Informació general

La reforma del barri i de l'avinguda de la Diputació centren l'assemblea anual dels veïns del Regueral

Per Jordi Moreno, Judit Pinazo

Un gran nombre de veïns del barri del Regueral van ser presents a l'assemblea d'ahir al matí

Ahir diumenge es va celebrar l'assemblea anual de les associacions de veïns del Regueral i l'Horta de Santa Maria. La reunió es va celebrar al Casal Municipal de la Gent Gran a les 11 hores i va comptar amb la presència d'un elevat nombre de veïns. L'objectiu de l'assemblea era informar els veïns del Pla Especial per millorar el barri del Regueral que l'Ajuntament té previst tirar endavant a principis de l'any 2009. En la trobada d'ahir els veïns van poder veure en uns plafons informatius l'afectació del projecte. Recordem que tot i que actualment el projecte de reforma encara no està redactat, es preveu una remodelació integral del barri, amb la millora de serveis bàsics, com per exemple la canalització de la xarxa elèctrica, de la xarxa telefònica, de la xarxa del gas i la millora del clavegueram i del mobiliari urbà, entre d'altres.

Les principals preocupacions

L'assemblea es va desenvolupar en un clima de serenitat i de diàleg amb la intervenció en el torn de precs i preguntes d'una desena de veïns. Les seves principals preocupacions van ser sobre la supressió de places d’aparcament a causa de la reforma del tram de l’avinguda de la Diputació que toca al barri i el tema de la construcció de pluvials que puguin evitar inundacions al barri.

Segons el president de l'Associació del Regueral –Santiago Sanvicens– el projecte preveu una reforma integral, la llum i el telèfon aniran soterrats, s’ampliaran voreres, es faran molts carrers de vianants i es remodelarà totalment el barri. Això vol dir també que es trauran places d’aparcament, i darrere del vial es construiran aparcaments, "en aquest sentit hi sortirem perdent perquè hi ha molts edificis que actualment no tenen pàrquing.”

Segons Sanvicens, de les diferents reunions que s'han mantingut amb l'Ajuntament es pot avançar que el tram de l'avinguda de la Diputació que hi ha entre el Pi Rodó i el Club Nàutic, a la banda de mar es farà el tram de carril bici que falta, és a dir, que no es podrà aparcar, mentre que a la banda de muntanya es reformaran les voreres, "amb la conseqüent pèrdua d'espai".

Una altra de les qüestions que preocupa els veïns en referència a l'avinguda de la Diputació, segons Sanvicens, és que "a la zona zona nostra que toca a l’avinguda Diputació, el passeig està per sobre del nivell de la carretera i quan baixa tota l’aigua es queda allí estancada i aleshores es produeixen inundacions als carrers, no hi ha sortida d’aigua i com que els pluvials no estan fets no hi ha manera que l’aigua marxi”

El paper dels veïns

Una altra de les qüestions que es va tractar en l'assemblea va ser la del paper que adoptarà l'associació de veïns en el desenvolupament del projecte. Segons Sanvicens, "hem estat parlant amb l'Ajuntament, perquè com a associació, puguem ser els interlocutors entre veïns i el consistori". Una altra de les peticions que ha fet l'associació de veïns a l'Ajuntament ha estat la de crear una comissió de seguiment de les obres "per evitar que s'hagin de tornar a fer coses un cop finalitzades les obres". En la reunió d'ahir es va fer una crida a aquelles persones que en vulguin formar part.

Per altra banda, Sanvicens va explicar que des de l'associació es vol que cada tres o quatre mesos es puguin reunir amb el regidor de Desenvolupament Urbà i Habitatge –Dani Pallejà— i amb la regidora de barri –Laura Forcadell– i que "ens reunim amb ells no només pel projecte de reforma sinó per altres temes no tan importants però sobre els quals volem fer un seguiment, com per exemple les activitats i els sorolls que afecten els veïns del barri”.

Contribucions especials

Malgrat que les dues associacions de veïns treballen juntes, el projecte de reforma només afectarà, de moment, el barri del Regueral. Segons l’Ajuntament l’actuació va de barri en barri i en un futur li tocarà el torn a l'Horta de Santa Maria.

Sobre contribucions especials s’ha parlat d'un percentatge del 40% a càrrec dels veïns i el 60% restant a càrrec de l'Ajuntament en tot allò que és visible, mentre que tot el que són canalitzacions soterrades aniran a càrrec de l’Ajuntament.

Segons Sanvicens "si l’Ajuntament hagués volgut ens hagués pogut fer pagar  el 90%, perquè per llei ho poden fer, però ha aplicat el mateix barem que es va aplicar al barri la Llosa i al barri del Port”.

Comenta aquest article