Societat

Documental

«Unzué. L'últim equip del Juancar», quan la realitat de l'ELA es fa visible al cinema (conté galeria fotogràfica)

Una setantena de cambrilencs van acompanyar Siscu Morell, ahir al vespre, a la preestrena de la pel·lícula documental "Unzué. L'últim equip del Juancar" que es va fer a la sala principal del cinema Aribau, a Barcelona

Per Lluís Rovira i Barenys

Representació cambrilenca, amb el Siscu Morell i família, a la preestrena del documental, ahir, al cinema Aribau
Representació cambrilenca, amb el Siscu Morell i família, a la preestrena del documental, ahir, al cinema Aribau | Lluís Rovira i Barenys

Una setantena de cambrilencs van acompanyar Siscu Morell, ahir al vespre, a la preestrena de la pel·lícula documental "Unzué. L'últim equip del Juancar" que es va fer a la sala principal del cinema Aribau, a Barcelona. Aquest documental, produït per TV3, fa un seguiment de l'exfutbolista Juan Carlos Unzué des que el juny de 2020 va anunciar que patia la malaltia de l'ELA i arriba fins a la celebració del partit de futbol benèfic que es va celebrar l'agost de l'any passat i que va enfrontar el Barça i el Manchester City al Nou Camp i que va aplegar poc més de 92.000 espectadors. En aquest documental, Unzué mostra diferents facetes del seu dia a dia i actua com a fil conductor per introduir altres malalts d'ELA, entre els quals hi ha el cambrilenc Siscu Morell. Un documental de 90 minuts de durada que va despertar somriures, en alguns moments, i que va fer aflorar les emocions, en molts d'altres.

Els diferents afectats per l'ELA que surten al documental aporten diferents visions sobre com viuen la malaltia. I també hi ha l'espai per a la reivindicació i en aquest sentit el documental mostra diferents trobades de Juan Carlos Unzué amb consellers i ministres, demanant que es doni una solució a la gent que pateix l'ELA. El mateix Unzué ho reclamava davant el miler de persones que omplien el cinema Aribau a l'acabar la projecció, "necessitem que la llei es desbloquegi, és urgent". Unzué va anar més enllà i no va descartar fer accions al carrer per mirar que la llei per atendre els malalts d'ELA s'apliqui i que disposi de la dotació econòmica adequada per donar solució als afectats, "si sortim al carrer espero que aquell dia estigueu amb nosaltres", va dir.

"El que no és visible no existeix"

"El que no és visible no existeix", aquesta és la frase que acompanya el cartell del documental. I aquest és el veritable propòsit de la pel·lícula, fer visible el que suposa la malaltia pels propis malalts i pel seu entorn més immediat. I aquesta visibilitat ja va començar, d'entrada, en la multitudinària presència de gent a la preestrena d'ahir. Des de Cambrils va sortir un bus per assistir a aquest esdeveniment muntat pel mateix entorn del Siscu Morell. El cinema Aribau, en ple centre de Barcelona, va ser el marc incomparable per a la projecció. A l'acte hi van assistir el president del Barça, Joan Laporta; el vicepresident executiu del Barça, Rafa Yuste; el president del Girona, Delfí Gelí; l'exjugador i entrenador Luis Enrique i l'exjugador de bàsquet, Jordi Villacampa, entre d'altres. 

Abans de la projecció del documental, la periodista esportiva de TV3, Maria Fernández Vidal, va ser l'encarregada de fer la presentació i va donar pas a Sígfrid Gras, director de TV3, que va destacar l'excel·lent treball fet pel departament d'Esports de TV3 en l'elaboració d'aquest documental. A continuació va ser Juan Carlos Unzué que amb el seu "que ho gaudiu!" va fer gala del seu bon humor tot i que a continuació va afegir un reguitzell d'agraïments, que anaven dirigits "als que esteu aquí, també a la gent que ens cuiden ja que la malaltia afecta al nostre entorn més proper". Finalment va ser Xavi Torres, codirector del documental, que va manifestar que "experimentareu un exercici majúscul de vida. Sortireu de la projecció amb el doble de ganes de viure de les que teniu ara". Tot seguit es va donar pas a la projecció del documental. Un cop acabat, el públic, dempeus, va correspondre amb una llarga estona d'aplaudiments. Encara hi va haver un darrer torn d'intervencions, un cop acabada la projecció del documental. Siscu Morell, visiblement emocionat, va ser categòric quan va afirmar que "l'ELA m'ha pres molt però m'ha donat molt també".

Estrena aquest divendres 5 de maig a més de 40 sales de cinema de tot l'estat

"Unzué. L'últim equip del Juancar" s'estrenarà aquest divendres 5 de maig a unes quaranta sales de cinema de tot l'estat i no serà emès per TV3 fins el proper mes de setembre. Com va explicar Xavi Torres, Unzué els havia demanat que el documental tingués la màxima visibilitat i és per això que es va decidir projectar-lo a les sales de cinema, primer, i no passar-lo per TV3 fins el mes de setembre. Els diners que es recaptin de l'emissió als cinemes la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals els donarà a la Fundació Miquel Valls, per l'ELA. El documental ja s'ha projectat al Festival de Màlaga i el BCN Film Fest.

El documental es podrà veure als cinemes Les Gavarres i l'estrena es farà aquest divendres 5 de maig a la sessió de les 20,40 h.

Comenta aquest article

Galeries relacionades