Societat

Conferència

El Rotary Club acull una conferència del divulgador científic Alfredo García

García és expert en tecnologia nuclear popularment conegut a xarxes socials com @OperadorNuclear

Per Redacció

Frederic Barcelona, Alfredo García i Aurora Fornós a la reunió del Rotary
Frederic Barcelona, Alfredo García i Aurora Fornós a la reunió del Rotary | Cedida

El Club Rotary de Cambrils va rebre el dijous passat la visita del expert en tecnologia nuclear i conegut divulgador científic Alfredo García Fernández. El guanyador del Premi de Comunicació de la Societat Nuclear Espanyola, és un actiu defensor del paper que juga l'energia nuclear com a instrument per tal de mitigar l'escalfament global. És enginyer tècnic de telecomunicacions, llicenciat en comunicació audiovisual i està en possessió de llicència d'operador i supervisor atorgada pel Servei de Seguretat Nuclear, que són les necessàries per operar a la central nuclear d'Ascó.

L'autor dels llibres "La energía nuclear salvará el mundo”(2020) i "Geoestrateria de la bombilla"(2022) va començar la seva intervenció plantejant el fet que les energies alternatives, com per exemple l'energia solar, són complementàries de l'energia nuclear; així mateix, necessàries per a la transició energètica. Va fer referència a la situació alemanya en la qual en tancar centrals d'energia nuclear ha suposat un augment de la despesa en general i, sobretot, la despesa de carbó.

També va mencionar l'informe de l'any 2021 realitzar per l'Agència Internacional de l'Energia en la qual es parla dels accidents nuclears i residus radioactius, fent referència entre altres aspectes a les garanties de les centrals espanyoles i, sobretot, tant la de Vandellòs com la d'Ascó. En aquest sentit, hi existeix un informe complet de riscos de totes les centrals nuclears d'Espanya.

Així mateix, també va parlar de totes les garanties i controls existents i tots els supòsits de possibles fallades i com es poden resoldre, sent un dels sistemes més segurs que hi ha en l'actualitat. A tall d'anècdota es va comentar que amb tota la gravetat de Fukushima no va haver-hi cap mort i que és pràcticament impossible que en el Mediterrani es produeixi un tsunami d'aquestes característiques, estant Vandellòs situat a 23 m sobre el mar.

Respecte a l'assumpte dels residus va parlar dels reactors de IV generació que estan utilitzant els seus propis residus convertint-los de tori a urani-233 i també que Rússia és el país més avançat quant a la tecnologia nuclear.

Nova incorporació al Rotary

La Jornada del Rotary Club de Cambrils va comptar amb una nova incorporació, la de la psicòloga infantil i màster en neuropsicologia, la senyora Teresa Arrufat, que desenvolupa les seves tasques professionals amb la població adolescent amb trastorn mental d'elevada complexitat, com a psicòloga adjunta a l'equip GUIA de l'Institut Pere Mata. També és coordinadora i professora de l'assignatura d'Aprenentatge i Desenvolupament de la Personalitat al Grau d'Educació Infantil a la URV.

Es va fer l'acte solemne per part de la presidenta Aurora Fornós de la imposició de la insígnia Rotary i es van fer les lectures protocol·làries perceptives per a aquest acte.

Aurora Fornós fent les lectures protocol·làries per incorporar Teresa Arrufat al Rotary (Foto: cedida)

 

Comenta aquest article