Societat

Pubillatge

Paola Ramírez i Jordi Alay, nova pubilla i nou hereu de Cambrils

Jana Mas i Roc Ortega han estat escollits pubilla i hereu infantils en un solemne acte celebrat al pati de la Torre del Llimó

Per Andreu Dalmau

Fotografia dels antics i nous membres del pubillatge de Cambrils amb les autoritats
Fotografia dels antics i nous membres del pubillatge de Cambrils amb les autoritats | Andreu Dalmau

Cambrils ja coneix als seus nous hereus i pubilles. Els nous representants van ser nomenats ahir en un acte solemne, ple d’emoció i sentiment, al pati de la Torre del Llimó on es van donar cita les famílies dels candidats, autoritats i representants del pubillatge d’arreu de Catalunya. Paola Ramírez és la nova pubilla de Cambrils, Jordi Alay el nou hereu, Jana Mas la pubilla infantil i Roc Ortega l’hereu petit.

L’escenari i l’estructura de l’acte que va tenir lloc ahir a la tarda va en la línia ascendent d’importància que se li està donant al pubillatge des de l’any passat a Cambrils. L’objectiu és potenciar aquesta tradició amb més de mig segle d’història al municipi. Per això, es va comptar amb la presència d’una trentena de representants del pubillatge de tot el país, entre ells l’hereu de Catalunya 2022, Biel Fargas, i la pubilla de Catalunya 2022, Gemma Giménez. Totes les pubilles i hereus van arribar a la Torre del Llimó escoltats pels timbalers dels Cagarrieres i van ser introduïts individualment per la presentadora de l’acte entre els aplaudiments d’un nombrós públic.

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, va defensar aquesta aposta per les tradicions catalanes en el seu discurs. “A partir d’ara el pubillatge es celebrarà a Cambrils com arreu de Catalunya”, deia Klein, “el que avui comença ha de continuar durant molts anys perquè fa municipi”. El President del Foment de les Tradicions Catalanes, Arnau Akhtar, també va voler felicitar Cambrils per l’organització d’un acte “molt lluït” dient que aquesta també és una oportunitat perquè la gent “conegui el poble” i encoratjant a continuar organitzant trobades com aquestes perquè “són les que valen la pena”. Biel Fargas, hereu de Catalunya, també va fer un discurs en el qual va denunciar l’actual situació de sequera i va reclamar més accions per donar suport a la pagesia.

Comiat emotiu

Tot seguit, les damisel·les, la pubilla i l’hereu sortints van passar a ser els protagonistes. Els cinc representants cambrilencs van fer un discurs individual agraint a familiars, amics i companys de pubillatge per aquesta etapa viscuda. Després dels discursos, es va produir la retirada de les bandes en què cadascú va poder escollir qui li retirava l’emblema.

Sorteig pels petits i prova oral pels grans

Un cop retirats els identificatius al pubillatge sortint, es va procedir a triar els nous representants. Primer es va escollir als petits mitjançant sorteig. Entre les sis nenes que s’havien presentat, Jana Mas va ser la seleccionada com a pubilla infantil mentre que les altres cinc seran les damisel·les. Entre els dos nois que s’havien presentat per hereu, l’escollit va ser Roc Ortega i Genís Curt serà el fadrinet de 2023.

Als grans no se’ls va triar per sorteig, sinó que es va emetre el veredicte de la prova oral que s’havia dut a terme divendres, en la qual un jurat format per regidors, tècnics i antics membres del pubillatge van valorar les aptituds dels candidats. Aquest és el segon any consecutiu que es tria d’aquesta manera als hereus i les pubilles.

Jordi Alay va ser escollit hereu i va rebre la faixa de mà del seu predecessor, Miguel Zambrano, mentre que l’altre candidat, Marc Robert, serà el fadrí de Cambrils. El veredicte de les noies va ser més emocionant ja que se’n presentaven sis. Iris Miró, Aina Cruz i Alba Queralt van ser escollides com a damisel·les, Judith Torné com a 2a Damisel·la, Ariadna Duran com a 1a damisel·la i Paola Ramírez com a pubilla de Cambrils. El nou hereu i la nova pubilla van fer un discurs d’agraïment abans d’acabar l’acte que es va tancar amb les fotografies protocol·làries i l’himne dels Segadors.

Marc Zambrano col·loca la faixa a Jordi Alay, nou hereu de Cambrils (Foto: Andreu Dalmau)

 

Paola Ramírez és la nova pubilla de Cambrils (Foto: Andreu Dalmau)

 

Comenta aquest article