave Maria.

José Luís Villares (Valents)

-M'agrada que us hagueu llegit el meu programa. Nosaltres també proposem la construcció d'una nova comissaria.

-Potenciarem la seguretat pública amb patrulles ciutadanes. També volem recuperar els socorristes, que van desapareixer.

-S'ha de desencallar el polígon Belianes amb empreses ecològiques que generin ocupació per la gent de Cambrils.

-Subvencionarem els comerços locals. S'han de facilitar les coses i no posar traves.

-Escoltarem a tothom que aporti idees en el benefici de Cambrils. Hi ha partits que no s'ajusten amb la nostra ideologia, però escoltarem a tothom sempre que sigui pel benefici del nostre poble.

-Vull fomentar la participació de la ciutadania perquè, com va dir Adolfo Suárez: "el futur no està escrit, només els pobles poden escriure'l".

Comenta aquest article