Informació general

La Policia Local detecta nombrosos casos d'estafa en les revisions del gas a domicili

Per Judit Pinazo

Aquest estiu s'han detectat diferents persones que s'ofereixen a efectuar de manera fraudulenta revisions de gas als domicilis

El passat mes de juliol la Policia Local de Cambrils va emetre un avís a la ciutadania per tal d'alertar la població sobre la presència de persones que s'ofereixen a efectuar de manera fraudulenta revisions del gas als domicilis. Segons la Policia, l'estafa consisteix a realitzar cobraments desorbitats en el servei de canvi de tubs flexibles o de reguladors de gas butà, entre d'altres serveis. Segons explica el sotsinspector de la Policia Local –Josep Muñoz– les víctimes solen tenir un perfil comú i els estafadors aprofiten un dels segments més dèbils de la població, la gent gran.

Cinc identificats

A Cambrils les denúncies d'aquest tipus d'estafa no són gaires, només s'han donat dos o tres casos. En el que portem d'estiu, però, Muñoz explica que sí que han rebut moltes trucades de ciutadans alertant de la presència de persones sospitoses que van de domicili en domicili oferint la revisió del gas. La Policia Local ha pogut identificar un total de cinc persones i totes elles procedeixen de la zona de Barcelona i el Prat de Llobregat, dos dels quals ja tenien antecedents per estafa i coacció. La Policia només pot identificar els sospitosos i, si no es detecta una clara estafa o una infracció penal, no els pot detenir, "treballen  en la frontera entre la il·legalitat i la legalitat, sense cometre una infracció penal aprofitant el buit en el codi penal". Segons Muñoz, hi hauria d'haver algun tipus de  classificació penal per aquest tipus d'abusos a la gent gran.

La metodologia

Els estafadors trien persones d'avançada edat perquè desconeixen els preus que hi ha al mercat de les revisions de gas i un cop informades de la necessitat de fer revisions i alertades del perill que suposa no fer-ho, cauen en l'estafa, "aprofiten la bona fe i la por de la gent gran". Segons Muñoz, les persones que realitzen l'estafa vesteixen el mateix uniforme que les  empreses que es dediquen a fer les revisions del gas i són molt correctes i amables, fet que no aixeca sospites. Segons Muñoz, els estafadors poden arribar a facturar més de 200 euros per visita, un preu molt més elevat del que hi ha establert, que està entorn als 25 o els 30 euros.

Però el problema és poder denunciar aquestes accions, ja que, segons Muñoz, els estafadors actuen cada vegada millor, ja que acaben aconseguint que els propietaris dels immobles que visiten firmin un pressupost i una factura. Amb aquests dos documents signats resulta molt difícil denunciar el cas. Les persones que cometen aquestes estafes habitualment munten una societat limitada o una societat de responsabilitat limitada, que es poden tirar endavant amb poc capital.

Recomanacions

Per evitar aquest tipus de casos la Policia recomana: demanar pressupost detallat del cost de la mà d'obra i dels materials o demanar a l'empresa subministradora informació sobre els preus de mercat i la caducitat dels recanvis. Per altra banda, també es recomana, en el moment de la contractació del servei de revisió, exigir una factura amb els requisits legals per si posteriorment és necessari fer algun tipus de reclamació.

Per altra banda,  cal saber que la normativa vigent no estableix cap obligació sobre qui pot canviar el tub flexible i  el regulador, fins i tot permet que el pugui canviar el mateix usuari. Per tant, les empreses itinerants que canvien tubs i reguladors de gas a cases i instal·lacions particular ofereixen un servei que l'usuari pot adquirir o no lliurement.

Comenta aquest article