Informació general

Eleccions 28M

ERC vol transformar Cambrils en una ciutat «més amable, amb oportunitats i republicana»

L’alcaldable Camí Mendoza presenta les accions més destacades del programa acompanyada de diversos membres de la llista

Per Cristina Sierra

Camí Mendoza acompanyada d'Alejandro Garcia, Neus Cárdenas, Joan Francesc Cerrato, Aleix Rom, Loli Santiago i Hélène Arcelin
Camí Mendoza acompanyada d'Alejandro Garcia, Neus Cárdenas, Joan Francesc Cerrato, Aleix Rom, Loli Santiago i Hélène Arcelin | Cristina Sierra

El Centre Cultural va acollir, ahir a la tarda, l’acte de presentació del programa d’ERC a les eleccions municipals del proper 28 de maig. Amb el lema Caminem amb tu, l’alcaldable del partit, Camí Mendoza, va presentar les accions més destacades del seu programa acompanyada dels set primers membres de la llista: Aleix Rom, Neus Cárdenas, Alejandro Garcia, Hélène Arcelin, Joan Francesc (Ato) Cerrato i Loli Santiago. 

La candidata, que lidera per tercer cop consecutiu la llista republicana, va iniciar l’acte caminant entre el públic. "Estem convençuts que vam ser útils per transformar la ciutat i ara volem continuar transformant-la", va dir. A continuació, Mendoza va detallar quins són els tres eixos principals deu seu programa: "Treballarem perquè Cambrils sigui una ciutat més amable, volem una ciutat plena d’oportunitats i volem que sigui una ciutat més republicana. Això només ho podem dir la gent d’ERC, pensem en les persones i hem treballat per les persones", va expressar. 

Urbanisme de proximitat i aprofitament de l’antic traçat ferroviari

Alejandro Garcia i Neus Cárdenas van ser els encarregats d’explicar les accions més destacades del primer eix: Cambrils una ciutat amable. Com va remarcar Garcia, aquesta part es centra en l’urbanisme de proximitat. "Tenim barris que estan envellits, amb voreres estretes i carrers plens de bonys, s’han de millorar. Ens toca fer un pla de regeneració d’aquests barris. Hem d’establir les prioritats i el dia després d’entrar a l’Ajuntament treballarem aquest eix. No parlarem d’obres faraòniques, volem fer obres de proximitat", va afirmar. 

L’actual regidor d’ERC també va parlar sobre la vianalització de l’entorn del port i del Mercat de la Vila i el Barri Antic amb l’objectiu d’incentivar l’activitats comercial. També va fer referència a l’antic traçat ferroviari, que s’ha de transformar en un "espai verd que sigui un actiu pels cambrilencs", i de la instal·lació de sistemes de plaques fotovoltaiques i promoure el canvi de vehicles de combustió per elèctrics, a més d’ampliar la xarxa de carregadors. 

Per la seva part, Cárdenas va parlar sobre incrementar la xarxa de carrils bicis i augmentar l’afluència dels autobusos urbans. "Volem explorar la bici elèctrica compartida, hem de connectar els barris més allunyats i hem de formar amb la normativa dels Vehicles de Mobilitat Personal. També hem de millorar l’estació d’autobusos i hem de fer de Cambrils una ciutat inclusiva, eliminant les barreres per a què tothom es pugui desplaçar sense problemes", va comentar. La número 3 de la llista també va explicar el projecte de la xarxa d’itineraris verds, invertint en els parcs de tots els barris, transformant el Parc del Pinaret i posar en valor el patrimoni natural del municipi millorant zones com el barranc de la Mare de Déu del Camí. "La mirada del Cambrils de futur hem de poder conviure amb eixos verds i tenir una ciutat pacificada, on les persones puguem anar a comprar, fer pràctica esportiva i això va a favor de la cohesió del que és la comunitat", va apuntar.

En aquest eix, Camí Mendoza també va assegurar que els projectes prioritaris seran la segona fase de la Rambla de Jaume I, la millora dels carrers de Pau Casals i de Cristòfor Colom i la tercera fase de l’avinguda del Baix Camp. 

Camí Mendoza al principi de l'acte celebrat ahir al vespre al Centre Cultural

Cultura per desestacionalitzar el Turisme

El segon eix està centrat en les oportunitats que ha d’oferir la localitat en el futur. "A Cambrils tenim patrimoni a pràcticament tots els barris, no podem tenir equipaments tancats i d’altres elements patrimonials que els tenim que no sabem ni com estan. Faltaven recursos i s’han prioritzat altres coses. Ara és el moment d’apostar pel patrimoni. La cultura ha de ser un factor per desestacionalitzar el turisme", va manifestar l’alcaldable.

Aleix Rom, número 2 de la llista, va ser l’encarregat d’explicar les accions principals que ajudaran a impulsar l’economia local i el turisme, el principal motor econòmic. "Hem d’apostar pel turisme sostenible i ampliar l’activitat més enllà de la temporada, un bon exemple és el turisme esportiu. Volem ser un atractiu turístic de primer ordre a nivell esportiu", va dir Rom, que va afegir que s’ha de potenciar l’economia blava, impulsar el polígon Vilagrassa i l’ampliació del polígon Belianes i acompanyar a les empreses en el procés de digitalització. El cambrilenc també va parlar sobre educació i la importància d’oferir "un bon catàleg d’activitats extraescolars" pels alumnes de tots els centres cambrilencs i apostar per crear nous cicles formatius, com un centrat en el sector agrari.

Joan Francesc (Ato) Cerrato va incidir en la cultura. "Volem dotar Cambrils d’equipaments culturals amb projecció de futur, com acabar definitivament el Teatre Auditori. S’ha de modernitzar el Mercat de la Vila i fer una promoció turística de la zona integrant el Celler de la Cooperativa a la Xarxa Local de Museus per preservar la nostra història i identitat". El sisè membre de la llista es va referir a les entitats, assegurant que se'ls hi facilitarà un nou espai que és "molt necessari" i que es crearà l’Espai del Talent Cambrilenc, on persones amb diferents talents puguin abordar i tractar temes culturals, literari, patrimonials o mediambientals.

Mirada republicana posada en l’habitatge

El tercer i darrer eix, dedicat a una ciutat republicana, va estar centrat en l’habitatge. Hélène Arcelin va manifestar que, "volem que els cambrilencs puguin portar a teme un projecte de vida d’un habitatge digne. Som conscients que hi ha un problema, Cambrils ha de tenir habitatges tant assequibles com accessibles, volem que el jovent es quedi, que no hagi de marxar". En aquest sentit, des d’ERC es promourà la construcció d’habitatge social per joves i gent gran.

També es vol incoporar una "visió comunitària" a la política municipal i aconseguir un Ajuntament "més proper, accessible, transparents i que faciliti els tràmits".

Loli Santiago va cloure el bloc destacant que, "amb la mirada republicana treballarem per reduir les desigualtats socials", així com ampliar serveis com el SIAD (Servei d’Atenció i Assessorament a les Dones), punts lila o facilitar l’ús de tecnologies en persones grans. 

Abans de finalitzar l’acte, Mendoza va respondre a les preguntes d’alguns assistents, que van preguntar per una nova platja de gossos, l’ampliació de l’oferta educativa o una residència per la gent gran. Oriol Junqueras, president d’ERC, també va voler estar present en aquest acte a través d’un missatge de veu on va mostrar el seu suport a la candidata. 

Comenta aquest article