Informació general

Eleccions 28M

Com volen revitalitzar els alcaldables la zona del Mercat i el Celler?

Tots els candidats creuen que s'ha de potenciar la zona; pacificar els carrers i desenvolupar espais gastronòmics o culturals són algunes de les propostes.

Per Andreu Dalmau

L'antic Celler de la Cooperativa ha estat inutilitzat des de la seva compra i encara se li ha de trobar un ús.
L'antic Celler de la Cooperativa ha estat inutilitzat des de la seva compra i encara se li ha de trobar un ús. | Lluís Rovira i Barenys

El Mercat Municipal de Cambrils és un dels punts crítics del municipi. La situació d'aquest equipament és dramàtica, ja que només hi ha tres parades i una té previsió de marxar de manera imminent. Tots els candidats estan d'acord en mantenir-lo obert i també en el fet que s'ha de renovar i modernitzar, però, fins ara, totes les propostes s'han quedat en això. L'any passat, l'Ajuntament va rebre 200.000 euros de la Diputació per executar un projecte la primera fase del qual es va quantificar en 652.000 euros. Ja es va fer una modificació de crèdit per arribar a aquesta xifra i ara falta que es liciti la remodelació.

Pel que fa a l'antic Celler de la Cooperativa –actualment Celler de Cambrils des de la seva compra el desembre de 2020–, la seva situació és similar a la del Mercat. Des de la seva adquisició ha estat inutilitzat i encara se li ha de trobar un ús. La idea que pren més força és la d'executar un espai museístic o cultural, però encara no s'ha anat més enllà.

Aspecte de l'interior del Mercat Municipal l'any passat (Foto: Berta Ruiz)

Tots dos projectes s'haurien d'incloure en una remodelació general del Barri Antic que, si s'emmarca en termes de sostenibilitat, podria optar a Fons Next Generation i altres vies de finançament. Però, què proposen els candidats per revitalitzar aquesta zona? Aquestes són les seves respostes a les entrevistes que podeu trobar completes a l'edició en paper de la Revista Cambrils d'aquest mes de maig.

 

Camí Mendoza (ERC)

“No entenc per què el Celler encara està tancat, es van haver de fer millores, però ja estan llestes. Pel que fa al Mercat, amb tot el problema de les parades, s’havia d’haver pres una decisió quan Oliver Klein era regidor de Promoció Econòmica i no va fer res. La remodelació del Mercat va lligada a la transformació del carrer de l’Hospital. L’estudi de mobilitat ens havia de dir quina era la solució per treure els vehicles del Barri Antic i quina era l’alternativa per poder fer créixer el barri. Hem de ser realistes i transformar el Mercat en un espai gastronòmic. Li hem de donar vida”.

 

Juan Carlos Romera (C's)

“Estic molt orgullós d’haver aconseguit una subvenció nominativa de la Diputació de Tarragona tan elevada (200.000 euros) per renovar el Mercat de la Vila. Aquesta inversió s’ha d’acompanyar de la peatonalització de l’entorn, com el carrer de l’Hospital, per contribuir a la dinamització comercial del Barri Antic, que avui dia té poc comerç i concentrat. Pel que fa al Celler de la Cooperativa, estava en contra de la compra perquè per la manera com es va fer, sense un projecte al darrere, semblava un caprici. Això és falta de previsió i de lideratge”.

 

Alfredo Clúa (PSC)

“Tenim el projecte de millora del Mercat. Però, també s’ha de pacificar el carrer Hospital. Tindries un eix que t’uneix l’antiga estació amb el barri de la Pallissa, el Mercat, el Celler... Tot allò ha de ser per a vianants”.

 

Enric Daza (Junts) : “Hem de donar visibilitat a tot aquest espai que té tots els ingredients per ser concorregut i ser el motor econòmic del Barri Antic. Podria optar perfectament als ajuts i fons europeus destinats a aquestes millores de la ciutat, sempre des del punt de vista de la sostenibilitat perquè els Next Generation van de la mà de l’Agenda 2030. D'altra banda, volem donar ajuts als emprenedors que obrin locals tancats com els del Barri Antic i ho farem mitjançant avantatges fiscals i flexibilitat de la normativa, acompanyant-los alhora en el tràmit d’obertura."

 

Oliver Klein (NMC)

“Li podem donar una altra vida gràcies al nivell catalitzador de dos edificis molt importants, el Celler de Cambrils i el Mercat Municipal, que tots dos tenen uns projectes moderns de viabilitat. La renovació dels carrers contigus a aquests edificis han d’ajudar a fer viables aquests edificis”.

 

David Chatelain (PP)

“El projecte està en marxa. Consta de dues fases. L’estratègia és crear un espai on s’integri la plaça, fer-ho de plataforma única i integrar-ho dins d’un gran espai comercial, gastronòmic i lúdic que podria incloure l’antic Celler”.

 

Jordi Barberà (En Comú Podem)

“El Celler hauria de ser un centre museístic per valorar el patrimoni cambrilenc. El Mercat Municipal, no tenim un projecte claríssim, creiem que s’ha de conservar i ha de ser un espai gastronòmic. Però caldria repensar tot el Barri Antic, promovent un comerç proper que ajudi a revitalitzar el Mercat”.

 

Tomás Garcia (ADNC)

“Sabem de la importància que té el Mercat Municipal i el Celler de la Cooperativa com a patrimoni cultural i econòmic de la nostra ciutat. Proposem una remodelació que integri el tradicional amb l’antic, amb la finalitat de proporcionar als paradistes una continuïtat realista de futur”.

 

Josep M. Riba (Activem)

“Altres ciutats han reconvertit els seus mercats en punts de trobada gastronòmica, com el Nacional a Barcelona o el Mercado de San Miguel a Madrid. Cambrils té tots els ingredients per fer-ho: nivell gastronòmic, turisme, gent que treballa i dina ràpid fora de casa...”

 

José Luis Villares (Valents)

“S’ha de buscar una alternativa al Mercat i s’ha de revitalitzar la zona, clar que sí”.

 

Isabel Segarra (VOX)

“A l’Ajuntament ens han dit que hi ha un projecte per a fer un mercat de productes delicatessen i una terrassa on hi ha el jardí. Rehabilitar tots els llocs del mercat , modernitzar-lo i adecentar-lo. Respecte al Celler, allí es pot fer un centre cultural en condicions, un museu, cal estudiar-ho”.

Comenta aquest article